Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.91

Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.91

…Ο Ηρόστρατος προτείνει στη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας, για να διασκεδάσουν οι αναγνώστες μας τις μέρες των γιορτών, να κυκλοφορήσει σε CD τη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού στο Βήμα fm τη Δευτέρα. Ως τότε, ας αρκεστούν σε μερικά αποσπάσματα:

Μη βλέπετε επιφανειακά το ΠΑΣΟΚ!
Ο Πoλ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος εάν δεν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις: «Όσο πιο επιφανειακά δούμε το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του, τόσο πιο λογικό είναι να έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο», επισήμανε.

Ενώνουμε τις ατζέντες μας;
«Όσο μιλάμε για πρόσωπα, σταματάμε να μιλάμε για αυτό που έχει ουσία αυτή τη στιγμή… Δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες εκλογές με ιδέες τις οποίες είχαμε το 1980, το 2000 ή το 2010. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μία επανασύνδεση της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ με την ατζέντα της κοινωνίας».

Τι του τη χάρισες ετούτη την ατζέντα;
«Η ατζέντα της κυβέρνησης θα καθορίσει πάρα πολύ τη δυνατότητά της να προχωρήσει ή όχι. Όσο πιο περιορισμένη είναι η ατζέντα, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα να προχωρήσουν εκεί που πρέπει να προχωρήσουν» .

«Τα λεφτά υπάρχουν!»
Σχολιάζοντας την… ιστορική φράση ο Πολ -ως νέα Πυθία- δήλωσε: «Tο ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πάρει μέτρα τα οποία δεν ήταν στο πρόγραμμα κανενός κόμματος».

Πρωταπριλιάτικο αστείο ή σενάριο για εφιάλτη;
«Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές»!
…κι εδώ κλείνω με τα λόγια  του Πολ και περνάω στα… έργα του!

…Ενώ ο υπουργός δίνει την 357η συνέντευξή του, το Θεατρικό Μουσείο βγαίνει στο σφυρί
Την ίδια μέρα που ο Πολ χαριεντιζόταν και έλεγε σοφίες στα μικρόφωνα της φιλόξενης (για την κυβέρνηση) ραδιοφωνικής συχνότητας, διαβάζαμε πως το ΙΚΑ κοινοποίησε στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου –  Θεατρικό Μουσείο προειδοποίηση περί προσεχούς πλειστηριασμού, έναντι του χρέους (180.000 ευρώ) του Θεατρικού Μουσείου! Το απίστευτο είναι πως από το καλοκαίρι είχε γίνει διακανονισμός  και συμφωνήθηκε το Μουσείο να δίνει στο ΙΚΑ 2.500 ευρώ. Όμως, το υπουργείο Πολιτισμού και ο μονίμως απασχολημένος με το μέλλον του τόπου Πολ «ξέχασαν» να δώσουν την επιχορήγηση. Τα λίγα χρήματα που βρέθηκαν το καλοκαίρι δόθηκαν για τους μισθούς των απλήρωτων επί 5 μήνες (τότε) εργαζομένων. Οι οποίοι τώρα συμπλήρωσαν άλλους 4 μήνες απλήρωτοι! Κι όλα αυτά ενώ επιτελείται ένα σημαντικό έργο. Διότι, πέραν των εκθεμάτων όπου παρουσιάζεται η θεατρική ιστορία 170 ετών, λειτουργεί βιβλιοθήκη στα Πατήσια με σημαντικό υλικό για τους ερευνητές, ενώ δεκάδες μαθητές επισκέπτονταν καθημερινά το μουσείο ζώντας μια σπουδαία εμπειρία…
Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Μουσείου σημειώνει: «Δεδομένου ότι το ΚΜΕΕΘ-ΘΜ το οποίο οφείλει αυτή τη στιγμή 400.000 ευρώ, δεν έχει από 40ετίας άλλο έσοδο πέραν της επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ, σε περίπτωση πλειστηριασμού της περιουσίας του δεν μένει παρά να εκποιηθούν κοστούμια του Φωκά, μακέτες του Τσαρούχη, το στέμμα του Οιδίποδα του Βεάκη, το κολιέ της Βασίλισσας Ελισάβετ της Κοτοπούλη, τα σκουλαρίκια της Βουγιουκλάκη, τα σύνεργα του μακιγιάζ της Καρέζη».
Μάλλον ο Πολ έμπλεξε τις… ατζέντες σημαντικών και ασήμαντων θεμάτων.

Τα βιβλία της Γουόλ Στριτ
5.000 βιβλία υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ». Βιβλία όλων των ειδών που ανταλλάσσονταν και διαβάζονταν ελεύθερα. Βιβλία που η αστυνομία, σε έφοδο της, σε συνεργασία με δημοτικούς υπαλλήλους της Νέας Υόρκης, φρόντισε να φορτώσει σε σκουπιδιάρικα!
Η είδηση προκάλεσε σοκ, όταν ξεπερνώντας τους σκοπέλους της λογοκρισίας πέρασε στο Διαδίκτυο κι από εκεί έκανε το γύρο του κόσμου. Ο δήμαρχος της πόλης, προσπαθώντας να «μπαλώσει» τα πράγματα, έκανε την απίστευτη δήλωση πως τα βιβλία φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος και θα επιστραφούν στους διαδηλωτές, αν καθίσουν φρόνιμοι!
Δεν θα ήταν πιο απλό να κάνουν ό,τι και οι Γερμανοί προκάτοχοί τους; Να τα κάψουν;
Τι λέει, άραγε, επ’ αυτού η ατζέντα του Πολ;

…Άλλοι τα πετάνε στα σκουπίδια, άλλοι τα δημιουργούν
Ενώ λοιπόν κάποιοι θεωρούν πως η θέση των βιβλίων είναι στις χωματερές, ο σύλλογος ενός μικρού χωριού επιμένει για δεύτερη συνεχή χρονιά με τον διαγωνισμό διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας. Πέρσι ήταν το Έπιστροφή στο χωριό από την οποίο προέκυψε κι ένα βιβλίο (εκδόσεις Α/Συνέχεια), φέτος είναι το Έγκλημα στο χωριό. Την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, στις 7.30 στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών ο Προοδευτικός Σύλλογος Τα Καστέλλια θα απονείμει τα φετινά βραβεία, από τα οποία θα προκύψει ένα νέο βιβλίο….
…Σε πείσμα των καιρών!

Σχόλια

Exit mobile version