Αρχική κοινωνία Ζητούν δεσμεύσεις για το Ελληνικό

Ζητούν δεσμεύσεις για το Ελληνικό

Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκεται ο αγώνας για να παραμείνει δημόσιος και ελεύθερος και να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά. Όπως σημείωνε από την Πέμπτη σε ανοιχτή της επιστολή προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές η Επιτροπή Αγώνα, «Η κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και η προοπτική μιας νέας κυβέρνησης, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι».

Σε αυτή την εκλογική συγκυρία, η Επιτροπή Αγώνα καλεί κόμματα, υποψήφιους βουλευτές και την επόμενη κυβέρνηση να δεσμευτούν ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για:

  • την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού όπως αυτή σκηνοθετήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
  • την κατάργηση του μνημονιακού Ν. 4062/2012 για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του Ελληνικού και την αντικατάστασή του με ένα νόμο που θα κατοχυρώνει την ταυτότητα και τις χρήσεις που προβλέπει η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού που συνδιαμορφώθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους και κινήματα πόλης.
  • τη διάλυση της Ελληνικό Α.Ε., της εταιρίας που ανέλαβε τη διαχείριση του Ελληνικού και την προώθηση της ιδιωτικοποίησής του, και την άμεση συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, επιστημονικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων.
  • την απόσυρση των άρθρων του νέου Ρυθμιστικού της Αθήνας και ιδιαίτερα την κατάργηση του Άρθρου 11 που επιβάλλει απαράδεκτες χρήσεις γης στο Ελληνικό και στην παραλία του Αγίου Κοσμά.
  • τον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων πόρων ώστε να αρχίσει άμεσα και σταδιακά η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.

 

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Exit mobile version