Τακτικές άλλων εποχών από τον κ. Λοβέρδο και τα… πρωτοπαλίκαρά του.

Ξεκινώντας η συγγραφή αυτού του σημειώματος, έσκασε σαν βόμβα η είδηση του θανάτου 32χρονης εγκύου γυναίκας από τη Φλώρινα, το Μ. Σάββατο, στο Νοσοκομείο Κοζάνης όπου διακομίστηκε να γεννήσει από το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, γιατί δεν υπήρχε εκεί παιδίατρος, λόγω εκ περιτροπής εφημέρευσης με το Νοσ. Κοζάνης. Έσβησε, όμως, από επιπλοκή της κύησης κι αφού είχε καθυστερήσει δραματικά η παρέμβαση λόγω των διακομιδών της.
Η λογική των συγχωνεύσεων «γιατί δεν είναι ανεκτή η λειτουργία δυο νοσοκομείων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, άρα, ας εφημερεύει πότε το ένα και πότε το άλλο», όπως λέει κατά κόρον ο κ. Λοβέρδος, έφερε το πρώτο αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα, σαν τον Παντελή Ζερβό στο ρόλο του χωροφύλακα, τα πρωτοπαλίκαρα του εν λόγω υπουργού (Μουσιώνης, Ζώτος κ.ά) ψάχνουν στο Ασκληπιείο Βούλας να βρουν… γιάφκες με κρυμμένες σύριγγες, γάζες και αναλώσιμα που καταχωνιάζουν… γνωστοί δολιοφθορείς γιατροί, σπέρνοντας ψευδείς ειδήσεις ότι δεν υπάρχουν υλικά στα δημόσια νοσοκομεία και ζητούν από τους συγγενείς να βοηθήσουν. Και ως άλλοι μπασκίνες, διεξάγουν ΕΔΕ σ’ αυτούς που τολμούν να μιλούν!
Ταυτόχρονα, οι σοφοί της υγείας που προσφέρουν -και απολαμβάνουμε- τις υπηρεσίες τους τα τελευταία 30 χρόνια (Λιαρόπουλος, Κυριόπουλος, Μόσιαλος κ.λπ.), με κάτι εκατομμυριάκια αμοιβή, προωθούν το μεγαλεπήβολο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ στα πρότυπα της… Λεττονίας: 40%, (δηλ. 10.000) κλίνες του ΕΣΥ δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν σε λίγο. Γι’ αυτό, ας κλείσουν! Γιατί «τα διεθνή στάνταρτ» λένε ότι έχουμε πολλούς γιατρούς κι έτσι 25.000 περίπου δεν χρειάζονται και δεν είναι ανταποδοτικές οι υπηρεσίες τους, οπότε, ας καταργηθούν.
Άλλωστε, ο υγειονομικός χάρτης που εκπονείται αυτή τη στιγμή με στοιχεία της τελευταίας…15ετίας, αποτυπώνει τις σύγχρονες ανάγκες. Μικρή παράβλεψη η ύπαρξη πάνω από 1.000.000 μεταναστών που δεν περιγράφεται η υγειονομική τους εξυπηρέτηση.
Επειδή για τους πολλούς αναγνώστες του Δρόμου τα ανωτέρω φαντάζουν κινέζικα, θα ήθελα να τα ερμηνεύσω ως εξής:
Το έγκλημα που συντελείται, τις τελευταίες δεκαετίες, στο σώμα της Δημόσιας Υγείας φτάνει οσονούπω στην κορύφωσή του.
Η συμμορία Παπανδρέου και ΣΙΑ, με τους αργυρώνητους επιστήμονές της, κατ’ επιταγήν των διεθνών δολοφόνων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. οδηγούν σε πλήρη κατάργηση του δικαιώματος της πρόσβασης του λαού σε ένα υποτυπώδες σύστημα υγείας.
Στις συνθήκες της κρίσης που ο κόσμος στρέφεται στο ΕΣΥ, αυτοί συνειδητά το εγκαταλείπουν.
Η έκκληση που κάνουν εδώ και καιρό οι νοσοκομειακοί γιατροί, αυτοί που επιμένουν να ζουν με αξιοπρέπεια απ’ το μισθό τους, είναι πως η υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος της υγείας περνά μόνο από τη μαζική κινητοποίηση των χρηστών του, δηλαδή του λαού.
Αν αυτό δεν επιτευχθεί σύντομα, τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια.

Με πολλή οργή,
Τάσος Γιακουμής,
μέλος Γ.Σ. Ομοσπονδίας Ενώσεων
Νοσοκομειακών  Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!