Μετά την απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο να θέσει σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικούς και να καταργήσει υγιείς τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, άνοιξε ο δρόμος των απολύσεων μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα, στα πλαίσια της «συμβολής» του Υπουργείου Παιδείας στην λεγόμενη «αναδιάρθρωση» του Δημοσίου, θα προχωρήσει στην επόμενη φάση των απολύσεων και κλεισίματος σχολείων, μέσα από το σχέδιο «αξιολόγησης» των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Με όλα αυτά θέλει να φτάσει το στόχο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, που θα προέρχονται κυρίως από τους χώρους της παιδείας, της υγείας και των ΟΤΑ.
Οι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της απόλυσης οι μισοί περίπου και οι υπόλοιποι τη μετακίνηση. Σημειωτέον ότι η μετακίνηση αυτή σημαίνει για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς βίαιη αλλαγή επαγγέλματος (διοικητικοί κ.ά.), βίαιη αλλαγή τόπου διαμονής και υποβιβασμό της κατηγορίας τους (από ΠΕ σε ΤΕ κ.τ.λ.) αφού στέλνονται σε άλλα υπουργεία, ακόμη και σε υπηρεσίες που δεν έχουν ιδρυθεί (ΣΕΚ). Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, απουσιάζει επίσης «το ξεκάθαρο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων αφού πολλές από τις θέσεις είναι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου ή δημοσίου δικαίου και κάποιες από αυτές είναι εξαιρετικά αμφίβολο για πόσο θα υπάρχουν».
Ταυτόχρονα, μέσω της μοριοδότησης η κυβέρνηση επιχειρεί να τους διαιρέσει και να μετατοπίσει την ουσία του προβλήματος που είναι οι απολύσεις (αφού οι θέσεις είναι λιγότερες) στην αντιπαράθεση μεταξύ διορισμένων μέσω ΑΣΕΠ και μέσω επετηρίδας κ.ά. Συγχρόνως, εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα που κατέχουν δεύτερα πτυχία (μαθηματικοί, φιλόλογοι, φυσικοί, χημικοί), αποκλείονται από τη διαδικασία μετάταξης στις ειδικότητες αυτές, την ίδια ώρα που όπως λένε το Υπουργείο προβαίνει σε νέους διορισμούς, αυτών ακριβώς των ειδικοτήτων!
Η πολιτική των απολύσεων, της διάλυσης του δημόσιου σχολείου προχωρεί ακάθεκτη και οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα συλλογικά τους όργανα ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο αντίδρασης καλώντας σε αυτόν όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και γονείς και μαθητές. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν:
Παρασκευή 31/1, Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που οργανώνεται από την ΟΛΜΕ, τις κατά τόπους ΕΛΜΕ και άλλα σωματεία.
Παρασκευή 7/2, Πανελλαδική διαμαρτυρία ενάντια στις διαθεσιμότητες–απολύσεις στην Αθήνα στο Συμβούλιο Της Επικρατείας.
Σχόλια