Είμαστε πια πρωταθλητές σε κάτι. Και μάλιστα όχι σε κάτι αμελητέο.

Σύμφωνα με την κατάταξη του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές, την περίοδο 2008-2011 η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση. «Διαρθρωτικές αλλαγές», όχι τα τετριμμένα και λογιστικά, ξέρετε τώρα, ελλείμματα, χρέος, πληθωρισμός, ούτε βέβαια οι «οπισθοδρομικές» εμμονές των συνδικάτων και της Αριστεράς περί απασχόλησης, κοινωνικού κράτους, ποιότητας ζωής και ισότητας στη διανομή του εισοδήματος. Εδώ πρόκειται για τη βίβλο των προγραμμάτων προσαρμογής, άλλωστε ο ίδιος ο Τόμσεν, ο πιο αντιπροσωπευτικός από την τρόικα, πολύ νωρίς είχε ισχυριστεί πως εκεί βρίσκεται η ουσία του Μνημονίου. Κι αφού ανοίξαμε το δρόμο, ήρθε η ώρα της ανταμοιβής. Εμείς στην κορυφή κι ακολουθούν όλοι οι προγραμμένοι στη σειρά: Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Αυτή είναι η πρώτη τετράδα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών την τριετία της κρίσης και των Μνημονίων. Και ποιοι είναι οι τελευταίοι στη σειρά; Το μαντεύετε; Τα μεγάλα αφεντικά, οι ιέρακες του νεοφιλελεύθερου δόγματος: Γερμανία, Ελβετία και… Λουξεμβούργο.
Θα μπορούσαμε να νιώσουμε ακόμη και ανακούφιση. Με την έννοια πως επιτέλους ολοκληρώνεται αυτή η διαστροφική «θεραπεία», που διά της ομοιοπαθητικής της ολοσχερούς κοινωνικής διάλυσης, επαγγέλθηκε -όχι μόνο μία φορά- τη σωτηρία μας. Φτάσαμε μήπως «στον πάτο», όπως ευχότανε ο Ηerr Reichenbach; Μόνο τότε, διαβεβαίωσε, θα έλθουν επενδυτές στη χώρα. Τώρα, λοιπόν, ο ΟΟΣΑ απονέμει τα εύσημα στην Ελλάδα για τις «μεταρρυθμίσεις» (κομψό!) στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, τις μεταφορές και την αγορά ενέργειας, τη μείωση των αμοιβών στους νέους εργαζόμενους και την εκπαίδευση. Και υπολογίζεται μόνο γι’ αυτά σε 1% η αύξηση του ΑΕΠ σε μια δεκαετία. Ολοκληρώνει κι ο υπουργός Α. Λοβέρδος το έργο του με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία, αυτό δεν το πρόλαβε ο ΟΟΣΑ, οπότε στην επόμενη αξιολόγηση πάμε για ψηλότερο βαθμό!
Εν πάση περιπτώσει, αφού τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο, τερματίσαμε; Όχι βέβαια. Η λαμπρή διανόηση των «αρίστων» κι η δημοσιογραφία των «αγορών» ζητάει ακόρεστα κι άλλο… κι άλλο. Οι δείκτες, που ο ΟΟΣΑ δεν καταγράφει, η ανεργία, οι άστεγοι, η φτώχεια, οι ασθένειες και οι αυτοκτονίες θα διογκώνονται με τραγικούς ρυθμούς.
Έτσι, τα μονοπώλια της ευρωκρατίας ακόμη τηρούν κάποια προσχήματα εργασιακής προστασίας και συντηρούν στοιχεία του κοινωνικού κράτους για τους δικούς τους λαούς, αφού ανατινάσσουν την περιφέρεια της Ευρωζώνης: μια εύκρατη έρημος για να την απομυζούν ασύδοτα. Η «ανάπτυξη» που μας τάζουνε.
Κι αν σας μαυρίσαμε την ψυχή, να μας συγχωρείτε, αλλά να, μας συνεπήρε η απρόσμενη χαρά της… πρωτιάς!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!