Σκληρός ήχος με περάσματα από hip-hop, electronica, hardcore και… ζεϊμπέκικο. Στίχοι άμεσοι που χτυπάνε κατευθείαν στο ψαχνό. Έτσι συνοψίζεται σε είκοσι λέξεις το νέο άλμπουμ της «Μαύρης Μαγιoνέζας», το πέμπτο στη σειρά για το σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που έδωσε στον Δρόμο και στο www.elliniki-skini.gr ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια για το 2010 με τίτλο «Ο Τροχός». Λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του νέου τους δίσκου στην Αθήνα (που έγινε στο «Οξυγόνο», στις 5 Δεκεμβρίου), ο Ανδρέας Ασημακόπουλος (φωνή – κιθάρα) απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Κατέβασέ το ο τίτλος του νέου άλμπουμ, Κατέβασέ τους το κομμάτι στο δίσκο. Πώς γίνεται το πρώτο και πώς το δεύτερο;
Όσον αφορά το πρώτο, αποφασίσαμε να δώσουμε δωρεάν το καινούργιο μας album από το site του συγκροτήματος: mavri-magioneza.com για τους λόγους που αναφέρουμε εκεί. Όσον αφορά το δεύτερο, ξεκινάς με τη διαπίστωση ότι τίποτα δεν είναι προκατασκευασμένο, δεν «προϋπάρχει» –αντίθετα με αυτό που θέλουν να πιστεύεις– και τα πάντα αλλάζουν από τις πράξεις μας. Αν κάτι είναι στραβό, είναι στραβό με την ανοχή μας.

Να σε γυρίσω λίγο και στα παλιά. Το Μαύρη Μαγιονέζα από πού το εμπνευστήκατε;
Η «μαύρη μαγιονέζα» είναι ένας (ανεπίσημος) όρος, που χρησιμοποιούν ορισμένοι επιστήμονες για να περιγράψουν χαριτολογώντας το ίζημα που δημιουργείται από πετρελαιοκηλίδες και συναφείς ρύπους. Μας είχε κάνει εντύπωση, όταν το είχαμε διαβάσει, όχι όμως μόνο για το οικολογικό του περιεχόμενο. Μεταφορικά, μαύρη μαγιονέζα θα μπορούσαν να είναι κι όλοι οι ρύποι και κατακάθια που καθημερινά μολύνουν τα μυαλά μας, δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε καθαρά και μας κάνουν, σε τελική ανάλυση και με τρομερά ύπουλο τρόπο, υποχείρια του κάθε επιτήδειου μαριονετίστα μας.

«Θα γυρίσει ο τροχός, για σας φυλάει τη στύση του ο φτωχός» λέτε στο κομμάτι Ο Τροχός (σ.σ. το αγαπημένο μου από το νέο άλμπουμ). Επί του παρόντος, πάντως, ο κόσμος είναι «μαγκωμένος» ακόμα απέναντι σε όλα τα μέτρα που του έχουν επιβάλλει. Πώς σου φαίνεται αυτό; Πώς το εξηγείς;
Στο είπα εμμέσως και παραπάνω: ο κόσμος είναι σε αυτή την κατάσταση επειδή τον έχουν πείσει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Ότι οι μόνες αλλαγές (είτε του αρέσουν, είτε όχι), θα προέλθουν από τους «από πάνω» για το καλό του. Φευ! «Φωνή λαού, οργή Θεού» λέει μια παροιμία, αλλά ο κόσμος δεν θέλει να πιστέψει στη δύναμή του. Με καρότο την «ασφάλεια» της καθημερινότητάς του και μαστίγιο τα χρέη του και τις παγιωμένες κρατικές και υπερ-κρατικές δομές, τον κρατούν χαυνωμένο στον καναπέ του. Φοβούνται να μιλήσουν, δυσκολεύονται να οργανωθούν, θεωρούν άσκοπο να δράσουν. Το «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει» είναι η πιο δυνατή αλυσίδα.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη βρείτε στο www.elliniki-skini.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!