Αρχική κοινωνία εργασία Απολύσεις καθηγητών «Ένεκα Παιδείας»

Απολύσεις καθηγητών «Ένεκα Παιδείας»

Τρομοκρατία για να καταλυθεί η Σύμβαση στα γνωστά φροντιστήρια.

Τέσσερις καθηγητές απολύθηκαν με τη λήξη της σχολικής χρονιάς από την εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ένεκα Παιδείας», σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των 100 περίπου εργαζομένων για να συναινέσουν εκβιαστικά στην κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι τέσσερις αυτοί καθηγητές πρωτοστάτησαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο ξεσκέπασμα των επιδιώξεων της εργοδοσίας – ένας, μάλιστα, είναι εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του Σωματείου (ΣΕΦΚ).
Από τον περυσινό Νοέμβριο στο μεγάλο αυτό φροντιστηριακό οργανισμό (5 παραρτήματα στα νότια προάστια της Αθήνας) τέθηκε από την εργοδοσία σε εφαρμογή ένα σχέδιο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «που θα της έδινε την ευκαιρία για μεγαλύτερη κερδοφορία, θεωρώντας ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο την πολιτική και κοινωνική συγκυρία της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου».
Με καθυστερήσεις της μηνιαίας μισθοδοσίας, της καταβολής δώρων και επιδομάτων, αλλά και με την αδικαιολόγητη μείωση ωρών κατασκευάστηκε ένα κλίμα παράβασης της ΣΣΕ. Ο σχεδιασμός της εργοδοσίας, όπως λένε οι εργαζόμενοι, αποκαλύφθηκε και με την προσπάθεια προσεταιρισμού μιας ομάδας καθηγητών, με αντάλλαγμα πλήρες ωράριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις όσων δεν υποκύψουν στις πιέσεις. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι οργάνωσαν Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες αποφάσισαν να αντισταθούν στην επίθεση της εργοδοσίας και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και τη ΣΣΕ. Πέτυχαν, μάλιστα, να πληρωθούν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν να δοθεί σε δόσεις μέχρι το καλοκαίρι.
Οι συνεχείς συνελεύσεις θορύβησαν την εργοδοσία, η οποία προσπάθησε να διασπάσει την ενότητά τους με ιδιαίτερες συναντήσεις με καθηγητές, προετοιμάζοντας τις εκδικητικές απολύσεις στο τέλος της χρονιάς. Έτσι, ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου σε 5 καθηγητές (από αυτούς που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους) ότι δεν θα προσληφθούν την επόμενη χρονιά, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους ανακοινώθηκε ότι προϋπόθεση ανανέωσης των συμβάσεών τους είναι να συμφωνήσουν σε μείωση 10% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους και ουσιαστική κατάργηση Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδομάτων αδείας και αποζημίωσης αδείας, που προβλέπονται από τη ΣΣΕ και την Εργατική Νομοθεσία.
Με νέα συνέλευση οι εργαζόμενοι καθώς και ομόφωνη απόφαση που υπογράφουν 18 καθηγητές ζητούν να ανακληθούν οι απολύσεις και οι αυθαίρετες αποφάσεις. Η εργοδοσία απαντά με άλλες δυο απολύσεις. Οι εργαζόμενοι με μαζική παράσταση και παρουσία συνδικαλιστών αναγκάζουν την εργοδοσία να ανακαλέσει τις 3 απολύσεις και δεσμεύεται να τηρήσει την ΣΣΕ του κλάδου, αρνείται όμως να ανακαλέσει και τις υπόλοιπες 4 απολύσεις. Τόσο ο ΣΕΦΚ, όσο και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς συνεχίζουν την πίεση με μαζικές παραστάσεις στα γραφεία των φροντιστηρίων και με ψηφίσματα να απαιτούν την ανάκληση των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των 4 καθηγητών «γιατί θεωρούμε ότι οι απολύσεις είναι εκδικητικές και έγιναν για να τιμωρηθεί η συνδικαλιστική τους δράση», όπως γράφει και το σχετικό ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version