Σε ρότα προετοιμασίας της 2ης Πανελλαδικής της Συνδιάσκεψης μπήκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα τις Θέσεις της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη.

Επιδίωξη είναι η Συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Ιούνη στην Αθήνα, να αποτελέσει «ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για το κίνημα και την Αριστερά». Στη βάση αυτή πρόκειται να τυπωθούν και να κυκλοφορήσουν μαζικά οι Θέσεις για τη Συνδιάσκεψη, θα κυκλοφορήσουν επίσης αφίσα και προκήρυξη, ενώ όπως αποφάσισε η ΚΣΕ, η πορεία προς τη 2η Συνδιάσκεψη «επιδιώκουμε να συνδυαστεί με ακόμα μεγαλύτερη δράση και εξωστρέφεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε όλες τις μάχες και τα ανοιχτά μέτωπα της περιόδου ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων, των απολύσεων, του ρατσισμού και της καταστολής».
Με την έναρξη της συζήτησης επί των Θέσεων και εκτιμώντας την πορεία της πολιτικής κρίσης στη χώρα μας η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί ότι βασικός παράγοντας πίσω από την πολιτική κρίση είναι η δύναμη του εργατικού-λαϊκού κινήματος και των αγώνων του, και όπως σημειώνει: «Εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί εντός της Αριστεράς υπέρ μιας αντικαπιταλιστικής γραμμής και μιας επαναστατικής προοπτικής, θα παραμένει ανοιχτός ο δρόμος για ενσωμάτωση, για ήττες, ακόμη και για συνθήκες ποιοτικά αντιδραστικής ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος». Έτσι, εκτιμά ότι σήμερα «το ερώτημα που μπαίνει μπροστά στο κίνημα και την Αριστερά είναι: είτε θα οξυνθεί η κοινωνική και πολιτική σύγκρουση μέσα από ένα σημαντικό ανέβασμα της δραστηριότητας των μαζών, με δυνατότητα εξεγερτικών γεγονότων και εισόδου σε επαναστατική κατάσταση είτε θα υπάρξει συντριβή του κινήματος και στρατηγικά βήματα στην ανασυγκρότηση του καπιταλισμού». Έχοντας αυτή την ανάλυση, και μιλώντας για την Αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια ανοιχτά δεξιόστροφη διαχειριστική πολιτική ως αποτέλεσμα της ραγδαίας πορείας προς την ενσωμάτωσή του, αφετέρου το ΚΚΕ «διαλέγει μια συνειδητά ηττοπαθή γραμμή, δεν εκφράζει μια λογική ανατροπής […] Μιλάει για επαναστατικές ανατροπές, αλλά αναπαράγει το χάσμα τακτικής-στρατηγικής και δεν έχει επαναστατική στρατηγική για το σήμερα».
Για την ίδια την πορεία του σχηματισμού, η ΚΣΕ εκτιμά ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όλη την προηγούμενη περίοδο «πρόβαλε το αναγκαίο μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, […] προειδοποίησε ότι η αναμέτρηση με το ερώτημα της εξουσίας απαιτεί πρόγραμμα και στρατηγική ρήξης και ρωμαλέο κίνημα και όχι αυταπάτες εναλλακτικής διαχείρισης του καπιταλισμού. Κατάφερε έτσι να αναδειχθεί σαν ένας τρίτος πόλος, σαν μια ανεξάρτητη και ορατή δύναμη στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ».
Να σημειωθεί τέλος ότι η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα «θα προχωρήσει σε διμερείς επαφές και ευρεία σύσκεψη με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, για να παρουσιάσει τις Θέσεις της και την πρότασή της για τη μετωπική πολιτική συμπόρευση».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!