Το θέμα της έκθεσης λειτούργησε ως έμπνευση και συνάμα ως άσκηση για τη φαντασία σας ή απλώς αποφασίσατε συμμετοχή στο φεστιβάλ, χωρίς να εστιάσετε και πολύ στο θέμα του;
Είναι μια καλή αρχή για σκέψη για ένα μέσο που λειτουργεί με τόση αμεσότητα αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα και να είχε πάλι τα δικά μας θα κάναμε. Επίσης έχω επιθυμήσει να ξαναβρεθώ και να συμμετάσχω σε μια εκδήλωση γύρω από αυτό το μέσο που αγαπάω από παιδί. Όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ της Βαβέλ και το βραχύβιο αλλά πολύ όμορφο Φεστιβάλ της Γαλέρας στη Θεσσαλονίκη. Υπήρχε μια ιδιαίτερη ζεστασιά σε αυτά και ελπίζω να τη βρω και σε αυτό.

Η θεματική επιλογή έγινε για ευνόητους λόγους που σχετίζονται με την τωρινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία. Τώρα που το κοινωνικό ρεύμα δεν επιβεβαίωσε το απόφθεγμα, πώς νομίζετε ότι πρέπει να κινηθούμε;
Με νηφαλιότητα μέσα στον οχετό της πληροφορίας και των δυσάρεστων εκπλήξεων, προσπαθώντας συνάμα να δω αν καρτερικός γεννιέσαι ή γίνεσαι.

Γιατί και πώς επιλέξατε τα κόμικς ως τρόπο έκφρασης;
Από τύχη μάλλον, από μικρός ζωγράφιζε που λέει κι ο λαός, μετά συνάντησε και έναν άλλο που έγραφε κιόλας, το ένα έφερε το άλλο και έτσι κάπως άρχισανε. Ήμουν και τυχερός που είχα γονείς που δεν με πίεσαν να γίνω οδοντίατρος ή να γράφω με το δεξί. Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα κόμικς ήταν η κερκόπορτά μου στον κόσμο της τέχνης.

Αναφερόμενοι στα κόμικς όλοι κάνουν λόγο για την 9η τέχνη. Η αφήγηση αλλά και οι χαρακτήρες τους πέρα απ’ τη «γεύση» λεπτής ειρωνείας που τα διακρίνει «απογειώνουν» και τη φαντασία. Ποια γραφή τέχνης θα λέγατε ότι συγγενεύει πιο πολύ μαζί τους, τα εικαστικά ή ο κινηματογράφος;
Μάλλον θα έλεγα η λογοτεχνία. Αν το δούμε λίγο απλουστευτικά, εκεί οι εικόνες και η δράση δημιουργούνται από το ίδιο το κείμενο, ενώ στο κόμικς η αφήγηση επιτυγχάνεται με το συνδυασμό της αιώνιας ακινησίας της εικόνας σε συνδυασμό με την υπαινικτικότητα του κειμένου. Παρ’ όλα αυτά έχει το κοινό χαρακτηριστικό που είναι η ιδιαίτερη εμπειρία να κάθεσαι μόνος με ένα βιβλίο.

Αισθάνεστε ότι κινείστε κόντρα στο ρεύμα;
Είναι σχετικό νομίζω, μπορεί να πιστεύω ότι πάω κόντρα σε ένα ρεύμα ενώ το ίδιο βρίσκεται και κινείται διαφορετικά μέσα σε ένα μεγαλύτερο και ούτω καθεξής. Όπως λέει και ο Κουτρουμπούσης «Είναι να μη σου τύχει, άμα σου τύχει χέσ’τα».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!