Αρχική κοινωνία Όπου δεν πίπτει… λύση, πίπτει… σύλληψη

Όπου δεν πίπτει… λύση, πίπτει… σύλληψη

Διώξεις εναντίον πολιτών που αντιδρούν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας

Της Κατερίνας Παγουλάτου

Τη σκυτάλη στην αστυνομία και στις εισαγγελικές Αρχές επέλεξε να δώσει η δημοτική αρχή της Πάτρας σαν απάντηση στο νέο 48ωρο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας που αποφάσισε η γενική συνέλευση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, 2/7/2010, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Δεμαρτίνος κατέθεσε μήνυση κατά των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής και κατά παντός υπευθύνου, για παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλα αδικήματα. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ισχυρή αστυνομική δύναμη έφτασε στο χώρο του ΧΥΤΑ, που παραμένει αποκλεισμένος, με τον αξιωματικό να ενημερώνει τους κατοίκους ότι θα προχωρήσει σε συλλήψεις. Ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ «Πάτρα Μπροστά» Κώστας Πελετίδης, ο διαμερισματικός σύμβουλος της παράταξης Δημαρά Γιώργος Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ξερόλακκας Γιώργος Βασιλόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Δ. Κατσαριώτης μετέβηκαν στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει, όπου και συνελήφθηκαν. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε τελικά ότι οι συλληφθέντες δεν θα περάσουν από τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει δεν τεκμηριώνουν αδίκημα, δίνοντας την εντολή να αφεθούν ελεύθεροι.

«Κατηγορούμενη η δημοτική Αρχή»
«Η δημοτική αρχή του κ. Φούρα και του ΠΑΣΟΚ, αντί να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα που είναι δημιούργημά της, που βλάπτει τη δημόσια υγεία, τρομοκρατεί τους κατοίκους, προχωρεί σε διώξεις, καταθέτει μηνύσεις. Στη θέση του κατηγορούμενου θα έπρεπε να ήταν οι ίδιοι. Αυτοί διοικούν την πόλη, αυτοί έχουν την ευθύνη για την κατάσταση. Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του», δήλωσε στον Δρόμο ο κ. Πελετίδης.
Την ίδια στιγμή, «χαστούκι προς τη δημοτική αρχή» χαρακτήρισε την απόφαση του εισαγγελέα ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος είπε οργισμένος: «Πήγαμε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα για να δώσουμε εξηγήσεις και μας συνέλαβαν. Είναι ντροπή! Μια διαμαρτυρία δέκα και πλέον ετών ο κ. δήμαρχος την οδηγεί στα δικαστήρια. Έχουμε το δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα».
Η απόφαση της δημοτικής Aρχής να στραφεί στην καταστολή για το θέμα της Ξερόλακκας έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τους κατοίκους του Αρκτικού διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν νέα έκτακτη γενική συνέλευση. Παράλληλα, δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι υπαρκτά προβλήματα των δημοτών αντιμετωπίζονται με τη λογική «του μαστιγίου», φαινόμενο που φαντάζει ακόμα πιο επικίνδυνο εν όψει και της απρόσωπης «αυτοδιοίκησης» των δήμων-μαμούθ που επέρχεται λόγω του «Καλλικράτη».

Καταστολή και κούφιες υποσχέσεις

«Είναι απαράδεκτο να εμπλέκονται οι δυνάμεις καταστολής για να λύσουμε ένα πρόβλημα, στο οποίο οφείλουμε εμείς, οι κάτοικοι, οι δημότες και η δημοτική Aρχή να δώσουμε λύση», τονίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας Χρήστος Πατούχας.
Ο κ. Πατούχας επιρρίπτει την απόλυτη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στον Δήμο Πατρέων, υποστηρίζοντας ότι ο ΧΥΤΑ είναι «κορεσμένος εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια». Παράλληλα, χαρακτηρίζει τις δεσμεύσεις του δημάρχου Πατρέων για κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Φλόκα, το 2012, «αέρα κοπανιστό», καθώς οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση ενός τέτοιου έργου είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.
«Δεν είναι δυνατόν ένα εργοστάσιο, αξίας 70-80 εκατ. ευρώ που δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί, να γίνει μέχρι το τέλος του 2012», λέει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα συμπληρώνει: «Από 1/1/2011 θα υφίσταται στη χώρα μας ο “Καλλικράτης” και όλος ο περιφερειακός σχεδιασμός και η διαχείριση θα περάσει στην καινούργια περιφέρεια. Επομένως, οι δεσμεύσεις του κ. δημάρχου και οπουδήποτε άλλου ασχολείται με το θέμα αφορούν άλλους. Αφορά αυτόν που θα βγει περιφερειάρχης». Και καταλήγει: «Όταν συζητάμε για νέα κύτταρα, συζητάμε για διά βίου παράταση, δεν οδηγούμε το πρόβλημα σε λύση».

Σχόλια

Exit mobile version