Αρχική κοινωνία εργασία Από ενοικιαζόμενοι… μετακινούμενοι

Από ενοικιαζόμενοι… μετακινούμενοι

Νέα αντεργατική μεθόδευση στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Σε «μετακίνηση» προσωπικού έχει αποφασίσει να προχωρήσει η διοίκηση της εταιρίας Eθνοdata, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα. Η εταιρία που ανήκει στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και υποτίθεται ότι παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στις εταιρίες του Ομίλου, αποφάσισε ξαφνικά να επικεντρωθεί στην κύρια δραστηριότητά της που είναι οι τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και να «ξεφορτωθεί» τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε διαφορετικό αντικείμενο.
Από πρώτη άποψη κάτι τέτοιο φαίνεται λογικό. Μόνο που οι εργαζόμενοι θέτουν πολλά ερωτήματα. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά:
• Αν η εταιρία παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες, τότε γιατί απασχολεί προσωπικό άλλων ειδικοτήτων; Η αλήθεια είναι ότι η Eθνοdata λειτουργεί ως εταιρία επινοικίασης εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και αλλού (π.χ. στο ΤΥΠΕΤ, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων) και ως τέτοια απλά μεσολαβεί μεταξύ του έμμεσου εργοδότη και του εργαζόμενου. Είναι μια αλήθεια που την κρύβει έντεχνα η διοίκηση της εταιρίας.
• Ανεξάρτητα από αυτό, σε τι εμποδίζουν οι εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται με έργα Πληροφορικής την ανάπτυξη και τελικά την κερδοφορία της εταιρίας; Γιατί, όπως μαθαίνουμε, οι τομείς όπου απασχολούνται οι εργαζόμενοι, τους οποίους σκέφτεται να μετακινήσει η διοίκηση, αποφέρουν κέρδη και μάλιστα επί χρόνια.
• Επίσης, γιατί η ύπαρξη διαφορετικών ειδικοτήτων δεν αντιμετωπίζεται με ανάλογη διοικητική διάρθρωση, αλλά με μεταφορά προσωπικού; Δεν είναι, άλλωστε, η μοναδική εταιρία -το αντίθετο μάλιστα- που απασχολεί προσωπικό σε πολλούς τομείς δραστηριότητας.
Μέχρι σήμερα η διοίκηση της εταιρίας δεν έχει απαντήσει επίσημα στους εργαζόμενους και το σωματείο τους για τις πραγματικές προθέσεις της. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι σε συνέλευσή τους αποφάσισαν να μη συμφωνήσουν «με την απόφαση της διοίκησης να αποκόψει ένα τμήμα του προσωπικού και να το μεταφέρει σε άλλη εταιρία. Η οποιαδήποτε κίνηση της εταιρίας σε σχέση με τους εργαζόμενους πρέπει να γίνεται ύστερα από διαβούλευση με το Δ.Σ. του σωματείου. Δεν υπογράφουμε καμία μετακίνηση σε άλλη εταιρία».
Η πρόθεση είναι να μεταφερθεί προσωπικό σε μια άλλη θυγατρική του Ομίλου της Εθνικής, το Εκπαιδευτικό Κέντρο (ΕΚΕΤΕ Α.Ε.), μια εταιρία που παρουσιάζει ζημιές τα τελευταία χρόνια και απασχολεί 10 εργαζόμενους, όλους κι όλους. Εύλογα και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή δικαιωμάτων, ανακύπτει το ερώτημα: ποια σχέση μπορούν να έχουν όσοι εργάζονται στο λογιστήριο της Εθνικής, στο συνάλλαγμα ή την έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την εκπαίδευση;
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνοdata θέτει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Αν οι εργαζόμενοι απασχολούνται ως ενοικιαζόμενοι, τότε πρέπει (σύμφωνα με το νόμο 2956/2001) μετά τους 18 μήνες απασχόλησης στη Εθνική Τράπεζα να προσληφθούν στον έμμεσο εργοδότη τους. Μια τέτοια μετακίνηση, όμως, δεν την θέλει η Εθνοdata κι είναι ευνόητο γιατί.
Επίσης, εργαζόμενοι σε πολλά τμήματα, ενώ εκτελούν ίδια καθήκοντα έχουν διαφορετικές ειδικότητες. Ούτε αυτή τη «μετακίνηση» φαίνεται να την προωθεί η εταιρία. Αντίθετα, προωθείται μια επισφαλής μετακίνηση, χωρίς λογική εξήγηση και με πολλούς κινδύνους: τη διάσπαση των εργαζομένων, την αφορμή για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με ανεπιθύμητους, το χτύπημα του συνδικαλισμού, αφού όσοι μεταφερθούν αλλού δεν θα μπορούν να είναι μέλη του επιχειρησιακού σωματείου της Εθνοdata.
Φαίνεται ότι στην Εθνική Τράπεζα δεν σταματούν να πειραματίζονται με τις εργασιακές σχέσεις. Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος υπό τον έλεγχο του κράτους δίνει το παράδειγμα, εφευρίσκοντας συνεχώς τρόπους για να ξεπερνά δικαιώματα, να μειώνει κόστη και να διασφαλίζει μεγαλύτερη κερδοφορία. Δεν έχει περάσει καιρός από τη μείωση αποδοχών που επιβλήθηκε σε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους (Δρόμος, 9/7/2011) και την απόλυση των εισπρακτόρων της Εθνικής Ασφαλιστικής (Δρόμος, 24/9/2011).                          
  Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version