Του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη *

Η«ομερτά» για την υπεξαίρεση μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης άρχισε να σπάζει μετά την αποκαλυπτική κατάθεση και προφυλάκιση του Π. Σαξώνη, πρώην διαχειριστή πληρωμών του δήμου.

Ήδη με την απολογία του στον ανακριτή έχει «καρφώσει» το γενικό γραμματέα του δήμου, δεξί χέρι του δημάρχου, καθώς και τέσσερεις πρώην αντιδημάρχους, που έδιναν παράνομα ειδικές εντολές να μην καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές και οι κρατήσεις των εργαζομένων στην εφορία, καθώς και να «φουσκώνονται» με «λογιστικά τεχνάσματα» τα χρέη του δήμου, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δύο προϊστάμενοι της Ταμειακής Υπηρεσίας και μία του Τμήματος Εξόδων «χρεώνουν» στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης τη διατήρηση του Σαξώνη στη θέση του «αρμόδιου για τη διαχείριση του συνόλου των υπέρ τρίτων κρατήσεων». Ανατρέπονται, έτσι, οι ισχυρισμοί-στρουθοκαμηλισμοί του δημάρχου ότι «έπεσε θύμα επίορκων υπαλλήλων» και «πολιτικού διωγμού». Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου δημάρχου από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, το κλεπτοκρατικό σύστημα στο Δήμο λειτουργούσε ήδη από το 1993, όταν, δηλαδή, στα ηνία βρισκόταν η παράταξή του. Όσο κι αν ο κ. Παπαγεωργόπουλος αποποιείται κάθε ευθύνη για το «ριφιφί» στα ταμεία του Δήμου και ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον Σαξώνη, ο τελευταίος κατέθεσε με λεπτομέρειες τις παρτίδες του με τη διοίκηση του Δήμου.

Προσβάλλουν, το λιγότερο, τη νοημοσύνη των δημοτών της Θεσσαλονίκης οι αστείοι ισχυρισμοί του δημάρχου, ότι ένας μόνος άνθρωπος συνέλαβε και εκτέλεσε «αριστοτεχνικά», μπροστά στα μάτια της δημοτικής αρχής, πλαστογραφίες και υπεξαιρέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά.

Οι αποκαλύψεις και η προφυλάκιση του Σαξώνη δεν συνιστούν μόνο προσωπική πολιτική ήττα του δημάρχου Παπαγεωργόπουλου –όπως την περιορίζουν, όσοι θέλουν απλώς μια αλλαγή προσώπου στα ηνία του Δήμου. Αντίθετα, οι πολίτες απαιτούν να ξεριζωθεί αυτό το πολιτικό καρκίνωμα –γνήσιο τέκνο του διεφθαρμένου δικομματικού συστήματος εξουσίας– που ξεζούμισε το δήμο.

Η δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας είναι ανοιχτή στο διάλογο και υπέρ του συντονισμού δράσης όλων εκείνων των δυνάμεων στην πόλη μας, που δεν επιδιώκουν απλώς μια αλλαγή διαχειριστή στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά αγωνίζονται για μια ριζική ανατροπή στο συντηρητικό σκηνικό της, με βάση ένα εναλλακτικό-αντίπαλο προς τη σημερινή νεοφιλελεύθερη ρεμούλα πρόγραμμα.

* Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!