Αρχική διεθνή Ανατροπή της κυβέρνησης και στη Σλοβενία

Ανατροπή της κυβέρνησης και στη Σλοβενία

Μετά τη Βουλγαρία άλλος ένας πρωθυπουργός παραιτείται ή για την ακρίβεια τον παραιτεί το Κοινοβούλιο που δεν του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης.

Πρόκειται για το Γιάνσα ο οποίος, εν μέσω του μαζικού «κινήματος πλατειών» και μεγάλων διαδηλώσεων, εδώ και τέσσερις μήνες ενάντια στα μνημονιακού τύπου μέτρα λιτότητας και ενάντια στη διαφθορά, χάνει τη διακυβέρνηση εγκαλούμενος για σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται και ο ίδιος προσωπικά.
Συνέβη, έτσι, το εξής παράδοξο στη δίνη της πολιτικής αναταραχής και λαϊκής οργής που σαρώνει τη μικρή χώρα των βορειοδυτικών Βαλκανίων. Ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Θετική Σλοβενία είχε εκλεγεί πρώτο σε ψήφους στις εκλογές του 2011, τα κόμματα της Δεξιάς συνασπίστηκαν όλα παραμερίζοντας τις διαφορές τους για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Τώρα για να αποφευχθούν νέες εκλογές, με ισχυρή πιθανότητα αποτελεσμάτων τύπου Ιταλίας και αποσταθεροποίησης ενός σκηνικού που τώρα ελέγχεται απόλυτα από την Ε.Ε., το Κοινοβούλιο ορίζει νέο πρωθυπουργό την ηγέτιδα της Θετικής Σλοβενίας Μπράτουσεκ που η πρώτη της δήλωση ήταν να αποσαφηνίσει  ότι «δεν θα παιχτεί το ελληνικό σενάριο στη Σλοβενία». Τι σημαίνει αυτό, μένει να το δούμε.
Η Σλοβενία είχε καταφέρει μέχρι χτες, παρά την πρωτιά από όλες τις Ανατολικές χώρες στην είσοδο στην Ευρωζώνη, να διατηρήσει ένα συγκριτικά εκτεταμένο δημόσιο τομέα, με υπηρεσίες Υγείας που θεωρούνται από τις καλύτερες στον κόσμο και ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Όλα αυτά τώρα με αφορμή τη μεγάλη τραπεζική κρίση έχουν μπει στο στόχο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Για παράδειγμα, ο Suma Chakrabarti, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξης έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι «ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση της κρίσης στη Σλοβενία θα ήταν η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ένας πολύ ευρύτερος ρόλος για τον ιδιωτικό τομέα». Όχι παίζουμε! Ε.Ε. σημαίνει προφανώς, σήμερα, εντός κρίσης, την καταστροφή των πιο προωθημένων στοιχείων πολιτισμού και κοινωνικής οργάνωσης που επιβιώνουν στην ήπειρο.
Θα επιλέξει κάποιον άλλο δρόμο η Μπράτουσεκ; Και θα την αφήσει ακόμη κι αν το ήθελε πραγματικά το υπόλοιπο Κοινοβούλιο και η Κομισιόν;

Σχόλια

Exit mobile version