Αρχική πολιτική αριστερά Ανίκανοι ή πιόνια του Σόιμπλε;

Ανίκανοι ή πιόνια του Σόιμπλε;

Οργισμένη τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο

Σφοδρή κριτική άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Χουντής στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφορμή οι τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup να ζητήσει δήμευση μέρους των καταθέσεων στην Κύπρο.
«Εσείς σε ποια τράπεζα βάζετε το μισθό σας; Υπάρχει σήμερα ασφαλής τράπεζα στην Ευρώπη;» ρώτησε τον Ντάισελμπλουμ ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αναφέ ροντας μεταξύ άλλων: «Το λάθος σας στο Eurogroup ήταν τεράστιο. Αναρωτιέται, όμως, κανείς, εάν είστε τόσο ανίκανοι ή έχετε κάποιους άλλους σκοπούς, όπως ο κ. Σόιμπλε, που κάλεσε τους επενδυτές να φύγουν από την Κύπρο και να τοποθετήσουν τις καταθέσεις τους σε πιο ασφαλείς χώρες, όπως στη Γερμανία».
Ο κ. Χουντής στην τοποθέτησή του υπογράμμισε επίσης ότι «ο κ. Σόιμπλε έκανε ξεκάθαρο τον έναν από τους δύο στόχους που εξηγούν γιατί η Γερμανία επιδίωξε αυτή την καταστροφική λύση για την Κύπρο» και ανέγνωσε την περίπου εκβιαστική δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έλεγε ότι «όποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες που έχουν λιγότερους φόρους και όπου ελέγχεται λιγότερο, όταν οι τράπεζες δεν είναι βιώσιμες θα έχει προβλήματα». Αυτό κατά τον κ. Χουντή οδηγεί σε μία βασική σκέψη, την οποία εξέθεσε στον πρόεδρο του Eurogroup: «Δηλαδή ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε τον ένα στόχο. Φύγετε από τις τράπεζες χωρών όπως της Κύπρου κι ελάτε στις γερμανικές τράπεζες. Δεν είπε, όμως, τον άλλο, τον ανομολόγητο, στόχο, δηλαδή να αγοραστεί δωρεάν το φυσικό αέριο στην Κύπρο, όπως συμβαίνει με τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα».
Στην απάντησή του ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως «Ήταν αναπόφευκτο τουλάχιστον κατά την άποψη του Eurogroup, ότι θα υπήρχε κάποια συμβολή των καταθετών. Αυτό νομίζω ότι είναι η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω στο ερώτημά σας. Αν είμαστε ανίκανοι ή όχι, αυτό θα το αφήσω σε σας να το κρίνετε»…

Σχόλια

Exit mobile version