Με ύφος δερβέναγα ο επιτηρητής εγκαλεί υπουργούς

Μυστική κρατούσε για μέρες ο υπουργός Υγείας την επιστολή που του έστειλε ο Ματίας Μορς (εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα), διά της οποίας απαιτούσε να αλλάξει ο νόμος για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Υγείας την Τετάρτη, το είπε ξεκάθαρα: «Δεν ξέρω ποιο πουλάκι από εδώ έκανε διαρροή σε κυριακάτικη εφημερίδα μιας επιστολής του Μορς προς εμένα. Δεν ξέρω γιατί το έκανε […] και τελευταία υπάρχει μια ροή πληροφοριών από τις Υπηρεσίες. Φαίνεται πως οι εκλογές δίνουν ευκαιρίες!».
Στην επιστολή, ο κ. Μορς ελέγχει με απαξιωτικό ύφος τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Εργασίας επειδή δεν τον ενημέρωσαν για τις εξαιρέσεις που προέβλεψε ο νόμος, αφήνοντας τους τομείς Υγείας κάποιων ασφαλιστικών Ταμείων εκτός του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα Ταμεία αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ακόμη και αυτό όμως δεν είναι ανεκτό από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, που απευθύνεται με ύφος γενικού επιθεωρητή στους Έλληνες υπουργούς.
Δεν χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμό οι αναφορές του τροϊκανού εκπροσώπου, στην επιστολή που βρίσκεται ολόκληρη στο tovima.gr: «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να τονίσω τις σημαντικές μας ανησυχίες σχετικά με την υιοθέτηση του νόμου και να ζητήσω την κατάργηση των σχετικών άρθρων από το νόμο του Απριλίου. Αντίθετα από ό,τι είχαμε συμφωνήσει, το προσωπικό μου και οι άλλοι συνεργάτες μου δεν ερωτηθήκαμε για το προσχέδιο του νόμου. […] Γι’ αυτό, εμείς (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ – θα πρέπει να ερωτούμαστε προκαταβολικά όταν αυτές οι νομοθετικές αλλαγές βρίσκονται κάτω από καθεστώς προετοιμασίας. […] Συνεπώς, εμείς (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) ζητάμε να μας ενημερώσετε για τα συγκεκριμένα μέτρα που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθήσετε για να καταργηθούν τα σχετικά άρθρα του νόμου του Απριλίου».
Η επιστολή είναι αποκαλυπτική των σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στην τροϊκανή εξουσία και το ελληνικό πολιτικό προσωπικό.
Για την ιστορία, να πούμε ότι η επιστολή-απάντηση του υπουργού Υγείας διαφημίστηκε ως «σκληρή», αν και στο σύνολό της η… σκληράδα εξαντλείται στην έκφραση ότι η επιστολή Μορς «συντάχθηκε σε λάθος ύφος και δημοσιοποιήθηκε σε λάθος χρόνο, λίγο πριν από τις εκλογές». Κατά τ’ άλλα, ο κ. Λοβέρδος απολογείται καθότι «Η προαναφερθείσα διάταξη δεν ήταν στα σχέδιά μου, αλλά προέκυψε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή, μετά την ενσωμάτωση του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και υπό την πίεση μεγάλων κινητοποιήσεων και απεργιών που οδήγησαν στη διακοπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της χώρας, τις κρίσιμες για τον τουρισμό ημέρες του Πάσχα». Και διευκρινίζει επίσης, για να μη δημιουργηθεί παρεξήγηση, ότι η κυβέρνηση «παραμένει σταθερή στην πολιτική της, όπως την έχουμε συμφωνήσει». Αυτό δα έλειπε!..

Χ.Π.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!