Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π.) διημερίδα με θέμα: «Η άμεση συγκρότηση μετώπου, ως αναγκαία προϋπόθεση για την απαλλαγή από την αποικιοκρατία και την ανατροπή της οικονομικής και κοινωνικής κηδεμονίας της χώρας».

Η διημερίδα διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Συγκρότησης Μετώπου Αντεπίθεσης για Λαϊκή Κυριαρχία, η οποία απηύθυνε προσκλήσεις σε όλους τους φορείς, κόμματα, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες, καθώς και ανοιχτό κάλεσμα.
Με εισηγήσεις, ομιλίες, χαιρετισμούς και παρεμβάσεις, στην ημερίδα ανταποκρίθηκε και εκπροσωπήθηκε ευρύ φάσμα φορέων και συλλογικοτήτων:
• Ομάδα μελών και στελεχών που αποχώρησαν από το ΕΠΑΜ, όταν διαπίστωσαν την ανεπιστρεπτί εκφυλιστική μετάλλαξη του τελευταίου σε αρχηγικό καιροσκοπικό μόρφωμα (Εισηγητές: Δ.Κλούρας, Γ.Περακάκης, Γ.Τζελέπης).
• Συναγωνιστές /-ίστριες από τους ομίλους για τη μελέτη της Επαναστατικής Θεωρίας Αθήνας και Χανίων (Εισηγητές: Τ.Μεϊμάρης, Δ.Πατέλης, Ν.Γεωργαντώνης, Γ.Ευσταθίου κ.ά.).
• Η Πρωτοβουλία Ανέργων Περιστερίου, με εισήγηση του Δ.Παπαδόπουλου.
• Η Ελεύθερη Λαϊκή Αντιστασιακή Συσπείρωση (ΕΛΛΑΣ).
• Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με εισηγήσεις εκπροσώπων του ΝΑΡ (Β.Μηνακάκης) και της ΑΡΑΣ (Δ.Σαραφιανός, Ο.Βλαχόπουλος κ.ά.).
• Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, με εισήγηση του συντονιστή του Τ. Σταυρόπουλου.
• Η Αριστερή Ανασύνταξη, με εισήγηση του Δ.Κάβουρα και παρέμβαση του Γ. Αρκάδη.
• Πανεπιστημιακοί και ερευνητές (Εισήγηση Σ.Μαυρουδέα).
• Εκπρόσωποι Λαϊκών συνελεύσεων συνοικιών, συναγωνιστές/ίστριες από διάφορες πόλεις (Εισήγηση Χ.Ιωάννου).
Υπήρξε και ευρεία εκπροσώπηση κοινωνικών-επαγγελματικών κατηγοριών, στρωμάτων και τάξεων. Συμμετείχαν εργάτες, άνεργοι, μισθωτοί ιδιωτικού και δημοσίου, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές /-ήτριες και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, με δραστήρια συμμετοχή νέων.
Η διημερίδα, μέσα από την ανάδειξη και επεξεργασία κομβικών θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων της εποχής και της συγκυρίας, λειτούργησε ως συμβολή στις διεργασίες μετωπικής συγκρότησης του αγώνα του λαού μας για διεκδίκηση Λαϊκής Κυριαρχίας, για απαλλαγή από το όλο πλέγμα δανειακών συμβάσεων, μνημονίων, αποικιοποίησης και κοινωνικού πολέμου, για εναλλακτική διέξοδο της κοινωνίας από την κρίση.
Ως διεκδικήσεις και προτάγματα της μετωπικής συγκρότησης του αγώνα αναδείχθηκαν, με αξιοσημείωτη σύμπτωση απόψεων, τα εξής: Διαγραφή του απεχθούς δημόσιου εξωτερικού χρέους, ανατροπή δανειακών συμβάσεων, μνημονίων κ.ο.κ., εθνικό νόμισμα, έξοδος από την Ε.Ε., εθνικοποίηση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και κομβικών τομέων της οικονομίας, κυριαρχικές-δημοκρατικές-οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη βάση της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιάρθρωση της παραγωγής και αυτοδύναμη ανάπτυξη, ταξικός και πατριωτικός-διεθνιστικός αγώνας, ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με (κατ’ αρχήν) όμοιου επιπέδου οικονομίας χώρες και λαούς, συντονισμός του αγώνα σε διεθνές επίπεδο κ.ο.κ.
Οι συναγωνιστές/-ίστριες που συμμετείχαν στη διημερίδα συνέκλιναν στη συνειδητοποίηση και ανάδειξη της ανάγκης για καταλυτική συμβολή στη θεωρητική θεμελίωση του αγώνα και σε συγκεκριμένα πρακτικά-οργνωτικά βήματα σε κοινωνικό και ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο, χωρίς αδιαφανείς χειραγωγήσεις και μικροκομματικές-αρχηγικές κινήσεις. Έτσι, ώστε να νιώθουν οι από πάνω την καυτή ανάσα ενός ανερχόμενου νικηφόρου μετωπικού κινήματος, που θα υπερβεί τον κερματισμό ασύντακτων ομάδων με αλληλοκανιβαλιζόμενους φορείς και συνιστώσες, και με συντεταγμένη αντεπίθεση θα ανατρέψει την καταστροφή που μεθοδεύει το Μαύρο Μέτωπο του καθεστώτος.
Τα υλικά της ημερίδας, ηχογραφημένα και γραπτά, θα δημοσιευθούν σύντομα στο διαδίκτυο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!