Δε θα είναι καθόλου εύκολο για την κυβέρνηση Σαμαρά να χειριστεί ούτε καν την ίδια τη στενή κομματική και συνδικαλιστική βάση της Ν.Δ.

Στη σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη για το περιεχόμενο  και την εξέλιξη της περιβόητης… διαπραγμάτευσης, οι νεοδημοκράτες υπουργοί πήραν μία πρόγευση μόνο από τις αντιδράσεις που αναμένονται.  Υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ προς τους υπουργούς και ιδιαίτερα προς τον υπ. Εργασίας Ι. Βρούτση, όταν επιχειρηματολόγησε σε άπταιστη  τροϊκανή διάλεκτο περί «σοβιέτ» στην Ελλάδα που έφτασε η ώρα να ανατραπούν, κι όλα τα σχετικά.
Ενώ η άμεση διαγραφή του προέδρου της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Ν. Κιουτσούκη φανερώνει τον πανικό της ηγεσίας του κόμματος.
Είναι εντυπωσιακό το πώς μερικά πράγματα επαναλαμβάνονται κατά γράμμα. Όπως ακριβώς  όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε βρεθεί αντιμέτωπη με την εξέγερση των στελεχών της ΠΑΣΚΕ. Και τότε η αρχή έγινε με άγριες αντιπαραθέσεις και γιουχαΐσματα σε κλειστές συσκέψεις, για να ακολουθήσουν αποχωρήσεις και  καταγγελίες, προμηνύματα της σαρωτικής λαϊκής αντίστασης, που κατέληξε στην κατάρρευση της κοινοβουλευτικής παντοδυναμίας της κυβέρνησης και στην καταβαράθρωση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
Είναι λοιπόν και τώρα αναμενόμενο. Γιατί η πολυχρησιμοποιημένη καραμέλα των «συντεχνιών του Δημοσίου» δεν πιάνει εύκολα πλέον σε μία κοινωνία που στενάζει. Κι αν ορισμένα υπουργικά στελέχη της Ν.Δ. όπως ο κ. Βρούτσης είναι σε απευθείας σύνδεση με την τρόικα, δυστυχώς γι’ αυτούς σε αυτή τη χώρα ζει ακόμη κι ένας λαός, που δεν έχει χάσει την ικανότητα να σκέφτεται και πολύ περισσότερο να κρίνει και να αντιστέκεται. Είναι το στοιχειώδες ένστικτο της επιβίωσης απέναντι στο αδιέξοδο μιας κοινωνικής ζούγκλας και ερήμου, που εμπεδώνονται καθημερινά.
Και βέβαια τα κομματικά στερεότυπα και οι αφυδατωμένες ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές, όλα αυτά φαντάζουν απατηλά στα σκοτεινά χρόνια των Μνημονίων. Άλλος ένας λόγος, που για τους νεοφώτιστους γαλάζιους εκλεκτούς της τρόικας, τα περιθώρια χειρισμών στενεύουν. Πώς να το κάνουμε; Το ψέμα και η απάτη βγάζουν μάτι. Το να έχουν ο Σαμαράς, οι υπουργοί του και το κόμμα τους, τη μοίρα των προκατόχων τους και του ΠΑΣΟΚ, μάλλον  θα είναι το λιγότερο που τους περιμένει.

Δ. Υφ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!