Ποιος κάνει τα «προξενιά» Εθνικής-Alpha.

Τρόικα και η κυβέρνηση επιδιώκουν κάτι σαν «Καλλικράτη» ακόμη και στον τραπεζικό κλάδο. Ο δραστικός περιορισμός του μισθολογικού κόστους είναι ο κύριος στόχος των συγχωνεύσεων. Αναφερόμενη στη συγχώνευση με την Alpha Bank που, τελικά, δεν ευοδώθηκε στην παρούσα φάση, η ανακοίνωση της Εθνικής έκανε λόγο για «μεγάλες συνέργειες οφέλους, από 550 έως 700 εκατ. ευρώ ετησίως». Ποιος δεν κατάλαβε ότι αυτές οι συνέργειες προκύπτουν από τις απολύσεις του προσωπικού που θα περισσεύει; Ποιος δεν θυμάται την περικοπή στο μισό της αποζημίωσης απόλυσης που πέρασε μαζί με το Μνημόνιο;
Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε αμέσως να επιδοκιμάσει την πρόταση της Εθνικής. Άλλωστε, το δίδυμο της διοίκησης της Εθνικής (Ράπανος και Ταμβακάκης) έχει διορισθεί από την κυβέρνηση και ανήκει στους μόνιμους επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ διοικητές τραπεζών –στο νεοδημοκρατικό «διάλειμμα» ο Ταμβακάκης είχε μετακομίσει στον όμιλο Λάτση. Γι’ αυτό εύλογα όλοι τον αναγνώρισαν σαν κουμπάρο στο γάμο τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Μια άλλη πλευρά αφορά το λεγόμενο υπερτίμημα. Η προσφορά της Εθνικής είναι αυξημένη κατά 18% σε σχέση με την τρέχουσα αξία της Alpha Bank. Πώς το έκοψε ο κ. Ταμβακάκης το κουστουμάκι του 18%, δηλαδή 500 εκατ ευρώ; Ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό της τράπεζας που διοικεί –περίπου 17%- ελέγχεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, «δωρίζει» 500 εκατ ευρώ; Σημειώστε, δε, ότι η αξία της Alpha Bank επί της οποίας μπαίνει το υπερτίμημα του 18%, είναι ήδη 20% πιο πάνω από την αξία της Alpha Bank πριν δύο χρόνια –τότε που μπαίναμε για τα καλά στην κρίση. Διασώθηκε η Alpha Bank με ζεστό κρατικό χρήμα, αύξησε έτσι την αξία της κατά 20% και τώρα οι μέτοχοι της λένε με απύθμενο θράσος: «Δεν μας φτάνουν αυτά, δεν μας φτάνει το καπέλο18%, θέλουμε κι άλλα».
Μήπως είπε τίποτα γι’ αυτά ο κουμπάρος κ Παπακωνσταντίνου; Φυσικά και όχι. Μάλιστα, όποιος σκεφθεί, ότι από αυτά τα υπερτιμήματα και τα καπέλα ένα κάποιο ποσοστό κατευθύνεται σε ανάλογες τσέπες και ταμεία, όπως στην περίπτωση της Siemens, είναι κακεντρεχής, κακόβουλος, δυναμιτίζει την πορεία της χώρας και δεν σέβεται τις θυσίες των συμπατριωτών του.
Μετά από αυτά έρχεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μ. Μασουράκης, να καταγγείλει ότι τυχόν συγχώνευση με την Εθνική θα οδηγούσε σε κρατικοποίηση της Alpha Bank. Απύθμενο θράσος στο τετράγωνο. Έχουν διασωθεί παίρνοντας 2,1 δισ. ευρώ σε ρευστό από το κράτος, όση και η αξία της τράπεζας, δηλαδή, το κράτος θα μπορούσε κάλλιστα να τους εξαγοράσει, έχουν πάρει άλλα 6,8 δισ. ευρώ δάνειο με κρατική εγγύηση και έχουν το απύθμενο θράσος στο τετράγωνο να καταγγέλλουν την κρατικοποίηση.
Δεν τελειώσαμε, όμως, εδώ: υπάρχει και το απύθμενο θράσος στον κύβο. Όταν ο ίδιος ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank θέτει ως προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος την ανεξάρτητη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να μην αποτελούν μηχανισμό ελέγχου μεγάλων τραπεζών από το κράτος. Δεν τους φτάνουν όσα έχουν πάρει. Θέλουν και τα αποθεματικά των ταμείων στο πιάτο τους.
Όχι, δεν είναι αυτοί… πλεονέκτες και φαταούλες. Τη δουλειά τους κάνουν και καλά περνάνε -κοντά στα 5 δισ. ευρώ κέρδη θα έχουν οι 4 μεγάλες τράπεζες το 2010.
Εμείς φταίμε που τους κοιτάμε…

X.K.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!