Ο Ευ. Βενιζέλος, αναγορεύει τον εαυτό του εκπρόσωπο του έθνους.

Η σχιζοφρενική προσομοίωση του πρόσφατου «ενδόξου» παρελθόντος δεν συνιστά μόνο μια γελοία φάρσα.
Πέρα από τα κόμπλεξ του κ. Βενιζέλου (μπορούμε βάσιμα να θεωρούμε όπου Βενιζέλος, ομοίως και Αντώνης Σαμαράς) εκτυλίσσεται απροσχημάτιστα ένα δράμα με πρωταγωνιστή τον γνωστό έκπτωτο και αποτυχημένο θίασο του πολιτικού κατεστημένου: αυτούς έχουν, αυτούς ξέρουν, αυτούς εμπιστεύονται!
Ποιους… «αυτούς»;  Η όψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τα λέει όλα, ρωτώντας τον ηγέτη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, για το τι εντύπωση του προκάλεσε στην πρόσφατη συνάντησή τους ο Α. Τσίπρας. Ο κ. Βενιζέλος έχει αφομοιώσει με αποδεδειγμένη επιτυχία τις συνταγές της μιντιακής πολιτικής. Στο στιγμιότυπο του Βερολίνου, σκηνοθετημένο επί τούτου, όχι μόνο για τις εγχώριες τηλεοπτικές οθόνες, η επικοινωνιακή επιστήμη σηκώνει «τα χέρια ψηλά».
Ο ελεεινός ρόλος του Ευ. Βενιζέλου ζωγραφίζεται ανάγλυφα στα μούτρα του κι εδώ, κατά κυριολεξία οι μάσκες πέφτουν μπροστά στα μάτια μας. Έχετε ξαναδεί τέτοιον… Βενιζέλο;
Απίστευτη αυταπάρνηση: τα στελέχη του δικομματισμού, αφού υπέγραψαν την εξόντωση της κοινωνίας και σαρώθηκαν από τη συντριπτική αποδοκιμασία της λαϊκής ετυμηγορίας, είναι ακόμη εδώ για να μας… σώσουν.
Ποιοι είναι; Οι ίδιοι, που σκύβουν το κεφάλι με το συνοδευτικό γλοιώδες χαμόγελο του υπηρέτη μπροστά στους φίλους τους του Βερολίνου, των Παρισίων και της Φραγκφούρτης. Ο Παπαδήμος, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, ζήτησε από τον Μπαρόζο να απειλήσει με αποπομπή της χώρας από το ευρώ κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών. Αυτό θα πει τεχνοκράτης επαγγελματίας. Η είδηση «θάφτηκε», βεβαίως και μετά διαψεύστηκε από τον Παπαδήμο.
Λίγο μετά τις μεγαλειώδεις εξεγέρσεις των λαών, που γκρέμισαν το καθεστώτα Μπεν Αλί και Μουμπάρακ -και οι δύο επίλεκτα στελέχη της «σοσιαλιστικής» οικογένειας των Βενιζέλου και Παπανδρέου- σε μία εκδήλωση αλληλεγγύης με αγωνιστές από την Αίγυπτο και την Τυνησία, που διοργάνωσε η εφημερίδα μας, τους τέθηκε το ερώτημα για την αναθεώρηση των σχέσεων με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Η απάντηση του συναγωνιστή από το Κάιρο εντυπωσίασε. Δεν στάθηκε στην ουσία του ερωτήματος, όπως θα απαιτούσε η αντιιμπεριαλιστική αγωνία του αθηναϊκού κοινού της εκδήλωσης. Σε ελεύθερη απόδοση απάντησε ως εξής: «Ως τώρα μας εκβίαζαν, πως μόνο το καθεστώς Μουμπάρακ μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη με το Ισραήλ, διαφορετικά μας απειλεί ο ισλαμικός εξτρεμισμός και ο πόλεμος. Πλέον, ο κόσμος αποτίναξε αυτόν το φόβο, μπορούμε χωρίς αυτούς». Γιατί αυτή η σκηνή μας έρχεται διαρκώς στο μυαλό, όλο και περισσότερο σαν πυξίδα στη μάχη που διεξάγεται με σταθμό τις 17 του Ιούνη;

θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!