Του Ηλία Τσολακίδη. Στις 26/9, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, το οποίο έχει κοινοποιηθεί προς διαβούλευση.

Παρόντες ήταν όλοι οι τοπικοί άρχοντες κι αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι συμφώνησαν σε τρία σημεία: στην αξιοποίηση και στην ανάδειξη του Ολύμπου, στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν άπαντες για τον τόπο τους.
«Δεν θα διαφωνήσει κανείς, πως όλοι αγαπάμε εξίσου τον τόπο μας και θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτόν», ήταν η πρόταση που ακούστηκε πολλές φορές από τα χείλη των συμμετεχόντων, ιδίως των πολιτικών προσώπων.
Τελικά, αποδεικνύεται, πως η ηθοποιία δεν χρησιμεύει μόνο στο σανίδι! Οι τεχνικές της μπορούν να φανούν χρήσιμες σε κάθε επαφή με το πλατύ κοινό, ιδιαίτερα της νότιας Πιερίας! Ο γηραιός Όλυμπος χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν από πολιτικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, με στόχο να προσεγγίσουν και να τραβήξουν την προσοχή των πολιτών. Έτσι λοιπόν, για μια ακόμη φορά, σχεδόν όλοι οι άρχοντες του τόπου, έσπευσαν να καταθέσουν τις αναπτυξιακές τους προτάσεις για το μυθικό βουνό, και εκεί έπεσαν οι μάσκες. Προτάθηκε να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης, να απαλειφθεί εντελώς η ζώνη Γ, να καταργηθεί στο σύνολό του όλο το νομοσχέδιο, να χτιστούν ξενοδοχεία, χιονοδρομικό κέντρο και τελεφερίκ που θα ανεβάζει τον επισκέπτη από τη θάλασσα κατευθείαν στο θρόνο του Δία! Μάλιστα, ο λαλίστατος τέως υφυπουργός κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, δεν δίστασε να ομολογήσει ότι με δικές του ενέργειες (μεσολάβησε στον κ. Σουφλιά) μπήκε στο ψυγείο η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη το 2004 και δήλωσε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα! Έτσι λύνεται το «μυστήριο» γιατί είχε κολλήσει στα συρτάρια των υπουργείων τόσα χρόνια το Γενικό Διαχειριστικό Σχέδιο για τον Όλυμπο. Βεβαίως, οι απόψεις και οι προτάσεις όλων είναι σεβαστές. Όμως, τίθεται ένα βασανιστικό ερώτημα: Σε ποιον να εμπιστευτείς την ανάπτυξη αυτού του παγκόσμιου μνημείου φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς; Στα χέρια των πολιτικών και των ανθρώπων εκείνων, οι οποίοι επί 10 χρόνια τώρα δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον πληρωμένο από την Ε.Ε. Σταθμό Βιολογικού Καθαρισμού της Ν. Πιερίας, με αποτέλεσμα όλα τα αστικά απόβλητα της περιοχής να χύνονται στη θάλασσα; Σε ποιον να εμπιστευτείς την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος; Στους πολιτικούς εκείνους οι οποίοι ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να μπαζώνουν ρεματιές του βουνού με στερεά απόβλητα και σκουπίδια;
Ε, λοιπόν όχι! Δεν αγαπάμε όλοι εξίσου τον τόπο μας! Γιατί αυτός που αγαπάει τον τόπο του, δεν επιτρέπει τη θυσία του στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους. Γιατί, αν είναι ο Όλυμπος να αναπτυχθεί όπως αναπτύχθηκαν και τα παράλια της Ν. Πιερίας, τότε ας αφήσουμε το βουνό στην ησυχία του και προπάντων, κάτι όρθιο από όλα όσα κληρονομήσαμε και τα κάναμε σαν τα μούτρα μας.
Κάτι τέτοια έλεγε και ο Δουρής στην κηδεία του παιδιού του, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τον αδικοχαμένο γιο του, τον οποίο, όπως αποδείχτηκε, είχε βιάσει και σκοτώσει ο ίδιος.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!