Μήνυμα ενότητας των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου, από τον Αλ. Τσίπρα στην Πορτογαλία

Στους δρόμους ξεχύθηκαν την Πέμπτη οι Πορτογάλοι τιμώντας την 39η επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Στις φετινές εκδηλώσεις, που χρωματίζονταν βεβαίως από τα συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της τρόικας, συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μαζί με τους Ρ. Ρινάλντι και Χ. Γολέμη πήραν μέρος στη διαδήλωση και είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την ηγεσία του Μπλόκου της Αριστεράς, με το προεδρείο της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGTP, αλλά και με ομάδα γνωστών οικονομολόγων και πανεπιστημιακών οικονομικών σχολών.
Στο πρόγραμμά τους ξεχώριζε επίσης η συμμετοχή σε μεγάλη δημόσια εκδήλωση που οργάνωσε το Μπλόκο της Αριστεράς, και όπου ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να μεταφέρει την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κοινή πάλη των λαών για μια νέα μεσογειακή άνοιξη. «Απόψε υποσχόμαστε ότι ενωμένοι θα παλέψουμε τη “δικτατορία της εποχής μας”, η οποία δεν είναι εθνική, δεν είναι μια Ditadura Nacional, δεν είναι πολιτική, αλλά είναι ευρωπαϊκή και οικονομική και επιβάλλεται από τις πανίσχυρες αγορές» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας με έμφαση ότι «Ενωμένοι θα βάλουμε ένα τέλος στη συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Νέα Τάξη της οικονομικής εξαθλίωσης, της καταστροφής και της φτώχειας που μας επιβάλλεται στο όνομα της σωτηρίας των χωρών μας. Ενωμένοι θα πολεμήσουμε τη λιτότητα και έτσι θα νικήσουμε».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε επίσης: «Όταν ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ενωμένος, είναι πιο δυνατός από την κυρία Μέρκελ και τους συμμάχους της. Αν η κάθε χώρα, ως ξεχωριστή οντότητα, έχει μικρή βαρύτητα για το σύνολο της Ευρωζώνης, δηλ. είναι συστημικά ασήμαντη, μαζί και ενωμένοι οι λαοί μας μπορούμε να γείρουμε προς το μέρος μας την πλάστιγγα της πολιτικής ισχύος στην Ευρώπη. Περάσαμε διαδοχικά την πόρτα της λιτότητας. Θα βγούμε όλοι μαζί. Ενωμένοι μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συλλογική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν ένα ψέμα πως κάθε ένας από εμάς, αποτελεί ειδική περίπτωση οικονομικής κακοδιαχείρισης. Αντιθέτως, έχουμε αποτελέσει τα τρία διαδοχικά κεφάλαια του ίδιου case study: της επιβολής της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας στην Ευρώπη. Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητά μας. Είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στην επιμονή της κυρίας Μέρκελ στην πολιτική του  ”διαίρει και βασίλευε”.
Στις 25 Απριλίου του 1974, προκαλέσατε την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος στη Νότια Ευρώπη. Εσείς ξεκινήσατε, η Ελλάδα ακολούθησε και στη συνέχεια η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία. Μπορείτε τώρα να προετοιμάσετε το έδαφος για μια νέα Μεσογειακή Άνοιξη. Μια προοδευτική αλλαγή σε οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες μας θα υποκινήσει την αλλαγή προς την ίδια κατεύθυνση και στις άλλες δύο. Τρεις μεγάλες νίκες στο Νότο, θα αλλάξουν την πορεία της Ευρώπης. Μπορούμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε. Τον περασμένο χρόνο, οι Έλληνες ψηφοφόροι τετραπλασίασαν σχεδόν την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε το ίδιο με το Μπλόκο!
Τον επόμενο χρόνο, στην τεσσαρακοστή επέτειο από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από την τρόικα. Ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην εξουσία. Αυτή είναι μια υπόσχεση. Θα είναι η δική μας μικρή συμβολή στον εορτασμό ενός ιστορικού γεγονότος για την Ευρώπη.
Η Πορτογαλία μπορεί επίσης να είναι και θα είναι απαλλαγμένη από την τρόικα. Η Ισπανία το ίδιο. Η Ιρλανδία. Η Κύπρος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Θα τα καταφέρουμε! Ενωμένοι, θα νικήσουμε!»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!