Ρου Jan Verheul. Τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία την Τετάρτη πανηγύρισαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, επειδή οι μεγάλοι νικητές ήταν οι Φιλελεύθεροι με 41 έδρες στην Κάτω Βουλή και οι παλιοί σοσιαλδημοκράτες με 38 έδρες.

Ο κόσμος γνωρίζει τι δεν θέλει. Απορρίπτει τις περικοπές και τις αυξήσεις των εισφορών για Yγεία, κοινωνική ασφάλεια, Παιδεία και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Αλλά ποια είναι η εναλλακτική λύση; Στον αγώνα για την αλλαγή του τρόπου σκέψης πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Έτσι, τα ΜΜΕ έκαναν τις εκλογές κάτι σαν διαγωνισμό τραγουδιού, όπου μετά από μια σειρά τηλεοπτικών ντιμπέιτ οι αποκαλούμενοι ειδικοί ανακήρυξαν τον «νικητή». Δεν υπήρχε καμιά ανάλυση του περιεχομένου, των πολιτικών απόψεων, παρά μόνο η επίδοση στα ντιμπέιτ. Είναι για αυτό που πολύς κόσμος στράφηκε προς τα δύο κόμματα που οι ηγέτες τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν οι καλύτεροι ηγέτες. Αυτός είναι και ο λόγος που το πιο αριστερό, αν και ρεφορμιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε μόνο 15 έδρες, όπως και πριν από δυο χρόνια. Αν και μέχρι και δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις τους έδιναν 30 έδρες. Τα ΜΜΕ «κανόνισαν» αυτό τον κίνδυνο. Περίπου 30% των ψηφοφόρων απείχαν ή έριξαν άκυρο στην κάλπη.
Φιλελεύθεροι και Εργατικοί θα σχηματίσουν μάλλον κυβέρνηση συνεργασίας αν και προεκλογικά παρουσιάζονταν από τα ΜΜΕ ως κόμματα με αντίθετες απόψεις αντιμετώπισης της κρίσης. Οι εργαζόμενοι θα αντιληφθούν σύντομα πως αυτή η «αντιθετική κυβέρνηση» θα συνεχίσει να φορτώνει τα βάρη της κρίσης στο λαό.

* Ο Jan Verheul είναι δημοσιογράφος στην αριστερή εφημερίδα Rode Morgen
Έμιλ Ρόεμερ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος
Περήφανος, αλλά και απογοητευμένος
“Ναι, είμαι εξαιρετικά περήφανος γι’ αυτό το κόμμα και ένα εκατομμύριο ανθρώπων που μας ψήφισαν. Και ναι, είμαι επίσης απογοητευμένος, γιατί λίγο καιρό πριν βρισκόμασταν τόσο ψηλά στις δημοσκοπήσεις… Ο αριθμός των εθελοντών που μας στηρίζουν έχει αυξηθεί, ο αριθμός των μελών μας έχει πολλαπλασιαστεί, το μήνυμά μας μπορεί να υπολογίζει σε πλατιά αποδοχή. Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει είναι να πείσουμε το λαό ότι το κόμμα μας μπορεί να κυβερνήσει. Αυτό είναι το επόμενο βήμα.”

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!