Από τους εναπομείναντες, οι Στ. Κούλογλου και Κ. Χρυσόγονος σε τροχιές λιγότερο η περισσότερο αποκλίνουσες

 

Είναι γεγονός πως όλα πάνε ανάποδα στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Με τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος στο ναδίρ και τις ήττες σε όλα τα μέτωπα να διαδέχονται η μια την άλλη (τηλεοπτικές άδειες, δεύτερη αξιολόγηση κλπ) είναι λογικό να δημιουργείται ένα κλίμα εσωστρέφειας ενισχυόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις και με φυγόκεντρες τάσεις.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα σημειώθηκε στην ομάδα των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος η οποία βρίσκεται επί της ουσίας σε κατάσταση διάλυσης καθώς μόνο ο Δ. Παπαδημούλης έχει μείνει να υπερασπίζεται με θέρμη την κομματική γραμμή και τις επιλογές της κυβέρνησης. Από την άλλη, οι πρόσφατες δηλώσεις των Στ. Κούλογλου – Κ. Χρυσόγονου δείχνουν ότι οι δύο ευρωβουλευτές βρίσκονται σε τροχιές λιγότερο ή περισσότερο αποκλίνουσες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά, ο Κ. Χρυσόγονος στις 5/1 εξέφρασε δημόσια τα παράπονα του για το γεγονός ότι έχει να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα σχεδόν δύο χρόνια, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος. Ενδεικτική του κλίματος ήταν μια σειρά δημοσιευμάτων στον ΣΥΡΙΖΑϊκό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, που καλούσαν τον ευρωβουλευτή σε παραίτηση. Ο Κ. Χρυσόγονος, βέβαια, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, έδειξε να μην ιδρώνει το αυτί του, και επικαλούμενος το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το γνωστό άσμα «σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε» επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση. Άλλωστε τα τρία ακόμα χρόνια εξασφαλισμένης παρουσίας του στην Ευρωβουλή δεν είναι λίγο πράγμα.

Όμως τα όσα είπε ο Στ. Κούλογλου σε συνέντευξη του, στις 4/1, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, έχουν το περισσότερο πολιτικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ο έτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε γενικές γραμμές πως ο μόνος τρόπος για να κυβερνηθεί αυτή η χώρα είναι να διαμορφωθεί ένα μίνιμουμ πλαίσιο εθνικής συνεννόησης. Με τη δήλωσή του αυτή έρχεται επί της ουσίας να θέσει ξανά επί τάπητος «ιδέες» που έχουν ακουστεί και κατά το παρελθόν για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ως απάντηση στις πιέσεις των δανειστών. Ίσως σε αυτό να αναφερόταν και ο Κ. Χρυσόγονος όταν σε μια αποστροφή του λόγου του δήλωσε πως «μόνο ενωμένοι μπορούμε να βγούμε από την κρίση». Υπενθυμίζεται ότι διάφορα σενάρια περί οικουμενικών σχημάτων που είχαν κυκλοφορήσει στα τέλη του 2015 ενέπλεκαν και τον ίδιο ως πιθανό υπουργό.

Το αν οι δύο ευρωβουλευτές εκφράζουν προσωπικές απόψεις στρώνοντας το έδαφος για μια μελλοντική ανεξαρτητοποίησή τους ή αν παίζουν τον ρόλο του λαγού διερευνώντας τις υπάρχουσες γύρω από τέτοια σενάρια διαθέσεις θα φανεί στο μέλλον. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως τόσο ο Κ. Χρυσόγονος όσο και ο Στ. Κούλογλου μας έχουν συνηθίσει κατά το παρελθόν στις αμφίσημες δηλώσεις και τις προσωπικές στρατηγικές. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο είχα ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ακύρωσης του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015. Ο δε Κούλογλου έχει δώσει κατά καιρούς ρεσιτάλ ειδικά σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα τάσσεται ανοιχτά υπέρ της διευθέτησης που προωθούν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι για το Κυπριακό δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως η τέτοια επίλυσή του θα εκτόνωνε τις σχέσεις με την Τουρκία και θα επηρέαζε θετικά το Βερολίνο, ακόμη και στα οικονομικά μας θέματα. Πρόκειται με λίγα λόγια για την επιτομή του ραγιάδικου ευρωπαϊσμού που επιδιώκει τον εξευμενισμό των θηρίων μέσα από τη θυσία της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την πολλαπλή χρεοκοπία, όχι μόνο της εκλογικής τακτικής που είχε ακολουθηθεί στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου του 2014 αλλά συνολικά του πολιτικού μορφώματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μύρωνας Ξυδάκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!