Αρχική κοινωνία εργασία Η Εθνική Τράπεζα πιλότος για μειώσεις μισθών

Η Εθνική Τράπεζα πιλότος για μειώσεις μισθών

Ξαφνικά, την περασμένη Τρίτη (28/2) το απόγευμα, μετά τη λήξη του ωραρίου, οι εργαζόμενοι της Εθνοdata κλήθηκαν από τη διοίκηση της εταιρίας να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση αποδοχών 12% – 25%.

Η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, ενθαρρυμένη από την κυβερνητική πολιτική προσπαθεί να επιβάλει με αιφνιδιασμό και εκβιασμό οριζόντιες μειώσεις μισθών σε ήδη χαμηλόμισθους εργαζόμενους, λειτουργώντας και ως πιλότος για την επιβολή νέων μειωμένων μισθών, εκτός συλλογικών συμβάσεων, σε έναν όμιλο με χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους αντέδρασαν άμεσα. Την επόμενη ημέρα, σε μαζική γενική συνέλευση, αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας, η οποία και πραγματοποιήθηκε Πέμπτη και Παρασκευή με μεγάλη επιτυχία, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιούν και νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τη στάση τους.
Η Εθνοdata απασχολεί 500 εργαζόμενους, τους οποίους ενοικιάζει στην Εθνική Τράπεζα. Έτσι, η Εθνική χρησιμοποιεί σε θέσεις ουσιαστικά τραπεζοϋπαλλήλων εργαζόμενους που αμείβονται με πολύ χαμηλότερες αμοιβές από αυτές που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις του τραπεζικού τομέα. Παρ’ όλα αυτά, επιχειρεί να περικόψει κι άλλο αυτές τις αμοιβές, εκβιάζοντας με το δίλημμα «Ή αυτοκτονείτε ή σας σκοτώνουμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου.
«Πρόκειται για εφαρμογή του Μνημονίου, παρ’ ότι τόσο η εταιρία, όσο και ο Όμιλος της Εθνικής είναι από τους πλέον κερδοφόρους», δηλώνει στον Δρόμο η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Εθνοdata, Γιώτα Λαζαροπούλου. Το σύνολο της εξοικονόμησης από την περικοπή μισθών είναι περίπου 2 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο, μηδαμινό ποσόν μπροστά στα τεράστια κέρδη της επιχείρησης. Η Εθνική, παρά την τεράστια ενίσχυση που έχει πάρει, πρωτοστατεί σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, επιλέγοντας να χτυπήσει πρώτα τους πιο αδύνατους, που είναι φυσικά οι ενοικιαζόμενοι.
Ήδη έχουν καταγγελθεί οι επιχειρησιακές συμβάσεις με μια ακόμη μεγάλη εταιρία του Ομίλου, την Εθνική Ασφαλιστική, ενώ όπως καταγγέλλει ο σύλλογος των εργαζομένων της τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) παραμένει σε ισχύ πρόταση για μείωση των αμοιβών κατά 110 εκατ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι της Εθνοdata με την άμεση και αγωνιστική αντίδρασή τους, μπλόκαραν την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων και επέβαλαν να υπάρξει διαβούλευση με το σωματείο, ενώ ήδη η διοίκηση υπαναχωρεί (τουλάχιστον στα λόγια) μιλώντας για προαιρετική τροποποίηση των συμβάσεων και μη απόλυση όσων δεν υπογράψουν. Αυτό που μένει είναι να κινηθούν οι χιλιάδες των εργαζομένων στον Όμιλο της Εθνικής με ενιαίο τρόπο, ξεπερνώντας τις αδυναμίες του συνδικαλιστικού κατακερματισμού.

 

Σχόλια

Exit mobile version