Νέα 48ωρη στις 19-20/3 ενόψει απολύσεων και διάλυσης των υπηρεσιών -Η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε άλλο πλανήτη και μελετά μια απεργία κάπου τον Απρίλιο. Του Χρήστου Πραμαντιώτη
Για τις 19 και 20 Μαρτίου ανανέωσαν το απεργιακό τους ραντεβού οι διαδηλωτές που, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, πήραν μέρος στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Με παρουσία των μεγάλων ομοσπονδιών του δημόσιου τομέα, αλλά και συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα (που από το πρωί της Τετάρτης είχαν αλυσοδεθεί συμβολικά στα κάγκελα που έχουν στηθεί μπροστά στη Βουλή), των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, το συλλαλητήριο έγινε ακριβώς τη μέρα που συζητιόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο οργανισμών και υπηρεσιών.
Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου η κυβέρνηση αποκτά ένα πολυεργαλείο, το οποίο θα προστεθεί στα όσα μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί, προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική του λουκέτου σε υπηρεσίες, την πολιτική των μαζικών απολύσεων εργαζομένων και ταυτόχρονα της δημιουργίας μιας μικρής απόλυτα ελεγχόμενης δημόσιας διοίκησης, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, βλέποντας ότι ο δημόσιος τομέας και οι υπάλληλοι έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τον επανέλεγχο των διαδικασιών με βάση τις οποίες μετατράπηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αλλά και ένα σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, με βάση το οποίο υποχρεωτικά το 15% των υπαλλήλων θα κρίνονται «χαμηλών δυνατοτήτων». Ένα αριθμός χιλιάδων υπαλλήλων δηλαδή, έχουν ήδη αξιολογηθεί πριν από την… εφαρμογή της αξιολόγησης και βρίσκονται ενώπιον της απόλυσης. Το μόνο που απομένει είναι να προσωποποιηθεί ο αριθμός…
Το ίδιο το νομοσχέδιο «χαρακτηρίζει ως μεταβατικό το συγκεκριμένο σύστημα “αξιολόγησης”, αναδεικνύοντας ουσιαστικά ότι στόχος του δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη δεξαμενή υπαλλήλων που θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο» λέει η ΑΔΕΔΥ στο απεργιακό ψήφισμα της Τετάρτης, υπογραμμίζοντας ότι η λογική της κυβέρνησης είναι απολύτως ενταγμένη στη συνολικότερη πολιτική περιορισμού του Δημοσίου Τομέα, εκχώρησης δομών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και δραστικού περιορισμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, τουλάχιστον αυτών που εργάζονται με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας. «Πολιτική η οποία παίρνει χαρακτηριστικά “σαρώματος” την περίοδο των μνημονίων, αλλά που ξεκίνησε χρόνια πριν, όταν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (μέσα και από τη συντονισμένη απαξίωση του δημόσιου τομέα), είχαν αναχθεί ως ο κύριος άξονας της ασκούμενης πολιτικής των κυβερνήσεων που υλοποιούν και τις μνημονιακές δεσμεύσεις».
Αφωνία ΓΣΕΕ
Η απεργία της ΑΔΕΔΥ ήρθε στο φόντο των απαιτήσεων που προέβαλε η τρόικα στην πρόσφατη «επιθεώρηση λόχου», ζητώντας νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών σε ανταπεργία (λοκάουτ), κατάργηση τριετιών και περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και ρύθμιση που θα δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη διαδικασία κήρυξης απεργίας με πρόσχημα την ύπαρξη πλειοψηφίας επί του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου. Δίπλα στην κατάργηση όλων σχεδόν των εργασιακών δικαιωμάτων που έχει συντελεστεί στην εποχή των μνημονίων, οι νέες αποικιοκρατικές απαιτήσεις των δανειστών κάνουν πιο ηχηρή την αφωνία της ΓΣΕΕ, που κλεισμένη στο μέγαρό της εξακολουθεί να παριστάνει τη… Μαρία Αντουανέτα. Ενδεχομένως ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών να δίνουν βάση στους όρκους της κυβέρνησης ότι αυτά που ζητά η τρόικα δεν θα νομοθετηθούν, αν και όλοι πλέον (πλην ΓΣΕΕ) ξέρουν καλά το χιλιοπαιγμένο σενάριο «η κυβέρνηση απορρίπτει τις απαιτήσεις των τροϊκανών και στη συνέχεια τις υλοποιεί».
Πάντως η ΓΣΕΕ, μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν, βρίσκεται από τις 26 Φεβρουαρίου, που συνεδρίασε η ολομέλεια της Διοίκησής της, με μια απόφαση που αναθέτει στην Εκτελεστική της Επιτροπή «να λάβει απόφαση για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση που θα γίνει τον Απρίλιο»…
Είναι προφανές ότι η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε άλλον πλανήτη. Στην καλύτερη περίπτωση, γιατί υπάρχει και η χειρότερη, και είναι αυτή που συζητούν λιγότερο ή περισσότερο φωναχτά όλοι όσοι μιλούν για την πλήρη παράδοση της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης του ιδιωτικού τομέα, στα χέρια της δικομματικής συγκυβέρνησης και των τροϊκανών επικυρίαρχων.
Νέα 48ωρη από ΑΔΕΔΥ
Προς το παρόν πάντως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάθεται και παρατηρεί την εξάλειψη και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων, προσποιείται ότι θα διαπραγματευτεί για να υπογράψει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ βλέπει και αδιάφορα τις απεργίες της ΑΔΕΔΥ. Η τελευταία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 19 και 20 Μαρτίου (με απεργιακά συλλαλητήρια την πρώτη ημέρα της απεργίας – στην Αθήνα πλ. Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.), δύο μέρες πριν από την αναμενόμενη απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Στις 22 Μαρτίου οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από 8 μήνες (σχολικοί φύλακες, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Υπουργεία) θα οδηγηθούν σε απόλυση, έναν αιώνα μετά τις τελευταίες απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων και όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, αυτή «θα είναι απλά η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας, που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει χιλιάδες νέους ανέργους από όλους τους τομείς του Δημοσίου (στα τέλη Μαΐου τελειώνει το 8μηνο διαθεσιμότητας των Δημοτικών Αστυνομικών και υπαλλήλων άλλων Υπουργείων). Ταυτόχρονα οι ήδη αποσαθρωμένες δομές του Δημοσίου θα δοθούν βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα με κόστος πολλαπλάσιο για τους φορολογούμενους, με κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους […] Αυτή η πολιτική δεν θα σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε. Αναπτύσσονται παντού διάσπαρτες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ρυάκια αντίστασης που οφείλουμε να τα μετατρέψουμε σε «μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο». Να συναντηθούμε με τους ανέργους, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους φοιτητές και τους συνταξιούχους που βλέπουν κόπους μιας ζωής να χάνονται. Να διεκδικήσουμε μια άλλη πολιτική που θα φέρει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας».
Συγκέντρωση της ΟΛΜΕ σήμερα στο υπουργείο Παιδείας
Ολοκληρώνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των σχολείων που θα εφαρμοστεί κανονικά από την επόμενη χρονιά, ενώ θα επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες και η αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Στις 15 και 16 Μαρτίου θα κληθούν όλα τα στελέχη εκπαίδευσης να επιμορφωθούν από τους επιστημονικούς υπευθύνους του έργου, ενώ η προσωπική αξιολόγηση εκπαιδευτικών ξεκινά τον Μάιο.
Δάσκαλοι και καθηγητές βλέπουν στις διαδικασίες αυτές τον προθάλαμο νέων απολύσεων και φυσικά τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων και ένα ακόμη βήμα στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Καλούν δε τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να αντιστέκονται και να μην πάρουν μέρος στις σχετικές ομάδες εργασίας που συστήνει το Υπουργείο Παιδείας.
«Η αποκαλούμενη αυτοαξιολόγηση έχει ναυαγήσει και οι εκπαιδευτικοί δεν υποκύπτουν σε πιέσεις ώστε να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, που οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, ημέρα που ξεκινούν στο Υπ. Παιδείας τα σεμινάρια των στελεχών εκπαίδευσης και των σχολικών συμβούλων προκειμένου να «επιμορφωθούν» για να ασκήσουν το ρόλο του αξιολογητή στην προωθούμενη ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από το Υπ. Παιδείας στο Μαρούσι (στάση Ηλεκτρικού Νερατζιώτισσα) στις 2 μ.μ.
Στο μεταξύ, σήμερα επρόκειτο να γίνει και η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, έχοντας προηγηθεί Πέμπτη και Παρασκευή οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στις οποίες το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εισηγήθηκε, εκτός της συμμετοχής στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ (19-20/3), επιπλέον μία 24ωρη απεργία στις 21/3, τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τη λήξη του 8μήνου των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.