Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Φυσάει Βοριάς: Οι Επιβάτες Θεσσαλονίκης συνεχίζουν…

Φυσάει Βοριάς: Οι Επιβάτες Θεσσαλονίκης συνεχίζουν…

Την Πέμπτη, 14 Απριλίου, έγινε στο ΕΚΘ η προγραμματισμένη συνέλευση των Επιβατών Θεσσαλονίκης. Τα θέματα της συνέλευσης ήταν ο απολογισμός τής μέχρι τώρα πορείας και ο προγραμματισμός επόμενων κινήσεων.

Από τον απολογισμό προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω συμπεράσματα. Ο αγώνας από την αρχή θα ήταν δύσκολος επειδή ήταν «αντιμνημονιακός» και ήταν δεδομένο ότι θα ερχόμασταν σε σύγκρουση με το σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Οι Επιβάτες Θεσσαλονίκης πήραν μαζικά χαρακτηριστικά, συγκίνησαν και δραστηριοποίησαν χιλιάδες «συνεπιβάτες», συντέλεσαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση πανελλαδικά του κινήματος ανυπακοής στα χαράτσια της κυβέρνησης και της τρόικας. Πετύχαμε κάποιους από τους αρχικούς μας στόχους όπως, το μισό εισιτήριο στους άνω των 65 ετών, η μετεπιβίβαση σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και έγινε αποδεκτό -μένει βέβαια να υλοποιηθεί- το μισό εισιτήριο για τους ανέργους. Επίσης, αποκαλύφθηκε το αμαρτωλό καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ.
Δεν πετύχαμε, όμως, όλους τους αρχικούς μας στόχους. Είναι πολύ θετικό ότι συναντηθήκαμε εκατοντάδες «συνεπιβάτες» και αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Η συνάντηση μας αυτή, η αποφασιστικότητα, η συλλογική μας δράση και o στόχος της νίκης φόβισαν την κυβέρνηση που αναγκάστηκε να ποινικοποιήσει τη δράση μας. Εκφράστηκε η θέληση όλων να συνεχίσουμε τον αγώνα, έχοντας επίγνωση ότι θα είναι παρατεταμένος. Υπήρξε προβληματισμός αν στοχοποιήθηκε επαρκώς η κυβέρνηση και αν πήραμε έγκαιρα τα μέτρα μας για την αναμενόμενη -ούτως η άλλως- ποινικοποίηση και καταστολή που θα επέβαλε η κυβέρνηση, λόγω της δράσης μας. Έγινε συζήτηση για το ζήτημα των προστίμων και αποφασίστηκε η συλλογική αντιμετώπιση τυχόν ποινικοποίησης. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη οργάνωσης της αλληλεγγύης. Εκτιμήθηκε ότι πρέπει να τροποποιήσουμε τον τρόπο δράση μας, κρατώντας σε διαρκή επικαιρότητα το κίνημα μας.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία απολογισμού αποφασιστήκαν οι επόμενες δράσεις, με στόχο την καταγγελία της κυβέρνησης για την ποινικοποίηση της δράσης του κινήματος και την αποκάλυψη του αμαρτωλού καθεστώτος λειτουργίας του ΟΑΣΘ. Έτσι αποφασίσθηκε να συνταχθεί άμεσα ανακοίνωση-καταγγελία και να διοργανωθεί εκδήλωση σε ανοικτό χώρο. Να γίνει πορεία στο κέντρο της πόλης, η ανακοίνωση-καταγγελία να μοιραστεί στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και να ζητήσουμε από τους οργανωτές να μιλήσουμε σε όλες τις προσυγκεντρώσεις. Να οργανωθούν παρεμβάσεις σε ανοικτούς χώρους (πλατείες, πάρκα) με ενημερωτικό υλικό, μουσική, βίντεο κ.λπ. στις γειτονιές της πόλης. Να γίνουν παρεμβάσεις σε λαϊκές, στάσεις και μέσα στα λεωφορεία όπου θα μοιράζεται η ανακοίνωση- καταγγελία. Να γίνουν δράσεις ώστε να επικαιροποιηθεί το «Δώσε το εισιτήριο σου στον επόμενο». Και τέλος, να γίνουν προσπάθειες να ανοιχτούμε και σε άλλους χώρους (σύλλογοι γονέων, σωματεία, φορείς κ.λπ.) και να συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις με άλλα κινήματα όπως Χαλκιδική, διόδια, άνεργοι κ.λπ.
Δείτε και https://epibates-thess.blogspot.com
Σχόλια

Exit mobile version