Η ύπαιθρος πεθαίνει και ο ΛΑΟΣ ψαρεύει σε θολά νερά. Του Νίκου Ταυρή

Ένα δισ. ευρώ περίπου είναι τα δάνεια των κτηνοτρόφων στην Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και προέρχονται από την ίδια την ΑΤΕ. Ενδεικτικό της καταστροφικής πορείας της εναπομείνασας κτηνοτροφίας στη χώρα μας, η οποία πλέον μετρά απώλειες: 3.500 αγελαδοτρόφοι και 7.000 προβατοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμα τα τελευταία 5 χρόνια!
Οι κτηνοτρόφοι έχοντας να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των ζωοτροφών, την παντελή έλλειψη στήριξης, αλλά και το σαθρό νομικό πλαίσιο που αφορά τους βοσκοτόπους, εγκαταλείπουν το επάγγελμα, δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης εξάρτησης της διατροφής από τις εισαγωγές.
Περίπου 150.000 οικογένειες ασχολούνται με την κτηνοτροφία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, προσφέροντας στην κατανάλωση και τη βιομηχανία ακόμα σοβαρές ποσότητες γάλακτος και κρέατος. Μια οικονομική δραστηριότητα που θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη, εγκαταλείπεται και εμποδίζεται να αναπτυχθεί.
Το παράδειγμα της Δωδώνης που οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση, το αβέβαιο μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας, η διάλυση (με τις συγχωνεύσεις) των δομών που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κτηνοτροφία είναι μερικά από τα πολλά σημάδια της πολιτικής που ακολουθείται.
Ο Σύνδεσμος, σε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριο Ροντούλη, προσπαθεί να πετύχει κάποια μέτρα και ζητά ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών, δημιουργία ειδικού ταμείου για χαμηλότοκη χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, θεσμική θωράκιση της γενετικής βελτίωσης των φυλών των αγροτικών ζώων της χώρας μας. Κι ο υφυπουργός του ΛΑΟΣ, εκλεγόμενος γαρ στην αγροτική Λάρισα, εμφανίζεται να μεριμνά για όλα και για όλους.
Μετά τη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους, έσπευσε να συναντήσει «επισήμως» τον άλλο υφυπουργό του ΛΑΟΣ, τον επί της Ναυτιλίας Άδωνι Γεωργιάδη, για να συμφωνήσουν την επιστροφή των αρμοδιοτήτων της αλιείας από το Ναυτιλίας στο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και το παζλ της φιλοαγροτικής πολιτικής του ΛΑΟΣ συμπληρώνει ο βουλευτής του Ηλίας Πολατίδης, που κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη, για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καταγγέλλοντας ότι «ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση» αφού δεν γνωρίζει τις τιμές για τα τεύτλα.
Πραγματικό πολιτικό θέατρο στην πλάτη των ανθρώπων της υπαίθρου, που ξεκληρίζονται από τις πολιτικές του Μνημονίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντιλαϊκών μέτρων, που ο ΛΑΟΣ στήριξε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα και πανηγυρικά.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!