Βιαστής γίνεσαι, δεν γεννιέσαι

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Χαλκίδας έκρινε παμψηφεί αθώους τους τέσσερις κατηγορούμενους για το βιασμό δεκαπεντάχρονης μαθήτριας το 2006, στο Λύκειο της Αμαρύνθου, στην Εύβοια. Το 2006, στην Αμάρυνθο, μία δεκαπεντάχρονη μαθήτρια από τη Βουλγαρία, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα το βιασμό της από τέσσερις συμμαθητές της. Το περιστατικό το βιντεοσκοπούσαν με το κινητό τους τρεις μαθήτριες, ωστόσο το βίντεο «χάθηκε» και δεν έφτασε ποτέ ως στοιχείο στην υπόθεση.

Η τοπική κοινωνία στράφηκε κατά της μαθήτριας, καταγγέλλοντας τη για… ψευδομαρτυρία. «Τους έθιγε συνέχεια τον ανδρισμό τους. Τι θέλατε να κάνουν τα παιδιά;» «Κι αν έγινε βιασμός, δεν πειράζει. Μικρά είναι, θα ξεχάσουν». «Τι περιμένατε να κάνει η κόρη με το ποιον της μητέρας. Άκουσα ότι η μάνα δούλευε σε μπαρ στην Ερέτρια». «Τα αγόρια είναι πολύ καλά παιδιά, φοβερά άτομα, από τις καλύτερες οικογένειες. Καμία σύγκριση».

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι προέρχονται από γνωστές οικογένειες του χωριού. Ένας ήταν γιος καθηγητών κι ένας άλλος γιος αστυνομικού.

Τελικά, μητέρα και κόρη, μετά το βιασμό, έφυγαν για πάντα από την Αμάρυνθο και την Εύβοια. Σήμερα, οι καθηγητές και ο διευθυντής γνωστού ιδιωτικού σχολείου απ’ όπου αποφοίτησε και το οποίο της έδωσε υποτροφία, διαβεβαιώνουν τόσο για τις επιδόσεις της όσο και για το άμεμπτο ήθος της. Η μικρή μαθήτρια τιμωρείται, όμως, για το τριπλό έγκλημά της:

– Είναι φτωχή, ήταν εργαζόμενη και παράλληλα αριστούχα μαθήτρια.

– Είναι από τη Βουλγαρία.

– Είναι γυναίκα.

 

Πότε θα ξεστραβωθούμε;

Με «λουκέτο» κινδυνεύει η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, καθώς τα χρέη πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τέσσερις μήνες, ενώ στον αέρα βρίσκονται περισσότερα από 300 άτομα με προβλήματα όρασης.

Η σχολή λειτουργεί από το 1947 και παρέχει τόσο προνοιακές όσο και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε τυφλούς στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δέχεται άτομα και από νησιά. Υπάρχουν περίπου 20 οικότροφοι που φιλοξενούνται στο χώρο της σχολής, ενώ άλλοι 10 πάνε καθημερινά. Το ίδρυμα εξυπηρετεί, επιπλέον, 250-300 άτομα. Λειτουργεί φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας, εργαστήρια υπολογιστών, τμήμα ξένων γλωσσών, ειδικό δημοτικό σχολείο, ενώ φιλοξενούνται στο χώρο τυπογραφείο και ειδική βιβλιοθήκη.

Εργαζόμενοι και μαθητές της σχολής πραγματοποίησαν πορεία στη Θεσσαλονίκη, από το ίδρυμα μέχρι τη Νομαρχία. Δηλώνουν απογοητευμένοι καθώς όχι μόνο ο νομάρχης δεν βρισκόταν εκεί, αλλά ούτε έστω ένας υπεύθυνος.

«Κλείδωσαν ακόμα και τις πόρτες μην τυχόν και ανέβουμε πάνω και δημιουργήσουμε πρόβλημα», λένε οι τυφλοί. Καταγγέλλουν επίσης το σαμποτάρισμα από τα ΜΜΕ, καθώς κανένα δεν πρόβαλλε το γεγονός.

Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!