Του Γιώργου Καλαντζόπουλου.

 

Η πρόσφατη δραστηριοποίηση του Αλέκου Αλαβάνου στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ηγεσία του Συνασπισμού, η οποία έχει στραμμένη την προσοχή της στη ρύθμιση των εσωτερικών ισορροπιών ενόψει του έκτατου συνεδρίου. Η παρουσία του Α. Αλαβάνου στην Παναττική Σύσκεψη των Σ.Ο. των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε στην ΑΣΟΕΕ στις 24 Απρίλη, δημιούργησε κάποιες ανησυχίες και έδωσε νέα ερεθίσματα για να διεγερθεί ο κομματικός πατριωτισμός.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν, όταν σε συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε από τον Ν. Γαλάνη να είναι ομιλητής εκτός από τον Α. Τσίπρα και ο Α. Αλαβάνος στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που προγραμματίζεται για τις 10 Μαΐου, ώστε να καταγραφεί με αυτό τον τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει ενωμένος και δυνατός αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Ο γραμματέας του ΣΥΝ απέρριψε την πρόταση, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει στον Α. Αλαβάνο να διαλύσει το κόμμα του. Η «ΑΝΑΣΑ» για μια ακόμα φορά καταγράφηκε ως μέτωπο στήριξης μικροπολιτικών επιδιώξεων. Άλλοι άμεσα και άλλοι έμμεσα, όπως ο Γ. Μπανιάς, φρόντισαν ώστε ο Δ. Βίτσας να μη νιώθει πολιτική μοναξιά στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Τρίτη, 4 Μάη 2010, έγινε συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένη σύνθεση. Συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Α. Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης, οι βουλευτές Β. Μουλόπουλος και Θ. Δρίτσας και ο Α. Αλαβάνος. Σε αυτή τη συνεδρίαση, ο Γ. Θεωνάς επανέφερε την πρόταση του Ν. Γαλάνη. Παρά την παρέμβαση του Μ. Σπαθή, ο οποίος έκανε έκκληση να επανεξεταστεί το ζήτημα, τελικά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το Συνασπισμό. Αν ο Α. Τσίπρας δήλωνε ότι συμφωνεί, κανένας δεν θα είχε αντίρρηση. Όμως, στη σύντομη δευτερολογία του, αφού είπε δυο λόγια για την κρίση και την ανάγκη ενότητας, επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους και αποχώρησε πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Στην ομιλία του ο Α. Αλαβάνος αφού στάθηκε σε μερικά σημεία κριτικής στην πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι δεν ασχολήθηκε έγκαιρα με το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά αναλώθηκε στην καμπάνια για την επισφάλεια χωρίς οποιαδήποτε σύνδεση με την κρίση που φούντωνε, προέβαλε τη θέση ότι η Αριστερά θα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Επισήμανε ότι τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς, που με την πολιτική της πρέπει να στηρίζει τον κόσμο της εργασίας απέναντι στην επίθεση που αυτός δέχεται. Η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης είναι κρίσιμος στόχος για την επιτυχία αυτού του αγώνα. Αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι δυστυχώς δεν εγγράφονται νέα μέλη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτήσει και άλλα μέλη δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα και να απεμπλακεί από τα σημερινά του προβλήματα. Τόνισε ότι η Γραμματεία δεν μπορεί πια να λειτουργεί με ομοφωνία και βέτο γιατί έτσι δεν καταλήγει σε αποφάσεις. Η δημοκρατική συγκρότηση είναι ο μόνος δρόμος για το ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό θα πρέπει σύντομα να προχωρήσει στην επόμενη πανελλαδική συνδιάσκεψη όπου με δημοκρατικές διαδικασίες να εκλεγούν όργανα, τα οποία θα αποφασίζουν με πλειοψηφίες.

Προκειμένου να προλάβουν την έντονη δυσαρέσκεια που μπορεί να προκαλέσει άρνηση να μιλήσει στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Αλαβάνος μαζί με τον Α. Τσίπρα, κύκλοι της ηγεσίας του Συνασπισμού προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα.

Έτσι διέρρευσε ανεπίσημα η πληροφορία ότι «ο Α. Τσίπρας ήταν αυτός που κάλεσε τον Αλαβάνο να μιλήσει στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στις 10 Μαΐου, αλλά εκείνος απέφυγε να πάρει θέση, επειδή σχεδιάζει να προχωρήσει στην συγκρότηση κομματικού σχηματισμού με θέσεις που θα φλερτάρουν με την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ».

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα στο www.tvsx.gr. Εκεί, τα παραπάνω εμφανίζονται ως «είδηση».

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να αποκατασταθεί η αλήθεια, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Υποθέτουμε ότι στο tvsx εμπιστεύονται περισσότερο τον έγκυρο πληροφοριοδότη τους, παρά τις διαμαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που έχουν καταθέσει αναγνώστες τους.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!