Αρχική πολιτική Η ανυπόληπτη ΝΕΡΙΤ και η «οργή» των… εξαπατημένων

Η ανυπόληπτη ΝΕΡΙΤ και η «οργή» των… εξαπατημένων

 Όσο αποκαλύπτονται οι σχεδιασμοί, τόσο βουλιάζει στην απαξία το κυβερνητικό φερέφωνο

του Γιώργου Γιουκάκη*

 

Αυξάνονται και πληθύνονται οι «εξαπατημένοι» από τις κυβερνητικές μηχανορραφίες περί τη «δημόσια» Ραδιοτηλεόραση, οι επιστολές- ξυράφια σφάζουν εαυτούς και αλλήλους και το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ βουλιάζει όλο και περισσότερο στο βάλτο της μιντιακής και κοινωνικής ανυποληψίας.

Ο Αύγουστος αναδείχθηκε σε «μήνα των επιστολών» με την καθεμιά να τραβά ακόμη περισσότερο εις τον πάτο την εικόνα της ΝΕΡΙΤ, μόνο που φαίνεται πως υπάρχει και πιο κάτω από τον πάτο, ο απόπατος. Βαριά η δυσωδία που αναδύεται επιστολικώς από το Ραδιομέγαρο, με τους μέσα να «καρφώνουν» δημοσίως το σύμπαν, αντιλαμβανόμενοι πλέον ότι η «προθυμία» που επέδειξαν πέρυσι τέτοιο καιρό για να στηθεί το μόρφωμα της Δ.Τ. και να «νομιμοποιηθεί» το πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου 2013, σήμερα αποδεικνύεται γραμμάτιο δίχως αντίκρισμα.

Οι θεσούλες μονιμότητας που τους είχαν τάξει μόλις… καταλάγιαζε η αναταραχή και ολοκληρωνόταν η περίοδος των δίμηνων εποχικών συμβάσεων, κάνουν τώρα φτερά κι εκείνοι μένουν έκτακτο προσωπικό του υπ. Οικονομικών με άμεση ημερομηνία λήξης. Έτσι, για να μην πέσουν αμαχητί ξεκίνησαν τις επιστολές για να δημοσιοποιήσουν γραπτώς και προκλητικά αργά, σημεία και τέρατα του διαγωνισμού, στέλνοντάς τον στον απόπατο της αξιοκρατίας.

Αν πλάι σ’ αυτά τα γραπτά, τοποθετήσει κάποιος τα εξώδικα που έχουν γίνει από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, αλλά και την ειδική νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση για να αποκλείσει «επιτυχόντες» του διαγωνισμού, τότε συμπληρώνεται εύληπτα η εικόνα του κατά Καψή «ελληνικού BBC» που ήρθε για να αντικαταστήσει την… αμαρτωλή ΕΡΤ.

 

Ακόμη και η EBU…

Σαν χαλασμένο κερασάκι στη δυσώδη τούρτα του εγχειρήματος ΝΕΡΙΤ ήρθε και η επιστολή της ηγεσίας της EBU προς τον πρωθυπουργό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων οδύρεται σαν  εξαπατημένη σύζυγος εξαιτίας (έγραψε) της τροπολογίας που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο και σύμφωνα με την οποία η εκάστοτε κυβέρνηση διορίζει και άρα ελέγχει, την ηγεσία της ΝΕΡΙΤ.

Το έγραψαν, άλλωστε, ξεκάθαρα ο πρόεδρος Ζ.Π. Φιλιπό και η γενική διευθύντρια Ι. Ντελτένρ στον Α. Σαμαρά, πως «η EBU έδειξε πολύ ενεργό ενδιαφέρον στην περσινή πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση της δομής των δημόσιων ΜΜΕ στην Ελλάδα (σ.σ. έτσι εξέλαβαν το πρωτοφανές πραξικόπημα) και με τις ενέργειές της από τότε η ΕΒU έχει αποδείξει περίτρανα την υποστήριξή της σε αυτή την πρωτοβουλία, αν και είχε προκαλέσει τη διάλυση ενός από τα ιδρυτικά της μέλη, της ΕΡΤ…». Φυσικά, ούτε ψεύδονται ούτε υπερβάλλουν, γράφοντας ότι «έχουμε αγωνιστεί να υποστηρίξουμε τη ΝΕΡΙΤ», αφού η EBU ήταν εκείνη που «κατέβασε το σήμα» της ΕΡΤ επιφέροντας τότε ένα σοβαρό χτύπημα στον αγώνα των εργαζόμενών της.

Είναι προφανές ότι αν έλειπε η πρόσφατη τροπολογία, για την EBU όλα θα ήταν καλώς καμωμένα. Στους Ευρωπαίους ραδιοτηλεοπτικούς εταίρους, προφανώς για την Ελλάδα αρκεί ένα μικρό αθηναϊκού βεληνεκούς κανάλι και φυσικά δεν εξανίστανται που η «δημόσια ραδιοτηλεόραση» έχει τεθεί εκτός ψηφιακής μετάβασης, φτάνοντας στο κατάντημα να πληρώνει ενοίκιο στο ιδιωτικό «καρτέλ» της Digea – αργά αλλά σταθερά και αδιαμφισβήτητα πολλά έχουν εξηγηθεί αυτούς τους 15 μήνες για τους πολλούς και ποικίλους λόγους που οδήγησαν στην τότε κυβερνητική απόφαση για «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Αυτό που αξίζει, επίσης, να υπογραμμιστεί στην επιστολή της EBU προς τον πρωθυπουργό είναι πως πρόκειται για άλλο ένα διεθνούς βεληνεκούς «ντοκουμέντο» που αφήνει τη χώρα και τους θεσμούς της (κυβέρνηση, Βουλή, Δικαιοσύνη) στον προθάλαμο του διασυρμού.

Εκτός από εμάς, λένε καθαρά, εξαπατήσατε και τα δικά σας δικαστήρια: «…Είναι ενδιαφέρον να πούμε πως η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που απέρριψε την προσφυγή ακυρώσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που επέβαλε το κλείσιμο της ΕΡΤ, βασίστηκε ως ένα βαθμό σε αυτή την υπόσχεση (σ.σ. για ανεξάρτητη Ρ/Τ). Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε ρητή αναφορά στις διατάξεις του νόμου 4173/2013 οι οποίες εισήχθησαν για να διασφαλίσουν πως ο διορισμός των νέων διοικητικών οργάνων θα ήταν ανεξάρτητος από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Εκπλησσόμαστε και απογοητευόμαστε που αυτοί οι κανόνες έχουν αλλαχθεί εν μια νυκτί…».

Εμείς πάλι, καθόλου…

 

* Ο Γιώργος Γιουκάκης είναι αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, εργαζόμενος στην ΕΡΤ

 

 

Σχόλια

Exit mobile version