Σφοδρές οι αντιδράσεις στα σχέδια Παπουτσή για κατασκευή τείχους και για δημιουργία πλωτών κέντρων κράτησης.

Του Λευτέρη Αρβανίτη.

Την δημιουργία ενός φράκτη στον Έβρο, που θα εμποδίζει τη διέλευση των μεταναστών προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει να φέρει δύο πλοία από την Ολλανδία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πλωτά κέντρα κράτησης μεταναστών.
«Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών», δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή από ιδιωτική –πιθανόν Ισραηλινή- εταιρία ενός φράκτη ύψους 10 ποδών. Ο φράκτης θα τοποθετηθεί σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων στην περιοχή της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, η οποία αποτελεί και το πλέον προσβάσιμο σημείο για τους μετανάστες.
Επάνω στον φράκτη θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες καθώς και ανιχνευτές κίνησης και θορύβου προκειμένου να εντοπίζονται όσοι προσπαθούν να πλησιάσουν τα ελληνικά σύνορα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, κατά μήκος θα δημιουργηθεί ειδική ζώνη, όπου θα περιπολούν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και της Frontex.

Πλήρης ευθυγράμμιση με ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φαίνεται ότι έχει εναρμονιστεί πλήρως με τη ακροδεξιά ρητορεία του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής και προαναγγέλλει ουσιαστικά πογκρόμ κατά μεταναστών, αλλά και ακόμη πιο σκληρή αντιμετώπιση των προσφύγων στο θέμα της χορήγησης ασύλου. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα χαμηλότερα ποσοστά χορήγησης ασύλου, ενώ οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της όσον αφορά στη δυνατότητα υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι. Παράλληλα, θα δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών που εμπορεύονται τους ανθρώπους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ισχυρή πολιτική βούληση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Παπουτσής. Ακόμη αναφέρθηκε στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, τα οποία πρακτικά είναι ανύπαρκτα, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης σε Έβρο και Παγανή Μυτιλήνης, μπορούν με ευκολία να χαρακτηριστούν τριτοκοσμικές.
«Χωρίς κέντρα υποδοχής και χωρίς κέντρα παράνομων μεταναστών στη διαδικασία τους για απέλαση δεν πρόκειται να αμβλυνθούν τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το θέμα είναι μεγάλο και σύνθετο και χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας στο εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και οπωσδήποτε χρειάζεται τη συνέχεια της ευρωπαϊκής συνδρομής», δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής.

Και πλωτά κέντρα κράτησης!
Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στα ήδη υπάρχοντα κέντρα κράτησης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρεται έτοιμο να προχωρήσει στη δημιουργία πλωτών κέντρων κράτησης, με την αγορά δύο πλοίων με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 1.000 ατόμων. Τα πλοία αυτά χρησιμοποιούνται από την ολλανδική αστυνομία για την προσωρινή κράτηση αλλοδαπών που εντοπίζονται στην περιοχή του Ρότερνταμ, αλλά σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από την πρεσβεία της Ολλανδίας και μετά τις επαφές με ιδιώτες που εκπροσωπούν την πλοιοκτήτρια εταιρεία, αυτά τα πλοία δύναται να παραχωρηθούν στις ελληνικές αρχές. Κλιμάκιο αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την ολλανδική πόλη.

Αντιδρούν οι μεταναστευτικές οργανώσεις
Όπως είναι φυσικό οι νέοι άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «τέτοιου είδους μέτρα ποτέ ως τώρα δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδεύουν αναζητώντας προστασία όσο σε διάφορα σημεία του πλανήτη, πόλεμοι εμφύλιες συρράξεις, ανέχεια, ανελεύθερα καθεστώτα καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εφόσον, όπως σημειώνεται και στις δηλώσεις του κ. Υπουργού, «η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή», θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και κατ’ επέκταση η προστασία των προσφύγων βασική υποχρέωση της Ελλάδας. Κτίζοντας φράχτες και υψώνοντας τείχη είναι αυτονόητο ότι εμποδίζεται η είσοδος στη χώρα ανθρώπων, που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να τους στερείται η δυνατότητα να ζητήσουν την προστασία που δικαιούνται και να τίθεται η ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων που τονίζει ότι «αυτές οι πρακτικές επιφέρουν καίριο πλήγμα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες: παρεμποδίζεται το δικαίωμα στο άσυλο και αυξάνεται η επικινδυνότητα του ταξιδιού, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότερους θανάτους στα σύνορα».
Η γαλλική κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λοράν Βοκιέζ, επικρότησε τις προσπάθειες της Ελλάδας, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, χωρίς να πάρει, ωστόσο, θέση για την «τεχνική» λύση που σχεδιάζεται, δηλαδή την κατασκευή συνοριακού φράχτη.

Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια προγραμματίζονται για το Σάββατο 15 Ιανουαρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα θα ακολουθήσει και συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα. Ταυτόχρονα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!