Σε 26 απολύσεις προχώρησε η VINCI.

Στην απόλυση 26 εργαζόμενων προχώρησε η εταιρία VINCI από το εργοτάξιο της Παναγοπούλας στην Πάτρα, υλοποιώντας την απόφασή της για μείωση του προσωπικού και «πάγωμα» σημαντικού τμήματος των εργασιών στο έργο της Νέας Εθνικής Οδού.
Η είδηση των απολύσεων προκάλεσε αναστάτωση στους εργαζόμενους, κάτι που εκφράστηκε και στη μαζικότατη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στο χώρο του εργοταξίου.
Να σημειωθεί ότι, όπως είχε γράψει ο Δρόμος σε προηγούμενο φύλλο, η συνολική πορεία του έργου παραμένει αυτή τη στιγμή ερωτηματικό, καθώς τόσο η κοινοπραξία που εκτελεί την κατασκευή όσο και οι τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο προβάλλουν απαιτήσεις αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης –κυρίως για τα έσοδα προείσπραξης μέσω των διοδίων που, όπως ισχυρίζονται, είναι κατά πολύ μικρότερα από τα προϋπολογισθέντα.
Την ίδια στιγμή, η πτώση του ρυθμού κατασκευής αγγίζει και εργαζόμενους σε εργοτάξια άλλων εταιριών, όπου ήδη υπάρχει μείωση ωραρίου και ημερών εργασίας σε κάποιους εργαζόμενους.

Παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων
Από την πλευρά του, το σωματείο Γαλαρία καταγγέλλει τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εργαζόμενων με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος του παραχωρησιούχου και των τραπεζών υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: «Καταγγέλλουμε τις τράπεζες που αφού πρώτα έπνιξαν τον ελληνικό λαό στα χρέη σταματούν τη χρηματοδότηση του έργου θεωρώντας το επισφαλές, που παίζουν το δικό τους σκοτεινό επιχειρηματικό παιχνίδι συμμαχώντας πότε με την κυβέρνηση και πότε με την κοινοπραξία. Καταγγέλλουμε την κοινοπραξία «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΥΣ» που αποφάσισε να εκβιάσει την κυβέρνηση για μεγαλύτερα κέρδη πετώντας στον δρόμο το μισό ανθρώπινο εργατικό δυναμικό στην κατασκευή της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ. Την εταιρεία VINCI που δεν προχώρησε σε ενημέρωση του σωματείου μας για την εξέλιξη του έργου με πραγματικά στοιχεία, που απέλυσε παράνομα 26 συναδέλφους μας καταπατώντας ακόμα και το όριο των νόμιμων απολύσεων του 5%».
Οι εργαζόμενοι προχώρησαν χθες 23 Δεκεμβρίου σε 4ωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στα διόδια του Ρίου, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και μετά τις γιορτές, όταν το έργο θα «ανοίξει» ξανά.

Κ.Π.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!