Χ. Φιντάν, επικεφαλής της ΜΙΤ: «Θα στήσω την κατάλληλη αφορμή για πόλεμο με μια επίθεση με ρουκέτες στο έδαφος της Τουρκίας»
Η υποκλοπή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (για την οποία διέταξε έρευνα ο εισαγγελέας της Άγκυρας και αποτέλεσε την αφορμή για να «κλείσει» ο Ερντογάν το YouTube) ίσως αναβάλει τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, αλλά δεν την αποκλείει στο εγγύς μέλλον. Παρακάτω παραθέτουμε το ένα πέμπτο της συζήτησης, χωρίς να διαστρεβλώνεται η ουσία όσων (επιλεκτικά) παρατίθενται. Ανέβηκε στο Διαδίκτυο στις 27 Μαρτίου και είναι εμφανώς πρόσφατη. Συμμετείχαν ο υπουργός και υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και Φεριντούν Σινιρλίογλου αντίστοιχα, ο αναπληρωτής αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, και ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Από τη συζήτηση επιβεβαιώνεται ο ενεργός ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, η ιδιαίτερη σχέση με το Κατάρ αλλά και με τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο πεδίο, η έλλειψη οποιασδήποτε πραγματικής σύγκρουσης με την Αλ Κάιντα (παρά μόνον ως πρόφαση), η κυνική χρησιμοποίηση ενός πολεμικού τυχοδιωκτισμού για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Κυρίως επιβεβαιώνεται ότι η επικράτηση Ερντογάν έναντι των κεμαλικών δεν συνιστά ακύρωση της παραδοσιακής επιθετικότητας του τουρκικού κράτους και της «Τουρκίας των στρατηγών» στην εξωτερική της πολιτική. Συνεπώς, η στρατιωτικοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων –μεταξύ άλλων– δεν αποτελεί «παγίδα στην οποία απλώς πέφτει η ελληνική πολιτική», όπως αφελώς επιμένουν ορισμένοι, αλλά υπαρκτή απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια.
Νταβούτογλου: Ο πρωθυπουργός είπε πως στην παρούσα συγκυρία, πρέπει να δούμε την επίθεση αυτή ως μια καλή ευκαιρία για μας.
ΜΙΤ: Θα στήσω την κατάλληλη αφορμή για πόλεμο με μια επίθεση με ρουκέτες στο έδαφος της Τουρκίας. Μπορούμε, επίσης, αν χρειάζεται να στήσουμε μια επίθεση στον τάφο του σάχη Σουλεϊμάν.
ΓΕΣ: Αυτό που κάνουμε θα αποτελέσει αιτία πολέμου.
Νταβούτογλου: Εάν, τελικά, το αποφασίσουμε πρέπει να ειδοποιήσουμε τον ΟΗΕ, το συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σωστά;
Υφυπουργός: Αν αποφασίσουμε την επιχείρηση αυτή, πρέπει να λειτουργήσει ως αιφνιδιασμός. Δεν είναι φρόνιμο να ειδοποιήσουμε από πριν κανέναν.
Νταβούτογλου: Να αποφύγουμε οποιαδήποτε προβλήματα σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να μπούμε με αεροσκάφη και στο να μπούμε με τανκς.
ΓΕΣ: Μπορούμε ίσως να πούμε στον πρόξενο της Συρίας ότι η ΙΚΙΛ (Αλ-Κάιντα του Ιράκ) συνεργάζεται με το καθεστώς της Δαμασκού και ότι αυτό το (έδαφος του τάφου) είναι τουρκικό.
Νταβούτογλου: Μα το έχουμε ήδη επικαλεστεί αυτό.
Υφυπουργός: Μια επιχείρηση κατά της ΙΚΙΛ βασίζεται αρκούντως στο Διεθνές Δίκαιο. Θα παρουσιάσουμε ότι πρόκειται για την Αλ Κάιντα. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν το παρουσιάσουμε έτσι. Όταν έρθει το θέμα στον τάφο του σάχη Σουλεϊμάν, εκεί θα πρόκειται για ζήτημα υπεράσπισης εδάφους μας.
ΓΕΣ: Ο Φιντάν (ΜΙΤ) χρειάζεται επειγόντως ενισχύσεις σε όπλα και πυρομαχικά για τους αντάρτες (της Συρίας). […] Το Κατάρ ζητά να αγοράσει όπλα τοις μετρητοίς. Τα έχουν στο χέρι. Γιατί δεν προχωρά το θέμα; Είναι στη δικαιοδοσία του υπουργού.
Νταβούτογλου: Δεν μπορείς να σταθείς σε αυτά τα εδάφη χωρίς σκληρή δύναμη. Χωρίς σκληρή δύναμη δεν μπορεί να υπάρξει ήπια δύναμη.
Υφυπουργός: Η εθνική ασφάλεια έχει πολιτικοποιηθεί. Δεν θυμάμαι κάτι παρόμοιο στην πολιτική Ιστορία της Τουρκίας. Έχει γίνει ζήτημα εσωτερικής πολιτικής.
ΓΕΣ: Όπως και το 2011, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι όπλα και πυρομαχικά.
ΜΙΤ: Έχουμε στείλει 2.000 κοντέινερ (σε ένοπλους της Συρίας) γεμάτα προμήθειες.
Νταβούτογλου: Θα στείλουμε τανκς και θα φτιάξουμε οχυρώσεις. Από κει και πέρα θα θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς πολέμου και θα μπούμε στον πόλεμο.
ΓΕΣ: Αυτό που θα κάνουμε είναι μια ευθεία κήρυξη πολέμου.
ΜΙΤ: Κήρυξη πολέμου όχι εναντίον της Συρίας.
ΓΕΣ: Όχι (με τη Συρία). Με τους τύπους (της Αλ Κάιντα).
ΜΙΤ: Γνωρίζουμε πως ό,τι συμβεί δεν θα έχει στρατηγική αξία για μας, πέρα από το πώς θα παρουσιαστεί πολιτικά (στο εσωτερικό της Τουρκίας). […]
Αν πραγματικά χρειαζόμαστε ένα λόγο (για να επέμβουμε στρατιωτικά) θα στείλω 4 τύπους στην άλλη πλευρά και θα τους βάλω να εκτοξεύσουν 8 ρουκέτες. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα!
Αν χρειαζόμαστε κάποιο λόγο, μπορούμε να τον κατασκευάσουμε.
Υφυπουργός: 40 στρέμματα γης (του τάφου) συνιστούν πολύ ισχυρό casus belli στη διεθνή νομολογία. Επίσης για δικαιολογία, αν κάνουμε αυτή την επιχείρηση ενάντια στην ΙΚΙΛ, θα έχουμε όλο τον πλανήτη πίσω μας. Μην σας απασχολεί αυτό.
ΓΕΣ: Οι δυνάμεις μας είναι σε ετοιμότητα ένα χρόνο τώρα. Δεν είναι κάτι που κάναμε χθες, περιμένουν ένα χρόνο.
ΜΙΤ: Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να περιμένουμε το σάχη Σουλεϊμάν.
Υφυπουργός: Χρειαζόμασταν δικαιολογία.
ΜΙΤ: Μπορώ να κατασκευάσω δικαιολογία αν χρειαστεί. Η δικαιολογία δεν είναι πρόβλημα.
Νταβούτογλου: (Οι Αμερικανοί) θα πουν «καλά, εσείς δεν υπερασπίζεστε καν το έδαφός σας». Είχα πολλές φορές φιλικές συζητήσεις με τον Κέρι και με ρωτούσε ακριβώς αν έχουμε πάρει οριστικές αποφάσεις γι’ αυτό το χτύπημα.
Υφυπουργός: Οι Αμερικανοί διένειμαν τα σχέδια της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων σε εκείνη τη συνάντηση.