«Η δημιουργία κόμματος δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Στο όνομα, δήθεν, των μελών του, ουσιαστικά ακυρώνεται η δυναμική και η ελκτικότητα του εγχειρήματος κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας αριστερών Συνιστωσών και ανένταχτων της Αριστεράς. Φύλακες, γρηγορείτε».

Και να! Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού -εργατική τάξη, νέες και νέους, γυναίκες και άντρες, συνταξιούχους, άνεργους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, διανοούμενους και άλλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας- τολμά, στην 5η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, να αποφασίσει την οργάνωση του 1ου Συνεδρίου.
Οι λίγες και μικρές συνιστώσες του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, αφού για μια δεκαετία έσπειραν, καλλιέργησαν και φρόντισαν τους σπόρους της ενότητας, στη βάση του ελάχιστου ομόφωνου πολιτικού πλαισίου για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων, διεκδικούν με την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας.
Φιλόδοξος στόχος, τεράστια ευθύνη, τιτάνια προσπάθεια.
Αριστερή διακυβέρνηση, το όραμα κάθε αριστερού, η επιβράβευση των μεγάλων αγώνων του ΕΑΜ, της Εθνικής Αντίστασης, του 114, του Πολυτεχνείου, της μεταπολίτευσης, της ανατροπής των μνημονίων.
Κοντά και μαζί με την Αριστερά, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Λαϊκή προσδοκία, ο ΣΥΡΙΖΑ ραχοκοκαλιά του νέου αριστερού κυβερνητικού σχήματος, που θα εκφράσει τις ανάγκες του λαού. Θα βάλει τέρμα στα μνημόνια, στην επαχθή δανειακή σύμβαση, στους εφαρμοστικούς νόμους, θα μας απαλλάξει απ’ το βάρος του Αγγλικού Δικαίου, την άρση ασυλίας της δημόσιας περιουσίας της χώρας, θα καταργήσει το δημόσιο χρέος ή θα το διαγράψει κατά το μεγαλύτερο μέρος του.
Ο λαός απαιτεί αριστερή διακυβέρνηση που θα υλοποιήσει, με τις πρωτοβουλίες, τις αυθόρμητες και οργανωμένες λαϊκές δυνάμεις και κινήματα, ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, με ρήξεις και ανατροπές που θα αναφέρεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι θυσίες για το ευρώ και τους τραπεζίτες.
Ο λαός συμπαρατάσσεται με το πολύχρωμο παζλ των Συνιστωσών, γιατί μόνον έτσι εκφράζεται αυθεντικά το σύνολο του εργαζόμενου λαού.
Το εκλογικό σώμα εμπιστεύθηκε τον Ιούνιο του 2012 με το μεγάλο ποσοστό του 27%, τη δημοκρατική σύνθεση του διαφορετικού, που με αρμονία στοιχειοθετεί και αποτυπώνει την εικόνα του σε πολιτικό επίπεδο.
Ο λαός λειτούργησε σαν αφέτης στην αφετηρία εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τελικό προορισμό την κοινωνία που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό.
Ο λαός επένδυσε τις προσδοκίες του για ριζοσπαστική αριστερή διακυβέρνηση στον, σπονδυλωτά αρθρωμένο, πολυσυνιστωσιακό ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεδειγμένα από την πρακτική δράση του μπορούσε να εγγυηθεί την προς τα αριστερά πολιτική διεύρυνση (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κομμουνιστογενείς δυνάμεις κ.ά.).

Ειλικρινείς προσπάθειες για την πολιτική ενότητα
Ο λαός ανάδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, επιβραβεύοντάς τον για τις ειλικρινείς του προσπάθειες για την πολιτική ενότητα της Αριστεράς. Εκτίμησε σωστά την ενότητα στη δράση για τη λύση μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Επιβράβευσε την αξία των αρχών λειτουργίας που διασφαλίζουν όχι μόνο τη λήψη αποφάσεων, αλλά και την εγγύηση της εφαρμογής τους. Παρά το γεγονός ότι διαπίστωνε υστερήσεις και παραλείψεις στην υλοποίηση αποφάσεων, όπως αυτές των 4 Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων. Δεν διέφυγε της προσοχής του λαού ούτε η αμφιθυμία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η διγλωσσία, ούτε η υπερπροβολή κάποιων, ούτε ο ετεροβαρής επικοινωνιακός χαρακτήρας δράσης του.
Δεν παρασύρθηκε απ’ την προπαγάνδα της άλλης πλευράς, ούτε απ’ την προπαγάνδα των καναλοκατασκευαστών και εφημεριδάδων, ούτε απ’ τις απειλές του ξένου παράγοντα. Εκτίμησε σωστά και κυρίως με ελπίδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σκέφθηκε ότι βαδίζοντας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον διορθώνει και αυτός θα βελτιώνεται.
Ο λαός ήξερε και τις αδυναμίες της οικοδόμησης και ξέρει ότι οι αντιφάσεις, τα προβλήματα και η έκφρασή τους στο φως διορθώνονται, αρκεί να υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση, συνέπεια και συνέχεια.
Ο λαός ξέρει ότι εγγύηση γι’ αυτά δεν είναι ο πολυτασικός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο πολυσυνιστωσιακός, που με τις επιμέρους παρεμβάσεις, δράσεις και βοήθειες, συμβάλλει δημιουργικά στη διαπίστωση-εκτίμηση και στην αντιμετώπισή τους. Ο λαός ξέρει ότι η πύκνωση των γραμμών του με νέα μέλη πρέπει να συνοδεύεται με ισότιμη, δραστήρια, ενεργή, δημιουργική συμμετοχή. Ξέρει ακόμα ότι οι προς τα αριστερά διευρύνσεις δεν επιτυγχάνονται από μπετοναρισμένους κομματικούς σχηματισμούς, αλλά από συνασπισμούς-συνευρέσεις πολιτικής στόχευσης της ελάχιστης σύγκλισης.
Οι εμπειρίες απ’ το ΕΑΜ, την ΕΔΑ και τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου τον δίδαξαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανοιχτές οργανώσεις-πυρήνες παντού. Ο χώρος δουλειάς, ο τόπος κατοικίας, το σχολείο, οι χώροι ενδιαφερόντων και λειτουργίας της κοινωνίας είναι οι εστίες συμμετοχής, δημιουργίας, δραστηριότητας και έκφρασης. Εκεί χτίζεται ο νέος συνιστωσιακός ΣΥΡΙΖΑ με πραγματικά μέλη και όχι ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φέρει το καινούργιο, το έντιμο, το ηθικό, αναβαπτισμένος στις ιστορικές καταβολές θυσιών και μνήμης της Αριστεράς.

Η διγλωσσία της… μιας Συνιστώσας
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Συνδιάσκεψή του δεν πρέπει να καταγράψει συσχετισμούς, τάσεις, ομάδες (φράξιες). Μια τέτοια εξέλιξη θα τον αδικούσε και θα τον έφερνε αναντίστοιχο με τις προσδοκίες του λαού.
Όπως τον αδικούν οι θριαμβολογίες όσων, πέρα από την αναγκαία αισιοδοξία, τα βλέπουν όλα καλά και τα ακόμη καλύτερα θα γίνουν με την αντικατάσταση του «ΣΥΡΙΖΑ της νομενκλατούρας των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών».
Οι συνιστώσες και οι ανένταχτοι δημιούργησαν, λειτούργησαν και καταξίωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του λαού. Η μη ένταξη μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, η μη συγκρότηση οργανώσεων-πυρήνων, η διγλωσσία χαρακτήριζαν, κατά κύριο λόγο, τη Συνιστώσα του ΣΥΝ που δεν προώθησε τις αποφάσεις των Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων.
Η διγλωσσία κατά κύριο λόγο είναι στοιχείο που χαρακτήρισε, στις τηλεοπτικές παρεμβάσεις, σχεδόν αποκλειστικά στελέχη του ΣΥΝ, αφού οι αποφάσεις για την προς τα έξω εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, πάλι με ευθύνη του ΣΥΝ.
Και αν αυτά είναι το αρνητικό μας φορτίο από τη συνιστωσιακή λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών στη διαδικασία προς τη Συνδιάσκεψη; Πώς να εξηγήσει κανείς την εγγραφή μελών «με εξουσιοδότηση», με εγγραφή των ανήμπορων της τρίτης ηλικίας, την εγγραφή της μάνας μας, του πατέρα μας και όλου του σογιού μας;
Τι να υποθέσουμε και πώς να εξηγήσουμε τη δημιουργία «in vitro» οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στον 3ο όροφο της Κουμουνδούρου; Πώς να δικαιολογήσουμε την άκριτη και απαράδεκτη υιοθεσία πολυκαταγγελθέντων μεσαίων και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ; Πώς να δικαιολογήσουμε σταυροδοσίες εκτός κάλπης; Και άλλα που απέχουν όχι μόνο των τελευταίων υπερτονισμένων διακηρύξεων, που ούτε λίγο-ούτε πολύ απέχουν από την πραγματικότητα, αλλά και από την ψύχραιμη εκτίμηση που οφείλουμε να κάνουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την αναγκαία επανεκκίνησή του δεν χρειάζεται να χαϊδεύει αυτιά με απατηλές υποσχέσεις, παροχολογία και καλλιέργεια προσδοκιών στο πεδίο των ψευδαισθήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προφυλαχθεί απ’ τη μετεξέλιξή του σ’ ένα νέο-χύμα ΠΑΣΟΚ που θα διαχειριστεί τα ερείπια που εγκαταλείπει σαπίζοντας η τρικομματική κυβέρνηση της ξενοδουλείας και της τραπεζομιντιακής δικτατορίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίζωσε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, πορεύεται μαζί τους, είναι κρέας-νύχι με την κοινωνία που οραματιζόμαστε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια στη φάση που υφίσταται το κοινωνικό τεστ αντοχής. Πορεύεται το δρόμο της ευθύνης, της αλήθειας και του καθήκοντος να οικοδομήσει το κοινωνικό μέτωπο για το αύριο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας, με πολιτική ηγεμονία της Αριστεράς που θα κυβερνήσει με στόχο και προοπτική το σοσιαλισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή κοινωνικά ταξικά χαρακτηριστικά, εκφράζει την εργατική τάξη, τα μεσαία στρώματα, τη νεολαία, τη διανόηση και όχι την όποια μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την Αριστερά με εναλλακτική πολιτική, κυβερνητική πρόταση για τον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Δεν είναι ελιτίστικος πολιτικός φορέας έκφρασης γενικών συμφερόντων. Δεν χωράνε σ’ αυτόν  οι δυνάμεις του κεφαλαίου, εκφράζει τις δυνάμεις της εργασίας με σαφήνεια, μοναδικά και αποκλειστικά. Δεν έρχεται να κυβερνήσει, συμπορεύεται μέσα στο λαό, συστρατεύεται με όλες τις δυνάμεις της έξω- και… έσω- κοινοβουλευτικής Αριστεράς. Καταξιώνει μέσα από ρήξεις και ανατροπές.
Αναδείχνει το μέλος σε συμμέτοχο, αυτοδιαχειριζόμενο στα καθημερινά εργαστήρια δημιουργίας και προκοπής, σε αλληλέγγυο συνειδητοποιημένο πολίτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται με πολιτικό υποκείμενο το λαό, να αναδείξει τον πολιτισμό και την Παιδεία σε όχημα της συνειδητής ηγεμονίας του.

Δεν είναι κόμμα
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα -κάτι τέτοιο θα τον αφυδάτωνε και θα τον οδηγούσε σε μαρασμό- είναι φορέας ελεύθερης διακίνησης ιδεών, τροφοδότης του καινούργιου, γνήσιου, με δύναμη συνεύρεσης, εργαστήριο πρωτοβουλιών, δεξαμενή επεξεργασιών νέας σκέψης, ανοιχτός σε ρεύματα, ιδέες, χρώματα, ενδιαφέροντα, αλληλέγγυος στους αδύναμους, συντρέχτης στους μετανάστες, στους έγχρωμους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, φορέας των αλλαγών και εναλλαγών, της ανακλητότητας και εν τέλει της προσφοράς στον άνθρωπο.Για όλα τα παραπάνω και για τα πολλά ακόμη που προσδοκά απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ ο λαός, πρέπει να δουλέψουν το 3ήμερο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης οι αντιπρόσωποι με το βλέμμα στραμμένο στο 1ο Συνέδριό του. Η σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να εκφράζει τη λύση των προβλημάτων του λαού. Ο λαός θα νικήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθά στην ωρίμανση των όρων και των συνθηκών, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

* Ο Σωτήρης Γεωργόπουλος
είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ
Δραπετσώνας-Κερατσινίου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!