Το αντεργατικό αμόκ και οι 10 εντολές της τρόικας. Του Γιώργου Κατερίνη

Με ένα δεκασέλιδο φιρμάνι-υπόμνημα η τρόικα κάνει «υποδείξεις» στην κυβέρνηση για το Μνημόνιο 2 και θέτει τους όρους για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το κείμενο, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα σε μια κακέκτυπη μετάφραση, διανεμήθηκε στα αγγλικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στους αρχηγούς του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης και αποτελεί ένα νέο κύμα σφαγιαστικών μέτρων για τα εισοδήματα, τις εργασιακές σχέσεις και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνειών του όρου «υποδείξεις» στην τροϊκανή ορολογία, οι εκπρόσωποί της στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας (27/1) ξεκαθάρισαν ότι θέλουν το σύνολο των μέτρων που έχουν θέσει, και μάλιστα στις επόμενες μέρες!
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που θεωρούνται ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και ο νέος δανεισμός:
1. Οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Παρά τις δήθεν διαπραγματεύσεις που γίνονται στον περίφημο κοινωνικό διάλογο, η τετράωρη επίσκεψη των τροϊκανών στον Γ. Κουτρουμάνη έθεσε τελεσίγραφα εφ’ όλης της ατζέντας που έχει τεθεί και κυρίως τις μειώσεις των κατώτατων μισθών, την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και τα θεσμικά, όπως η διαιτησία (ζητείται ουσιαστικά κατάργηση του ΟΜΕΔ) και η μετενέργεια (δηλαδή να μην ισχύουν οι συμβάσεις για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία). Η τρόικα δεν φαίνεται να συμμερίζεται τα επιχειρήματα που φέρεται ότι ψέλλισε ο υπουργός περί μείωσης 12% του μισθολογικού κόστους από τα μέχρι τώρα θεσμικά μέτρα και ζητά άμεση μείωση κατώτερων μισθών στα επίπεδα της Πορτογαλίας και των βαλκάνιων γειτόνων μας.
2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ιδιωτικού τομέα κατά 5%, με παράλληλη μείωση των «μη-σημαντικών» δαπανών κοινωνικής ασφάλισης. Όπου μη-σημαντικές θεωρούνται ακόμα και οι δαπάνες για φάρμακα των καρκινοπαθών!
3. Απελευθέρωση των απολύσεων και των δραστικών περικοπών στους μισθούς ειδικά στον τραπεζικό τομέα, «για να βοηθήσουν την τραπεζική εξυγίανση». Η τρόικα, δηλαδή, εμφανίζεται ως προστάτης του τραπεζικού κεφαλαίου προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του, αλλά και να πραγματοποιήσει ανεμπόδιστα τις αναδιαρθρώσεις του. Η χρονική σύμπτωση αυτής τις εντολής με την (εγκεκριμένη πλέον και από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε.) συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank δεν είναι καθόλου τυχαία.
4. Άμεση δημιουργία ενός μοναδικού επικουρικού ταμείου με μείωση των συντάξιμων αποδοχών σε ποσοστό που θα ξεκινά από το 15% και θα φτάνει το 40%, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση τους συνταξιούχους.
5. Νέο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο, αφού επανακαθορίζεται απροκάλυπτα ο στόχος μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015.
6. Νέα δημοσιονομικά μέτρα λεηλασίας ύψους 2,2 δισ. ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού του 2011, την οποία προκάλεσε η ίδια η μνημονιακή λιτότητα. Στο στόχαστρο έχει μπει η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και κονδύλια άλλων τομέων, όπως του υπουργείου Άμυνας.
7. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25%. Με την μονιμοποίηση του χαρατσιού στην ιδιωτική κατοικία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η επιβολή μιας τέτοιας αύξησης πλήττει όλους τους ιδιοκτήτες και μετατρέπει την ιδιοκατοίκηση σχεδόν σε φορολογικό… έγκλημα.
8. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αλλαγή του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή, μετά το πρόγραμμα στήριξης του PSI με τα 40 δισ. ευρώ, να φορτωθεί ο ελληνικός λαός την στήριξη των ελληνικών τραπεζών για να μη χάσουν οι τραπεζίτες τον έλεγχο των ουσιαστικά πτωχευμένων τραπεζών τους.
9. Πώληση δύο ή τριών μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Τίθεται ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να παρουσιαστεί σχέδιο για την Αγροτική Τράπεζα μέχρι τον Μάρτιο, ενώ υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας με αναφορές στις πωλήσεις λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και την αγορά των τηλεπικοινωνιών με μέτρα όπως η «προώθηση» των αδειοδοτήσεων για κεραίες και σταθμούς.
10. Τέλος, τίθενται και πάλι στο τραπέζι τα «κλειστά» επαγγέλματα, με αναφορά σε 20 συγκεκριμένα επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων οι… τουριστικοί οδηγοί και οι… μεσίτες. Γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στην υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων σε διάφορες συναλλαγές, στη δυνατότητα του Τεχνικού Επιμελητηρίου να επιβάλλει κυρώσεις σε μηχανικούς, στους συμβολαιογράφους, τους φοροτεχνικούς, ακόμα και στα ιδιωτικά σχολεία και τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων («απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών») στοχεύει στην μείωση του κόστους συγκεκριμένων υπηρεσιών, όπως γίνεται φανερό από τη ρητή αναφορά στην «εξάλειψη κατώτερων μισθών για μισθωτούς δικηγόρους».
Όπως γίνεται κατανοητό οι παρεμβάσεις της τρόικας δρομολογούνται επάνω στην ίδια ακριβώς τροχιά των μέτρων που προβάλλονται εδώ και δύο χρόνια ως σωτήρια για την ελληνική οικονομία. Μόνο που αυτή τη φορά λιγοστεύουν (έστω και για προεκλογικούς λόγους) οι υπερασπιστές της νέας επίθεσης, όπως έδειξε και η παταγώδης αποτυχία του κ. Λοβέρδου να περάσει νομοθετικά την εξυπηρέτηση των μεγαλοφαρμακευτικών συμφερόντων. Ακόμα και ο πάντα πρόθυμος Γ. Κουτρουμάνης φέρεται να δήλωσε ότι «το θέμα είναι πολιτικό» και κρύφθηκε πίσω από τον Λ. Παπαδήμο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!