Αποκλειστική δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου στον Δρόμο

Το εγχείρημα στην Αττική είναι πολυεπίπεδο. Και θα αναδείξει πιστεύω και ελπίζω πλευρές διαφορετικές, ακόμα και αντίθετες, από αυτές που εμφανίζονται ή επιχειρούν να εμφανίσουν ορισμένοι σήμερα.
Πρώτον, φαίνεται να προέρχεται από τον αποδομημένο και απαξιωμένο σήμερα χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε σαθρό, δηλαδή, έδαφος και με χαμηλή αφετηρία. Και είναι αλήθεια αυτό. Όμως, είναι η μόνη σαφής πρόταση απέναντι στην κυβερνητική λογική του Μνημονίου. Δεν περιορίζεται στην αντίθεση. Προτείνει εναλλακτική λύση. Θέτει αιχμηρά τα ζητήματα κοινωνίας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Είναι ασυμβίβαστο –το είπαμε και το εννοούμε, για μας η τρόικα και οι άνθρωποί της δεν θα περάσουν στα κτίρια της περιφέρειας Αττικής. Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Ελπίζω ότι στην πορεία, όπως είχε γίνει και την εποχή του Άρθρου 16, θα είναι «η» αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, ο άλλος πόλος των εκλογών.
Δεύτερον, φαίνεται να διαιρεί τον αδύναμο σήμερα πολιτικό χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν είναι έτσι, αφού μέχρι πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση στην ΕΣΗΕΑ επιχειρούσαμε ενωτική λύση. Φαίνεται, όμως, και παρουσιάστηκε ως στοιχείο πολυδιάσπασης της Αριστεράς. Κι όμως. Είναι βαθιά ενωτικό. Είναι η εφαρμογή της μετωπικής αντίληψης για σύμπραξη δυνάμεων της ιστορικής Αριστεράς σε μια βάση σαφή και αυστηρή ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κάτι εντελώς διαφορετικό από μια παλιά συνήθεια της Αριστεράς, που δυστυχώς επιβιώνει, να αναζητά βιτρίνα, να κρύβει την ταυτότητα, τον εαυτό της και τον ριζοσπαστισμό της πίσω από πρόσωπα, αξιόλογα μπορεί, ευρύτερης αναγνώρισης, για ένα ευκαιριακό εκλογικό νούμερο χωρίς παραπέρα σημασία.
Τρίτον, ενώ εμφανίζεται ως διάσπαση στην πραγματικότητα αποσκοπεί να γεφυρώσει τη μεγάλη διάσπαση που έγινε τον τελευταίο χρόνο. Ανάμεσα στον πολιτικό χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τη νεολαία. Η νεολαία που είχε πριν λίγο την καρδιά της στην Αριστερά, τώρα της έχει γυρίσει την πλάτη. Αποδοχή της συνέχισης μιας τελματωμένης κατάστασης, όπου οι επιλογές γίνονται με βάση εσωτερικές λογικές ισορροπιών αποσπασμένες από την κοινωνία θα σήμαινε οριστικοποίηση αυτής της μοιραίας διάσπασης. Μας δίνεται τώρα η δυνατότητα να δώσουμε τη μάχη, όχι για να γυρίσουμε το ρολόι προς τα πίσω, αλλά για να κερδίσουμε τα χαμένο έδαφος και να υπάρξει πάλι η εκρηκτική συνάντηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της νέας γενιάς. Η πρωτοβουλία μας, πέρα από την αξία της για τη σημερινή στιγμή έχει βάθος, προοπτικές και δυνατότητες που αν αξιοποιηθούν μπορούν να συμβάλλουν σε μια γρήγορη και δυναμική ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!