Αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους των Χανίων.

Τις αντιδράσεις των φορέων των Χανίων προκαλεί η «κινητικότητα» που παρατηρείται στην αμερικανική βάση της Σούδας εν αναμονή των εξελίξεων στη Λιβύη. Ήδη, τρία αμερικανικά μεταγωγικά πλοία ζήτησαν άδεια και κατέπλευσαν στη βάση. Τα δύο από αυτά είναι μεταγωγικά πλοία, ενώ το τρίτο είναι το ελικοπτεροφόρο USS Kearsarge. Επίσης, περίπου 400 Αμερικανοί πεζοναύτες παραμένουν στη Σούδα σε πλήρη ετοιμότητα. Γενικότερα, όμως, το προσωπικό της βάσης έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.
Την ίδια ώρα, και στο Ηράκλειο έφτασαν το πρωί της Πέμπτης τρεις γερμανικές φρεγάτες πραγματοποιώντας «στάση αναψυχής» στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού. Ωστόσο, όπως η ίδια η πρόξενος της Γερμανίας στην Κρήτη ανέφερε, δεν αποκλείεται, αν τους ζητηθεί, να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε επιχειρήσεις κατά της Λιβύης.
Ανακοίνωση-καταγγελία για την πολεμική ετοιμότητα στη Σούδα εξέδωσε η Επιτροπή Κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης, στα Χανιά, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάψει κάθε χρήση της βάσης της Σούδας και καλώντας σε μαζική αντίδραση για την «ανατροπή της πολιτικής της εξάρτησης και της υποτέλειας που υποδουλώνει τον ίδιο το λαό μας και εμπλέκει τη χώρα ακόμη και στα πιο επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών».

Και οι ξενοδόχοι
Έντονη είναι η αντίδραση και των παραγωγικών φορέων στα Χανιά. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Χανίων, Νίκος Κόρακας, δηλώνει πως «θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και εμείς ως κλάδος αλλά και ως κάτοικοι ότι ο Νομός Χανίων δεν μπορεί να είναι ένα μέρος όπου μόνο θα συγκεντρώνονται και θα διενεργούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις -είτε προς Αφρική είτε- προς Ασία είτε προς αλλού. Το Λιμάνι της Σούδας δεν είναι μια στρατιωτική βάση μόνο. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας και θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη χρήση αυτού του λιμανιού για καθαρά ειρηνικούς σκοπούς».
Την προηγούμενη Παρασκευή, στα Χανιά, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία 1866, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία κατά της ενεργοποίησης της αμερικανικής βάσης, μετά από κάλεσμα του ΚΚΕ.

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!