Ένα σημαντικό βιβλίο από το περιοδικό Τετράδια και τις Εκδόσεις Στοχαστής

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο Έξοδος. Στο δρόμο για τη λαϊκή μεταπολίτευση από το περιοδικό Τετράδια και τις Εκδόσεις Στοχαστής. Πρόκειται για μια πυκνή, συλλογική έκδοση της πολιτικής οργάνωσης Νέος Αγωνιστής, που με την επιβολή του μνημονιακού καθεστώτος το 2010 και την παράδοση της χώρας στην τρόικα των δανειστών, κατήγγειλε τη μετατροπή της Ελλάδας σε νεοαποικιακό προτεκτοράτο και εργαστήρι μαζικής εξαθλίωσης. Εκτιμώντας ότι η εξέλιξη και ο διαμορφούμενος συσχετισμός δυνάμεων καθιστούσε αδύνατη πλέον την πάλη από τα μέσα, τα στελέχη του προχώρησαν σε ρήξη με το ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ. Η απόλυτη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ από την ψήφιση του Μνημονίου επιβεβαίωσε στο ακέραιο την εκτίμηση αυτή. Για τον Νέο Αγωνιστή ένα κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο προς την επίτευξη του σκοπού, με τη σημασία που έχει «το μέσο ως πραγματοποιημένο μέρος του σκοπού».
Ο Νέος Αγωνιστής είναι μια δημοκρατική πολιτική συλλογικότητα. Λειτουργεί με όρους αυτοοργάνωσης και μορφοποιήθηκε στον αγώνα για τη διαφύλαξη της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, μέσα από το κίνημα του 2006-2007 κατά της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Παιδείας που επιχειρήθηκε τότε, όπως ειδικότερα εκφράστηκε εντός του ΠΑΣΟΚ από την Πρωτοβουλία μελών ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 (Π-16). Διακηρυγμένος στόχος του Νέου Αγωνιστή ήταν η συγκρότηση ενός μάχιμου πολιτικού ρεύματος του δημοκρατικού σοσιαλισμού με όρους υπέρβασης του καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος και δραστηριοποιούνταν τόσο εντός όσο και εκτός ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα, άλλωστε, και με την αφετηριακή του συγκρότηση (Π-16). Καθοριστικό στοιχείο της πορείας του υπήρξε η σύνδεση με το κίνημα στους δρόμους και τις πλατείες, ενώ συμμετείχε στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με πανό, προκηρύξεις και εκδηλώσεις κρατώντας ανοιχτό το διάλογο με τις δυνάμεις της Αριστεράς.
H παρούσα έκδοση αφηγείται -μέσα από τις συλλογικές ανακοινώσεις και προκηρύξεις της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και κείμενα, άρθρα, παρεμβάσεις και ομιλίες μελών και φίλων του Νέου Αγωνιστή, σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάρτιο 2012- την ιδεολογικοπολιτική διαμόρφωση και εξέλιξη της συλλογικότητας του Νέου Αγωνιστή, από μια ολιγομελή συσπείρωση ιδεολογικής ζύμωσης γύρω από το ομότιτλο περιοδικό, σε πολιτική οργάνωση που δρα μέσα στη συγκυρία, στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες κατά της επιβληθείσας δικτατορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου και των μνημονιακών πολιτικών.
Τα κείμενα αυτά είναι ενδεικτικά της πορείας μιας ομάδας που προσπαθεί να ψηλαφήσει, αλλά και στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να επηρεάσει μια διαδικασία αλλαγής υπέρ των κυριαρχούμενων τάξεων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!