Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας, Κοινωνικό Ιατρείο, ΠΕΡΚΑ Καρατάσιου, Περκανθές, Μικρόπολις.

Πέντε συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 17/1/13 μίλησαν για την επαπειλούμενη καταστολή, αφού όλοι τους είναι χώροι ανομίας σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργού κ. Δένδια.
Οι καταληψίες του Σχολείου, στη Βασ. Όλγας, επειδή έσπασαν το λουκέτο που είχε καταδικάσει το παλιό δημοτικό στην εγκατάλειψη και τη φθορά, θεράπευσαν το κέλυφος κι άρχισαν να λειτουργούν ένα σχολείο αλλιώτικο για μικρούς και μεγάλους. Με δωρεάν μαθήματα προς όποιον έχει όρεξη, με αγορά βιολογικών προϊόντων, με συλλογική κουζίνα και μπαρ, με συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ανοίγοντας το δρόμο προς την ελευθερία.
Οι καταπατητές των πρώην Sτρατοπέδων Καρατάσιου στην Πολίχνη και Κόδρα στην Καλαμαριά, που ανήκουν στις ορδές των ΠΕΡιαστικών ΚΑλλιεργειών, κάτι αλλοπαρμένοι που έχουν μετατρέψει τη στέρφα γη σε θαλερούς λαχανόκηπους προστατεύοντας έτσι τις πολύτιμες ελεύθερες εκτάσεις των στρατοπέδων από τη μετατροπή τους σε εκατομμύρια κυβικά γκρίζου τσιμέντου. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που πήραν τσάπα και λίγους ξεχασμένους σπόρους και μοιράζονται μικρά θαύματα με άγνωστους μέχρι χθες συμπολίτες τους.
Οι γιατροί κι οι αρωγοί τους που προσφέρουν υγεία και στήριξη μέχρι τώρα σε 5.000 και σε πολύ περισσότερους αύριο, ανασφάλιστους, άπορους, άνεργους, μετανάστες στην οδό Αισώπου, στο Βαρδάρη. Έχουν ξεχάσει το χρώμα του χρήματος και πληρώνονται μ’ ένα «ευχαριστώ», σ’ όποια γλώσσα και να λέγεται. Χαλάνε την πιάτσα, δεν συνταγογραφούν, δεν τα πιάνουν, δεν πιάνονται.
Οι πολίτες, που εφευρίσκουν και λειτουργούν οικονομικές δομές ανταγωνιστικές προς τις κυρίαρχες μέσα στο Μικρόπολις, Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου γωνία. Το Μικροπρατήριο, η Αντίπεινα, ο Μικρότοπος κι άλλες ομάδες που λειτουργούν εντός του, έχουν διαγράψει τη λέξη κέρδος ως κίνητρο για μια κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και πειραματίζονται με έννοιες όπως ισοτιμία, δίκαιη αμοιβή, αυτοδιεύθυνση κ.ά.
ΟΛΟΙ τους κάνανε το λάθος να ζητήσουν εδώ και τώρα να ορίσουν οι ίδιοι τη ζωή τους. Να μην αφήσουν γι’ αργότερα και σε άλλα χέρια την εκπλήρωση των επιθυμιών τους. Να πιστέψουν πως οι ίδιοι και από κοινού μπορούν να ιδρύσουν την κοινωνία που ονειρεύονται να ζήσουν. Από τα κάτω, άμεσα και αλληλέγγυα γελώντας κατάμουτρα στο Λεβιάθαν που απειλεί να τους χάψει.
Θα προλάβει;
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδήμαρχου, Ανδρέα Κουράκη, το Σχολείο δείχνει να γλιτώνει προσωρινά. Μέσα στις επόμενες 20 μέρες ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πάρει τη χρήση αυτού και του γειτονικού κτιρίου για 25 χρόνια από την ιδιοκτήτρια Εκκλησία της Ελλάδος με αντάλλαγμα οικόπεδο «φιλέτο» επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο δήμος θα επιθυμούσε να ξανακάνει το κτίριο δημοτικό σχολείο, η απόφαση όμως σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ανήκει στους καταληψίες.
Αντίθετα, σύννεφα μαζεύονται πάνω από του Καρατάσιου, αφού το Γ’ Σώμα Στρατού διεκδικεί την ιδιοκτησία και χρήση του, τρίζει τα δόντια στους καλλιεργητές και προκαλεί.
Σε ένδειξη της αταλάντευτης απόφασης της τοπικής κοινωνίας να το πάρει και να το κάνει πνεύμονα πρασίνου και δραστηριοτήτων υπερτοπικής εμβέλειας, οι ΠΕΡιαστικές ΚΑλλιέργειες, ο Δήμος Παύλου Μελά, σύλλογοι και σωματεία της περιοχής καλούν σε δενδροφύτευση την Κυριακή 20/1/13 στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πύλη του πρώην Στρατοπέδου.  
Να είμαστε όλοι εκεί

Σ.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!