Πρυτανικές αρχές, εργαζόμενοι στο Ίδρυμα και σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ δήλωσαν με κάθε τρόπο ότι οι απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου δεν θα περάσουν.

Το ΑΠΘ είναι ο φορέας που πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τις αποφάσεις Μανιτάκη με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα 98 εργαζόμενοι του Ιδρύματος.
Μάλιστα, όπως λένε καθηγητές του ΑΠΘ, ο υπουργός φαίνεται ότι θέλει να τιμωρήσει το Ίδρυμα που τον ανέδειξε και ενώ γνωρίζει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό θέτει σε κίνδυνο τις λειτουργίες του πανεπιστημίου. «Δεν θα αφήσουμε να απολυθεί κανένας», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, σε συνέντευξη Τύπου για τη διαθεσιμότητα.
«Με την ψήφιση του Ν.4093/12 στα μέσα του Νοέμβρη δρομολογήθηκαν οι απολύσεις 97 συναδέλφων. Με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενός νομοθετικού εκτρώματος και παρακάμπτοντας τη Βουλή, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία, χωρίς την προβλεπόμενη διαπιστωτική πράξη από τον Πρύτανη του Ιδρύματός μας, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 97 συνάδελφους από τις 11 Δεκεμβρίου 2012. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν στις υπηρεσίες του ΑΠΘ, και αφού θα αμείβονται για έναν χρόνο με το 75% του μισθού τους, στη συνέχεια θα απολυθούν. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία του ΑΠΘ με τέτοιον αριθμό συναδέλφων να απολύεται. Ίσως το ΑΠΘ να είναι ο φορέας με τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων πανελλαδικά. Ένας φορέας που όπως και πολλοί άλλοι, είναι ήδη δραματικά υποστελεχωμένος» δηλώνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ. Σύμφωνα με εργαζόμενους του Ιδρύματος, «η στρατηγική τους επιδίωξη είναι όχι να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του Δημοσίου αλλά να το ισοπεδώσουν και να το παραδώσουν βορά στους εργολάβους / μεγαλοεπιχειρηματίες που ήδη τρίβουν τα χέρια τους».
«Η απόπειρα απόλυσης των 97 είναι μόνο η αρχή. Με τη νέα χρονιά καινούριες “ρυθμίσεις” θα έρθουν και ποιος ξέρει πόσους και ποιους θα αφορούν τότε. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, φοιτητή, καθηγητή να στηρίξει το δίκαιο αγώνα μας, να σταθεί στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων. Καλούμε τους εργαζόμενους από τους άλλους φορείς που πλήττονται αλλά και κάθε εργαζόμενο, μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, να συντονιστούν με το σύλλογό μας και να συνεχίσουμε με κοινές πρωτοβουλίες για συλλαλητήρια – συγκεντρώσεις – πορείες – εκδηλώσεις. Για να βροντοφωνάξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα αφήσουμε να απολυθεί κανένας» λένε οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στις γιορτές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!