Αρχική πολιτισμός Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Lee Rourke, The Canal

Παγκόσμιο βιβλιοπωλείο: Lee Rourke, The Canal

Lee Rourke, The Canal, 224 σελίδες, Melville House, 2010.

O συγγραφέας του The Canal είχε προκαλέσει αίσθηση με την πρώτη του εμφάνιση, τη συλλογή διηγημάτων Everyday που είχε βγει από έναν μικρό εκδοτικό οίκο. Το The Canal είναι το ντεμπούτο του στο μυθιστόρημα και έχει ήδη ξεχωρίσει.

Το θέμα του είναι κάτι που πολλοί συγγραφείς θα το απέφευγαν: η ανία, τόσο ως αφετηρία της γαλήνης, όσο και ως καρδιά του σκοταδιού και του εγκλήματος. Από αυτόν τον κορμό, φυσικά, φυτρώνουν κι άλλα κλαδιά -η δουλειά, η επιθυμία, η σύγχρονη κουλτούρα, η τρομοκρατία-, σ’ ένα βιβλίο ενδιαφέρον τόσο για τις ιδέες του, όσο -αν όχι και περισσότερο, σύμφωνα με μερίδα, τουλάχιστον, της κριτικής- και για την ατμόσφαιρα έντασης που επικρατεί στις σελίδες του.
Ο ανώνυμος ήρωας του The Canal, αντιμέτωπος με μια ζωή που δεν φαίνεται να έχει νόημα, παραιτείται απ’ τη δουλειά του και περνά τις μέρες του καθισμένος σ’ ένα παγκάκι, παρακολουθώντας τον κόσμο γύρω του, ιδίως τ’ αεροπλάνα στον ουρανό του Λονδίνου και τα πουλιά που ζουν στο κανάλι του τίτλου, μέχρι που μια παράξενη γυναίκα εμφανίζεται κι αρχίζει να του διηγείται μια σκοτεινή ιστορία· η εξέλιξη της σχέσης αυτών των δύο μέσα από τον διάλογο είναι από τα δυνατά σημεία του βιβλίου, με το οποίο ο συγγραφέας αναδεικνύεται ως όνομα ικανό να μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

* Περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε στο leerourke.blogspot.com.

Μαρία Ξυλούρη

 

Σχόλια

Exit mobile version