Οι περικοπές μισθών στους εργαζόμενους οδηγούν το μοναδικό δημόσιο χώρο άθλησης στο κλείσιμο. Του Μάριου Άνθη.

 

Το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε τον Μάρτη πλήττει ουσιαστικά τους -ούτως ή άλλως ιδιαίτερα χαμηλόμισθους- εργαζόμενους στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας (EAKK), όπως και γενικότερα τους περισσότερους εργαζόμενους στις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι περικοπές σε δώρα, βασικό μισθό, Κυριακές, επίδομα υπερωριών κ.λπ. είναι τέτοιες που στέλνουν τις μηνιάτικες αποδοχές να κάνουν βουτιά «από το Καποσίδερο», όπως λέμε εδώ στην Κέρκυρα. Είναι φανερό ότι η πολιτική τύπου ΔΝΤ-ΕΕ και των εντολοδόχων τους στη χώρα μας, δεν είναι μόνο εξοντωτική αλλά και απολύτως τυφλή.

Ένα από τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα είναι το δικαίωμα της άθλησης, δικαίωμα στο μαζικό αθλητισμό και στο λαϊκό σωματειακό αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό με μεγάλη αξία και σημασία ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή.

Η σημασία των ανοιχτών δημόσιων εγκαταστάσεων πολλαπλασιάζεται εντός μιας Κέρκυρας που πνίγεται στα ναρκωτικά, στην ανασφάλεια και την παρακμή με περιστατικά που -πλέον- μαθαίνουμε καθημερινά. Το ΕΑΚΚ αποτελεί το μοναδικό δημόσιο αθλητικό συγκρότημα στο νομό μας, το βασικό ανοιχτό χώρο άθλησης του Λαού και της Κερκυραϊκής Νεολαίας.

Στο σημείο αυτό θα κάνω δύο παρατηρήσεις, σε κεντρικά θέματα στα οποία θα επανέλθουμε την αμέσως επόμενη περίοδο:

α) Ορισμένοι κύκλοι (ας μην πούμε συγκεκριμένα, άλλωστε η Κέρκυρα είναι μικρή) επιχειρούν ακόμα πιο συστηματικά την τελευταία περίοδο σε μια κατεύθυνση εμπορευματοποίησης των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων..

Όσα γίνονται, παρουσιάζονται ως δήθεν «υπηρεσίες» αναβάθμισης στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν αποτελούν τίποτα άλλο από μπίζνες και μάλιστα με κρατικές πλάτες και χρήματα, ορισμένων νεότευκτων στο νησί επιχειρηματικών ομίλων.

β) Ένας γνωστός και αποτελεσματικός τρόπος για να χαντακώσεις κάτι, είναι πρώτα να το απαξιώσεις συστηματικά.

Είναι διαφορετικές οι φωνές ειλικρινούς ενδιαφέροντος για το ΕΑΚΚ και διαφορετικές οι φωνές απαξίωσής του. Έχουμε μάθει να τις ξεχωρίζουμε.

Ελπίζουμε ότι η συντεταγμένη πολιτεία έχει ζωντανά αντανακλαστικά, αντανακλαστικά κράτους και όχι μπανανίας.

Στο σημείο που βρίσκεται το ΕΑΚΚ, πρώτα και κύρια το αθλητικό κίνημα πρέπει να έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά και πιστεύω ότι τα έχει. Η κρίσιμη προσπάθεια για την αναβάθμιση του ΕΑΚΚ είναι προσφορά ουσίας στη νέα γενιά και το λαό της Κέρκυρας.

Στο σημείο που βρίσκεται το ΕΑΚΚ, πρέπει να στηριχτεί, έμπρακτα, η νέα Διοικούσα Επιτροπή του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου. Να στηριχτεί οικονομικά με ισχυρή χρηματοδότηση για να μπορέσει να δρομολογήσει παρεμβάσεις. Να στηριχθεί και από το αθλητικό κίνημα και ευρύτερα.

Τέλος, με την ευκαιρία αυτού του σημειώματος, να ευχαριστήσω δημόσια το βουλευτή Μπάμπη Χαραλάμπους για την πρόσφατη κατάθεση στη Βουλή συγκροτημένης και επαρκούς ερώτησης για τα προβλήματα του ΕΑΚ Κέρκυρας.

 

* Ο Μάριος Άνθης είναι αντιπροέδρος του σωματείου εργαζομένωνστις αθλητικές εγκαταστάσεις

Β.Δ. Ελλάδας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!