Τι κρύβεται πίσω από τις φασιστικές κραυγές Πάγκαλου

Γεννημένος το 1938, γόνος της γνωστής οικογενείας (ο παππούς ήταν ο γνωστός δικτάτορας Θόδωρος Πάγκαλος που διέπρεψε στον μεσοπόλεμο) ήρθε νωρίς σε επαφή με την Αριστερά. Βρέθηκε στην ηγεσία της νεολαίας Λαμπράκη και οργανώθηκε στο ΚΚΕ, διετέλεσε μέλος της καθοδήγησης του κόμματος στο Παρίσι, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συμμετείχε στην περιβόητη 12η ολομέλεια του 1968 και -κατά δήλωσή του- αποχώρησε το 1968, μετά την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία. Έχοντας ειδικές σχέσεις με την ανανεωτική Αριστερά, έρχεται οριστικά σε ρήξη με τους χώρους αυτούς και προσχωρεί σχετικά αργά στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο και διαπρέπει ως πρωταγωνιστικό στέλεχος, καταλαμβάνοντας πολλούς υπουργικούς θώκους.
Τώρα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, με ειδικό ρόλο να φωνάζει και να «γαυγίζει», πότε ενάντια στη δεξιά, πότε ενάντια στην Αριστερά και τελευταία ειδικά ενάντια στην Αριστερά και τους αγώνες. Τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση για να βγάζει τη «βρόμικη» δουλειά, αφενός γιατί έχει τα προσόντα και το ταμπεραμέντο να την «πέφτει» –δηλαδή τον τραμπουκισμό που χρειάζεται– και αφετέρου γιατί έχει ικανότητες και δυνατότητες να κάνει βρόμικες δουλειές. Έτσι ξεχάστηκαν γρήγορα όσα έχει πει κατά καιρούς για τον Γ. Παπανδρέου και τους φίλους του, καθώς και οι μεγάλες του αποτυχίες στα Ίμια και την υπόθεση Οτσαλάν, ως υπουργός Εξωτερικών (αυτά ίσως να είναι και προσόντα για το τιμ του Γ. Παπανδρέου.
Ο κυνισμός του, που φτάνει μέχρι την ακραία φασιστική συμπεριφορά απέναντι στον όποιο αντίπαλό του (θυμηθείτε πώς τοποθετήθηκε για τους εργαζόμενους με stage πριν λίγους μήνες), τον οδηγεί σήμερα να είναι μια από τις πιο σημαντικές φωνές ενάντια στην Αριστερά, τους αγώνες, τους εργαζόμενους. Θρασύτατος, χωρίς αναστολές, δεν του αρέσει και έχει διαγράψει κατά δήλωσή του τη λέξη «αυτοκριτική».

Εμπαθέστατος και προκλητικός βγαίνει στα ΜΜΕ και προβοκάρει ολόκληρη την Αριστερά.
Έτσι και πρόσφατα. Καταγγέλλει ότι το ΚΚΕ θέλει νεκρούς, ότι από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν όσοι έκαψαν τη Μαρφίν, ότι από αυτά τα μπλοκ βγήκαν μέλη της ΚΟΕ και χτύπησαν τον Παναγόπουλο, και μετά ποιεί την νήσσα όταν δεν προσκομίζει κανένα στοιχείο. Ξέρει τι κάνει και συνειδητά προχωρά στις φασιστικής έμπνευσης προβοκάτσιες για να λειάνει το έδαφος στην πιο ωμή αστυνομοκρατία και καταστολή.
Το ΠΑΣΟΚ, συνολικά και όχι μόνο ο Πάγκαλος, αναγκάζεται να πάρει μεγάλες αποστάσεις από την Αριστερά για λόγους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για λόγους συνθετότερης ιδεολογικής μετατόπισης, η οποία πρέπει να δρομολογηθεί αναγκαστικά. Οι μωρολογίες «είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία» δεν μπορούν να λειτουργούν ως ιδεολογικό άλλοθι για πάντα. Απαιτείται ιδεολογική-πολιτική αντιστοίχηση με το Μνημόνιο και τους καταναγκασμούς που επιβάλλει στην κοινωνία. Άρα χρειάζεται ένας Πάγκαλος, γιατί σαν μπουλντόζα ανοίγει αυτόν τον δρόμο και είναι εντελώς άσχετο τι θα απογίνει ο ίδιος…

Μ.Σ.

ΥΓ: «Πάγκαλε ψεύτη» έγραψαν με τεράστια κόκκινα γράμματα έξω από το πολιτικό γραφείο του κ. αντιπροέδρου, τοιχοκολλώντας, μάλιστα, αντίγραφο πρόσφατης συνέντευξής του στην εφημερίδα Το Βήμα, στην οποία δήλωνε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο ΔΝΤ»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!