Ο Π. Μπεγλίτης ήταν ο άνθρωπος που τέντωνε περισσότερο από κάθε άλλον το κεφάλι του πλαγίως, ώστε να μπαίνει στο κάδρο του φακού, τον καιρό που ο Γ. Παπανδρέου έπαιρνε το δαχτυλίδι. Ευρωβουλευτής και βουλευτής με τη μία, ο κολλητός τοποθετήθηκε υφυπουργός στο ευαίσθητο υπουργείο Άμυνας λόγω των ικανοτήτων του να… επιβλέπει τον Βενιζέλο. Από τότε ποιος τον πιάνει… Γίγαντας της πολιτικής και της γεωστρατηγικής σκέψης, θα γέμιζε ανθολόγιο με όσα έχει πει.

«Συμμεριζόμαστε, απόλυτα, τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε το Ισραήλ και υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα». Εδώ, ως υπουργός Άμυνας, μπορεί να κάνει απολύτως γαργάρα το αμυντικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση στα 12 μίλια, αλλά συμμερίζεται απόλυτα τις «ανησυχίες για την ασφάλεια» μιας κατοχικής δύναμης που έχει εξαπολύσει επιθετικούς πολέμους, μια και δύο φορές, σε όλα τα γειτονικά κράτη.

«Βεβαίως, καταδικάζουμε όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του κράτους του Ισραήλ». Πασχίζει να χωρέσει στην ίδια πρόταση και τη αμερικανική «γραμμή» περί τρομοκρατίας και την πάγια θέση περί κατοχής και τα κάνει σαλάτα. Μιλά για κατεχόμενα, δηλαδή αναγνωρίζει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει με την ωμή βία υπό την κατοχή του Παλαιστίνιους, αλλά αντί να καταδικάσει την κατοχή, καταδικάζει την αντίσταση.
Τέλος, ο Π.Μ. από το Ισραήλ δήλωσε: «Φοβάμαι ότι η “αραβική άνοιξη” (…) θα εξελιχθεί σε “αραβικό χειμώνα” και θα δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα θα συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα πλήξει τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο». Για λόγους τακτικής, ούτε η Χίλαρι Κίντον δεν έχει πει ότι η αραβική άνοιξη θα πλήξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που θα ήταν και αλήθεια. Η αραβική άνοιξη δεν υπάρχει τρόπος να πλήξει την Ελλάδα. Το Ισραήλ, βέβαια, σίγουρα χάνει από τη αραβική άνοιξη. Αυτό ακριβώς εννοούσε και ο Μπεγλίτης. Τον περασμένο Μάη ο Ισραηλινός στρατηγός Άισεμπεργκ προειδοποιούσε για το ότι «αυτό που μοιάζει αραβική άνοιξη μπορεί να είναι ένας ριζοσπαστικός ισλαμικός χειμώνας», για τον οποίο μάλιστα απειλούσε με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Ο Π. Μπεγλίτης εμφανώς εμπνευσμένος από τη δήλωση του στρατηγού, κατάπιε τα πυρηνικά, κότσαρε ολίγον Ελλάδα -άσχετο- και το ξεφούρνισε…
Πόσος γραικυλισμός ακόμη, πόση γελοιοποίηση, πόση ανικανότητα, πόση απαξίωση στα συναισθήματα του λαού, πόσο ξέσκισμα της αξιοπρέπειάς μας;

Γ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!