Το συγκλονιστικό γεγονός της απόπειρας δολοφονίας της Γκαμπριέλ Γκίφορντ, βουλευτίνας του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, από ένα νέο 22 ετών, τον Λι Τζάρεντ Λάφνερ, που άφησε πίσω του 6 νεκρούς (ανάμεσα στους οποίους ένα κορίτσι 9 ετών και τον ομοσπονδιακό δικαστή Τζον Ρολ) και 14 τραυματίες, στην πόλη Τούσον της Αριζόνας, παίρνει ακόμη πιο συγκλονιστικές διαστάσεις από ορισμένα μεταγενέστερα γεγονότα. Ιερέας εκκλησίας Βαπτιστών δηλώνει ότι οι πιστοί του θα διαδηλώσουν στην κηδεία του εννιάχρονου κοριτσιού με σύνθημα «Ο Θεός μισεί τους Καθολικούς». Η οικογένεια της εννιάχρονης είναι καθολική. Συμπέρασμα: «Καλά να πάθει».

Ο σερίφης της κομητείας δηλώνει, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η Αριζόνα έχει γίνει η μέκκα της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας και δέχεται επιθέσεις από τον Τύπο και παράγοντες τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος. Ορισμένοι τον καλούν να παραιτηθεί.
Το σύνολο σχεδόν του κατεστημένου Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ των ΗΠΑ έχει επιδοθεί σε μια τεράστια εκστρατεία συγκάλυψης του κλίματος θρησκευτικής, αντιμεταναστευτικής, ημιφασιστικής μισαλλοδοξίας που καλλιεργείται από ακραίους δεξιούς πολιτικούς παράγοντες, ιερείς της φανατικής χριστιανικής Δεξιάς, δημοσιογράφους και κανάλια που συνδέονται με το ακροδεξιό Tea Party, τη μιντιακή αυτοκρατορία του Μέρντοχ και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ένα κλίμα που βάσει όλων των ενδείξεων όπλισε το χέρι ενός «διαταραγμένου», καθώς λέγεται, νέου ανθρώπου, ο οποίος στράφηκε κατά της Γκίφορντ, μιας πολιτικού που ανήκει στο συντηρητικό τμήμα των Δημοκρατικών, αλλά υποστήριξε την επιλογή της έκτρωσης για τις γυναίκες και τάχθηκε κατά των αντιμεταναστευτικών νόμων της Αριζόνας. Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο που η εκλογική περιφέρεια της Γκίφορντ συμπεριλαμβανόταν στο «Χάρτη» της Σάρα Πέιλιν. Ένα χάρτη των ΗΠΑ πάνω στον οποίο παρουσιάζονταν μέσα από το στόχαστρο μιας ημιαυτόματης καραμπίνας οι περιφέρειες τις οποίες στόχευε το Tea Party.
Παραδειγματισμός με δολοφονίες; Καθόλου παράξενο για τα ήθη της Αμερικής παλαιόθεν. Ήθη που έχουν εκτραχηλιστεί στο πλαίσιο που δημιουργεί η κρίση, η καταστροφή της κοινωνικής-ανθρώπινης αλληλεγγύης, η μιντιακή χειραγώγηση του κόσμου, η κατασκευή εχθρών, εσωτερικών και εξωτερικών, η επικράτηση των πιο άγριων επιχειρηματικών συμφερόντων.
O Μαξ Μπλούμενταλ, γράφοντας στον Guardian (11/1) δίνει μια εικόνα του ποιοι μπορεί να είναι οι «ηθικοί αυτουργοί» των δολοφονιών.
«Η Αριζόνα έχει διακριθεί για τη μισαλλοδοξία της από το 1990 κιόλας, όταν οι πολιτειακοί νομοθέτες (μεταξύ των οποίων και ο Τζον ΜακΚέιν) αρνήθηκαν να τιμήσουν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με μια ημέρα αργίας, πράγμα που έκανε την Ομοσπονδία Αμερικανικού Ποδοσφαίρου να μεταφέρει τους αγώνες Κυπέλλου από το Φίνιξ σε άλλη πόλη. Αλλά καθώς οι δοκιμασίες των μεταναστών μετατοπίστηκαν από τις πρόσφατα περιτειχισμένες συνοριακές πόλεις στην έρημο της Αριζόνας, η πολιτεία αυτή έγινε το θερμοκήπιο των αντιμεταναστευτικών αισθημάτων. Νομοσχέδια που υιοθετούσαν διακρίσεις εις βάρος Λατίνων μεταναστών ψηφίστηκαν από το νομοθετικό σώμα της πολιτείας, στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ εξτρεμιστές από όλη τη χώρα πλημμύρισαν την Αριζόνα για να στρατολογηθούν στους Minutemen, μια ακροδεξιά ομάδα επαγρύπνησης».
Υπό την ηγεσία νομοθετών όπως ο Ράσελ Πιρς, αναφέρει ο Μπλούμενταλ, ένας φανατικός κατά των μεταναστών γερουσιαστής, που συναγελάζεται με τους ντόπιους νεοναζί, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία αρνείται να σταματήσει τις φορολογικές περικοπές για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις. Για να βουλώσει τις τρύπες του ελλείμματος των 4,5 δισ. δολαρίων, η Αριζόνα έχει εκπλειστηριάσει όλα τα δημόσια κτίρια, ακόμη και το κτίριο της Βουλής και το δημόσιο νοσοκομείο. Ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα, το Operation Streamline, βοηθά να διοχετεύονται ομοσπονδιακά κονδύλια στην τοπική οικονομία, τα εμπορεύματα αποτελούν οι απελπισμένοι μετανάστες. «Κάθε μέρα, 75 από αυτούς οδηγούνται αλυσοδεμένοι σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τούσον, εξαναγκάζονται να δηλώσουν ενοχή, [για παράνομη είσοδο], ύστερα μεταφέρονται σε μια ιδιωτική φυλακή, ιδιοκτησία κάποιας εταιρίας, στην αγροτική κομητεία Πινάλ, προτού απελαθούν με ιδιωτικά αεροπλάνα. Αρκετοί κρατούμενοι έχουν πεθάνει στη φυλακή […] Αλλά η φυλάκιση Μεξικανών μεταναστών έχει δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που πριν είχε βυθιστεί στην ύφεση, καθιστώντας τη μία από τις κορυφαίες περιφέρειες από την άποψη της αύξησης της απασχόλησης, σύμφωνα με το Money Magazine (το πρόγραμμα κοστίζει στον Αμερικανό φορολογούμενο 11 εκατ. δολάρια το μήνα).
»Όταν ανήλθε στην προεδρία ο Μπ. Ομπάμα, η αντιμεταναστευτική Δεξιά της Αριζόνας συγχωνεύτηκε με εξτρεμιστικά στοιχεία της θρησκευτικής Δεξιάς υπό τα λάβαρα του Tea Party. Τον Αύγουστο του 2009, στη συγκέντρωση του Ομπάμα, στο Φίνιξ, ένας νεαρός ονόματι Κρις Μπρότον κρατούσε σε δημόσια θέα μια επιθετική καραμπίνα AR-15 και ένα περίστροφο. Την προηγούμενη νύχτα, ο Μπρότον είχε παρακολουθήσει μια θρησκευτική τελετή που είχε την ονομασία ‘‘Γιατί μισώ τον Ομπάμα’’, την οποία οργάνωσε ο βαπτιστής ιερέας, Στίβεν Άντερσον, ενεργό μέλος του τοπικού Tea Party. Ο Άντερσον διακήρυξε εκείνη τη νύχτα ότι θα «προσευχηθεί για να πεθάνει ο Ομπάμα και να πάει στην Κόλαση». Άγριος Νότος…
Αρ. Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!