Παρέμβαση του Β. Χατζηλάμπρου με αφορμή τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Στη συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP αναδείχθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ η πολύ δυσμενής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα ακόμη και στο ενεργειακό επίπεδο και η οποία πολύ απέχει από το στόχο να καταστεί ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη. Στόχος, ο οποίος θα μπορούσε να υλοποιηθεί καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη ως καθοριστική παράμετρο το σεβασμό του περιβάλλοντος.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ, Β. Χατζηλάμπρου, βουλευτής Αχαΐας, τόνισε πως «αυτό που ακουγόταν ότι η Ελλάδα θα είναι σοβαρός “παίκτης”, τελικά καταλήγει η Ελλάδα να έχει έναν ιδιωτικό αγωγό κλειστό από την αρχή ως το τέλος». Σημείωσε, επίσης, ότι ενώ οι συζητήσεις προέβλεπαν τερματικό σταθμό και αποθηκευτικό χώρο στη Θεσπρωτία, «η σύμβαση προβλέπει Αλβανία». Επισήμανε δε ότι αυτό έγινε «χωρίς να μας δίνει τίποτα ανταποδοτικό απέναντι στην Αλβανία. Για παράδειγμα θα πω ότι θα μπορούσε να είχε κλείσει το ζήτημα της ΑΟΖ», υπογράμμισε.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η συμφωνία για τον TAP αφορά την υποβολή προσφοράς προς το ιδιωτικό κονσόρτσιουμ που εκμεταλλεύεται το αζέρικο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 –όχι την ίδια την κατασκευή του αγωγού. Mάλιστα, επικρατέστερη λύση θεωρείται ο αγωγός Nabucco ο οποίος αφού διασχίσει την Τουρκία παρακάμπτει την Ελλάδα και οδεύει προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της Βαλκανικής ενδοχώρας. Επίσης, υπάρχει ο South Stream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο και μάλιστα με υπερ-τετραπλάσια χωρητικότητα από τον TAP -αποκλείστηκε από την ελληνική πλευρά για λόγους ευθυγράμμισης με την αμερικάνικη πολιτική. Το τελικό αποτέλεσμα είναι: «παίρνουμε τη χειρότερη λύση απ’ ό,τι να μην πέρναγε τίποτα από εδώ» είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ. «Μία λύση η οποία στη μεν Αλβανία δίνει 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η Τουρκία παίρνει 6 δισ. κ.μ., ενώ η Ελλάδα μένει “φλου”, μένει υπό συζήτηση εάν θα πάρει από αυτόν τον αγωγό. Μένει ασαφές το τι θα πάρει η Ελλάδα απ’ ό,τι “περπατάει” στο δικό της έδαφος».
Ο TAP ανήκει σε τρεις μεγάλους ομίλους από την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Όμως «όλες οι γύρω χώρες έχουν κρατική συμμετοχή, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να είναι ρυθμιστές των πραγμάτων» επισήμανε ο Β. Χατζηλάμπρου. Κι έφερε το παράδειγμα της Τουρκίας, «όπου γίνεται “χαμός” από αγωγούς, με συμμετοχή της κρατικής εταιρείας BOTAS,.ενώ εδώ είναι ιδιωτικός ο αγωγός και γίνεται προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθεί και η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ -και μιλάμε για την Ελλάδα ως σημαντικό ενεργειακό παίκτη και διαμετακομιστικό και ενεργειακό κέντρο. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να το λέμε αυτό», κατέληξε ο Β. Χατζηλάμπρου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!