Στον αέρα τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ

 

Τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ δημιουργήθηκαν το 2013, ώστε να καλυφθούν σύγχρονες ανάγκες σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά μέσω ΕΣΠΑ και με δυνατότητα απασχόλησης για δύο χρόνια. Το καλοκαίρι του 2015 το ΕΣΠΑ λήγει, κάποιες από τις δομές όμως συνεχίζουν να λειτουργούν σε κάποιο βαθμό, χάρη στις πρωτοβουλίες εργαζομένων που προσπάθησαν να συνεχίσουν την παροχή μέρους των υπηρεσιών.

Τον Ιανουάριο του 2016, το ΚΕΘΕΑ προχωρά στην επαναλειτουργία των 7 δομών με δική του χρηματοδότηση, προσλαμβάνοντας 42 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, για 8 μήνες. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ τόνιζε ότι «πριν εκπνεύσει η 8μηνη παράταση της λειτουργίας τους είναι αναγκαίο και επείγον να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους, με την ένταξή τους στο σταθερό δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, ώστε να μην βρεθούν εκ νέου στο δρόμο οι άνθρωποι που λαμβάνουν υπηρεσίες».

Όμως, «η “οργανωμένη” μας πολιτεία, παρουσιάζεται διαχρονικά ανίκανη να αλλάξει το εύρος ενός σχεδιασμού πέρα από τις βραχυπρόθεσμες “λύσεις” του προσωρινού και της υπόσχεσης», όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσε την Τρίτη ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ. Έτσι, από προχθές την Πέμπτη, για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο, διακόπτεται η παροχή των καινοτόμων, στοχευμένων υπηρεσιών, τις οποίες δέχονταν περίπου 2.000 εξαρτημένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παράλληλα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο των Εξαρχείων την Τετάρτη, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, υποστηρίχθηκε ότι η θεραπεία της εξάρτησης δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς συνέχεια στη σχέση μεταξύ θεραπευόμενου-θεραπευτή, ότι η διακοπή της αναιρεί όλη τη δουλειά, κατάθεσης ψυχής των ανθρώπων που στελέχωναν αυτές τις δομές.

Διερωτώμενοι αν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ουσιαστικών λύσεων, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου απάντησαν σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για το θέμα την Τρίτη, όπου αναφέρεται ότι «με το συνδυασμό των παραπάνω παρεμβάσεων (προσλήψεις αορίστου χρόνου, συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ και συμβάσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών), το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι το ΚΕΘΕΑ μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας των 7 ψυχοδιαγνωστικών κέντρων». Σημείωσαν συγκεκριμένα, ότι στο υπουργείο οφείλουν να κατανοήσουν πως ακριβώς αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει συνέχεια και σταθερότητα στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι που προσεγγίζουν τα Κέντρα. Αλλά και ότι ξεχνούν πως το πρόγραμμα έχει διακοπεί ξανά, ακριβώς λόγω της επιλογής του ΕΣΠΑ ως «εργαλείο» άσκησης πολιτικής σε έναν τόσο ευαίσθητο, ιδιαίτερο τομέα.

«Ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια, εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, και υπηρεσίες με δόσεις δεν αποτελούν παρά μια “λύση ανάγκης”, αναδυόμενη από τη λογική του προσωρινού και της υπόσχεσης που τρώει τα σωθικά μιας σπαραγμένης κοινωνίας», θύμισαν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων και κάλεσαν τη Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και το υπουργείο Υγείας να δώσουν πραγματική, βιώσιμη λύση.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εργαζόμενες του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου, εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, του 18 Άνω, των Κέντρων Πρόληψης, το ΕΣΥΝ, Σύλλογοι Οικογένειας Θεραπευτικών Προγραμμάτων και άλλοι φορείς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!