Έκλεισε ήδη το πρώτο εξάμηνο της «Καλλικρατικής» αυτοδιοίκησης και η εικόνα που παρουσιάζεται τόσο στους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιγράφεται επιεικώς με τη λέξη διάλυση. Υποτίθεται ότι το χρονικό διάστημα του εξαμήνου θα ήταν το μεταβατικό στάδιο περάσματος από την «Καποδιστριακή» στην «Καλλικρατική» διοίκηση. Το κράτος κάτω από την ασφυκτική πίεση της τροϊκανής τοκογλυφίας, φαίνεται να επιλέγει την αδρανειακή λειτουργία του συστήματος διοίκησης. Τη μέθοδο αυτή συμμερίζονται και οι αιρετοί περιφερειάρχες.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί ως να υπάρχει η αυτονομία των πρώην Νομαρχιών με μια χαλαρή συντονιστική παρέμβαση της περιφερειακής διοίκησης. Η κατάσταση «μη διοίκησης» επιβαρύνεται και από την καταδίκη του κ. Ψωμιάδη σε αργία και πιθανή οριστική αποπομπή μετά την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης. Ένας νέος κύκλος κλήσεων στη δικαιοσύνη του κ. Ψωμιάδη και του περιβάλλοντός του άνοιξε αυτή την εβδομάδα και οι πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσουν και επόμενοι. Το σύστημα διοίκησης Ψωμιάδη είναι σε πλήρη απαξίωση και το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) σε διάλυση. Η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης είναι «βασιλικότερη του βασιλέως…» αφού εκλαμβάνει ως πρώτιστο αυτοδιοικητικό καθήκον την τυφλή υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής. Στο Π.Σ. έχει διαμορφωθεί ένα συμπαγές μπλοκ συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης που σε συνδυασμό με τον κυβερνητικό αντιδημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ. δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ουσιαστικής παρέμβασης.
Αν η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα θέλει να έχει μια χρήσιμη για τους πολίτες παρέμβαση πρέπει στο επόμενο διάστημα να εργαστεί στα παρακάτω τρία σημεία: α) Συγκρότηση και τακτική λειτουργία της περιφερειακής παράταξης με αντιπροσώπευση από όλους τους Νομούς, διασύνδεση με τα δημοτικά σχήματα και συντονισμένος τρόπος δράσης. β) Άνοιγμα του σχήματος σε κινήματα πολιτών, ενεργούς πολίτες και συντρόφους που για διάφορους λόγους δεν συμμετείχαν από την αρχή. Μαζική, δημοκρατική, αυτόνομη παράταξη. γ) Παρέμβαση σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την περιφέρεια μέσα στο Π.Σ αλλά κυρίως στην κοινωνία με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών όπως η υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών (ΕΥΑΘ, Λιμάνι, ΟΣΕ), η δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων, η αποτροπή κατασκευής εργοστασίων χρυσού στη Χαλκιδική, η προστασία των λιμνών και των ποταμών της περιφέρειας κτλ. Την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε για συζήτηση στο Π.Σ το επικαιροποιημένο Ρ.Σ.Θ. που θα έπρεπε να είναι το μοντέλο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιφέρειας. Επρόκειτο όμως περί εκθέσεως ιδεών. Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα καλείται να συνεισφέρει στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της διαλυμένης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το ποσοστό ανεργίας φτάνει έως και το 50% σε κάποιους νομούς και ήδη παρουσιάζονται φαινόμενα μετανάστευσης στο εξωτερικό. Έχουμε μεγάλο δρόμο και δουλειά μπροστά μας αν θέλουμε να είμαστε ένα ενεργό περιφερειακό σχήμα με δεσμούς και αναφορές στην κοινωνία.

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!