Μια βδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές είναι κοινός τόπος ότι ελάχιστη συζήτηση έγινε στη χώρα μας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας σε αυτές. Από τη μεριά της Ν.Δ. επιχειρείται, όλο αυτό το διάστημα, ο ευτελισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ η Ευρώπη παρουσιάζεται ως ο μπαμπούλας που φοβερίζει οποιονδήποτε τολμήσει να σκεφτεί μια διαφορετική πορεία για τη χώρα. Από την άλλη μεριά, ο χώρος του ΠΑΣΟΚ έχει πιο πιεστικές, προτεραιότητες – κυρίως να εκβιάσει μερικούς ψηφοφόρους της φιλοκυβερνητικής δεξαμενής.

Η αλήθεια είναι ότι και στους χώρους της Αριστεράς, είτε στο επίπεδο του Τύπου είτε σε αυτό των κομματικών εκδηλώσεων και διαδικασιών, δεν έχει διεξαχθεί μεγάλη συζήτηση γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της Ευρώπης. Σε τμήματα της εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς κυριαρχεί περισσότερο μια λογική αυτοεπιβεβαίωσης και αυτάρκειας για θέσεις που παρουσιάζονται να έχουν δικαιωθεί, κυρίως απέναντι στο βασικό αριστερό «αντίπαλο». Αλλά και στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι άνοιξε με ουσιαστικούς όρους μια συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις θέσεις της Αριστεράς για την Ευρώπη.

Κι όμως, λογικό θα ήταν αυτές οι Ευρωεκλογές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να σηματοδοτηθούν από πλούσια πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση γύρω από τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Κι αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια, όσα μεσολάβησαν από τις προηγούμενες ευρωκάλπες, το ευρωπαϊκό «διευθυντήριο» έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας. Είναι τα ίδια χρόνια που σε όλες τις ευρωπαϊκές μετρήσεις ο ελληνικός λαός μετακινήθηκε, περίπου, από την πρώτη στην τελευταία θέση, σε σχέση με τη διατύπωση θετικής γνώμης για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι υπαρκτά. Πού οδηγείται η ευρωπαϊκή ήπειρος μέσα στο σημερινό περιβάλλον έντονων διεθνών ανταγωνισμών; Θα συνεχιστεί η πολιτική και θεσμική κατοχύρωση της γερμανικής Ευρώπης που οικοδομείται τα τελευταία χρόνια; Πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις Κέντρου και Περιφέρειας και τι εξελίξεις θα φέρει το διογκούμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού; Πού οδηγούνται οι σχέσεις της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό μόρφωμα και τι συνέπειες θα είχε σε αυτές, μια πολιτική αλλαγή; Τα αποτελέσματα των επικείμενων Ευρωεκλογών είναι ικανά να τροποποιήσουν τους σημερινούς συσχετισμούς; Αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να προσεγγίσει, μέσα από σειρά άρθρων και συνεντεύξεων, το σημερινό αφιέρωμα του Δρόμου της Αριστεράς. Πρόκειται για μια συζήτηση που δεν κλείνει την επόμενη Κυριακή και φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη συνέχισή της.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!