Αρχική διεθνή Χέρι-χέρι με τον Ερντογάν οι φασίστες του ISIS

Χέρι-χέρι με τον Ερντογάν οι φασίστες του ISIS

Προσπάθησαν να σκοτώσουν την ελπίδα

Του Ερρίκου Φινάλη

 

Πρωί Δευτέρας 20 Ιουλίου. Στο Σουρούτς της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το συριακό Κουρδιστάν. Τριακόσιοι περίπου νέοι άνθρωποι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για το Κομπάνι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της SGDF (Ομοσπονδία Ενώσεων Σοσιαλιστικής Νεολαίας). Εκεί σκοπεύουν να δουλέψουν στην ανοικοδόμηση της πόλης-σύμβολο της ηρωικής αντίστασης στους φασίστες του «Ισλαμικού Κράτους». Φωνάζουν συνθήματα και απλώνουν ένα πανό για να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία πριν ξεκινήσουν. Ξαφνικά, μια ισχυρή έκρηξη στη μέση του πλήθους τινάζει τα πάντα στον αέρα. Νεκροί 33, τραυματίες και ακρωτηριασμένοι πάνω από 100, πολλοί χαροπαλεύουν. Αυτός είναι ο ψυχρός απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης των τζιχαντιστών νεοναζί σε μια νεολαιίστικη σύναξη.

 

Ηθικός αυτουργός ο Ερντογάν

Το σοκ σύντομα διαδέχεται η οργή. Όλοι δείχνουν τον Ερντογάν – τον λαβωμένο από τις εκλογές επικεφαλής του τουρκικού καθεστώτος, που παριστάνει ότι καταπολεμά το «Ισλαμικό Κράτος» ενώ όλη του η προσοχή επικεντρώνεται στην προσπάθεια συντριβής του κουρδικού κινήματος και της τουρκικής επαναστατικής Αριστεράς. Πράγματι, η ένωση αυτών των δύο δυνάμεων στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) είναι που κατέστρεψε το σχέδιό του να μετατραπεί σε αδιαμφισβήτητο ηγεμόνα μιας Τουρκίας με διευρυμένες περιφερειακές φιλοδοξίες. Ακόμη χειρότερα, αυτές οι δυνάμεις είναι που στέλνουν εκατοντάδες εθελοντές μαχητές να ενισχύσουν την αντίσταση στο Κομπάνι και σε όλο το συριακό Κουρδιστάν, ενώ ο Ερντογάν ενισχύει κρυφά το «Ισλαμικό Κράτος» με την ελπίδα ότι αυτό θα πνίξει στο αίμα το ενοχλητικό πείραμα της δημοκρατικής συνύπαρξης και αδελφικής συνεργασίας διαφορετικών εθνοτήτων στη Ροζάβα (το συριακό Κουρδιστάν).

Μια τέτοια εξέλιξη θα δικαιολογούσε ευκολότερα τη σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή και την κατοχή συριακών εδαφών ώστε «να περιφρουρηθεί η περιφερειακή ασφάλεια από τους τρομοκράτες»…

Όμως η ηρωική και νικηφόρα αντίσταση στο Κομπάνι διέψευσε τις προσδοκίες του καθεστώτος της Άγκυρας, και ταυτόχρονα εξευτέλισε το μέχρι σήμερα αήττητο, υποτίθεται, «Ισλαμικό Κράτος». Οι συμμορίες των τζιχαντιστών, αν και καλά εξοπλισμένες από αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα και υποβοηθούμενες από τον Ερντογάν, δεν τα κατάφεραν. Οι Κούρδοι και άλλες εθνότητες που κατοικούν στη Ροζάβα, άντρες και γυναίκες, με τη βοήθεια των αδελφών τους του ΡΚΚ, των Τούρκων επαναστατών και άλλων εθελοντών, τους απώθησαν και ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων και χωριών τους.

 

Οι επιθέσεις που προηγήθηκαν

Στις 25 Ιούνη οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να εκδικηθούν την ταπεινωτική ήττα τους με αιφνιδιαστικές επιθέσεις μέσα στο Κομπάνι και στο γειτονικό χωριό Μπερξ Μποτάν, όπου διείσδυσαν ως «πρόσφυγες». Αυτές οι επιθέσεις πέρασαν απαρατήρητες από τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά ήταν πολύνεκρες. Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) εξόντωσαν τους 80-100 επιτιθέμενους, αφού όμως αυτοί είχαν πρώτα δολοφονήσει 233 αμάχους… Γι’ αυτό και ο Τζεμίλ Μαζλούμ, διοικητής των YPG, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής, αναγνωρίζοντας ότι «δεν είχαμε πάρει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης της ανοικοδόμησης». Πράγματι, φαίνεται ότι η «χαλάρωση» των μέτρων ασφαλείας τερματίστηκε και οι εργασίες ανοικοδόμησης ξανάρχισαν με εμφανή πλέον την παρουσία ένοπλων μαχητών στη γύρω περιοχή.

Η νέα «απάντηση» των τζιχαντιστών ήταν η επίθεση σε ανύποπτους νέους σε τουρκικό έδαφος. Μια επίθεση που εξυπηρετούσε πολύ και το καθεστώς Ερντογάν, αφού στρεφόταν εναντίον των μελών και οπαδών του εκτός νόμου MLKP (Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα) – μιας δύναμης της τουρκικής Αριστεράς που ενισχύει έμπρακτα με κάθε τρόπο την κουρδική αντίσταση, και έχει δυναμώσει «επικίνδυνα» το τελευταίο διάστημα. Μιας δύναμης που παλεύει μέσα από τις γραμμές του HDP, στο οποίο συμμετέχουν επίσημα τόσο η νεολαία SGDF όσο και το νόμιμο κόμμα ESP (Σοσιαλιστικό Κόμμα των Καταπιεσμένων), τα μέλη των οποίων φυλακίζονται σωρηδόν ως «καθοδηγούμενα από τους τρομοκράτες του MLKP».

Είναι ψέμα, βέβαια, αυτό που αναπαράγουν τα εξυπηρετικότατα προς τον Ερντογάν διεθνή ΜΜΕ, ότι δηλαδή πρόκειται για την «πρώτη επίθεση των τζιχαντιστών σε τουρκικό έδαφος». Παριστάνουν ότι ξεχνούν τις βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία του HDP σε διάφορες πόλεις στην προεκλογική περίοδο, όπου από τύχη υπήρξαν μόνο τραυματίες. «Ξεχνούν» πάνω απ’ όλα τη βόμβα που εξερράγη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ, με 4 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Για όλες αυτές τις άνανδρες επιθέσεις την ευθύνη ανέλαβαν οι φασίστες του «Ισλαμικού Κράτους» (άλλωστε οι δράστες έχουν άμεση σχέση και με τις πολύνεκρες τζιχαντιστικές επιθέσεις στην Τυνησία). Όλη η Τουρκία βοά για την περίεργη ανοχή που έδειξε η ικανότατη κατά τα άλλα τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ στις κινήσεις «γνωστών υπόπτων» τζιχαντιστών πριν και μετά τα γεγονότα αυτά.

 

Η αγαθή και αθώα Δύση

Δεν μπορεί να μην επισημανθεί εδώ η αισχρή στάση των δυτικών χωρών, και πιο συγκεκριμένα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξακολουθούν να θεωρούν «τρομοκράτες» ακριβώς τις δυνάμεις που πολεμούν με νύχια και με δόντια τους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή. Από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τη Χεζμπολά ώς το κουρδικό ΡΚΚ και το τουρκικό MLKP, η ντροπιαστική τρομο-λίστα της Ε.Ε. περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις δυνάμεις της αντίστασης. Όσοι θεωρούνται μέλη τους καταδιώκονται ανελέητα από τη «δημοκρατική» Ευρώπη, με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Βερολίνο και το Παρίσι μάλιστα δεν περιορίζονται στην τρομο-λίστα, αλλά διώκουν οποιονδήποτε ακόμη και δίχως να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για τη συμμετοχή του σε «έκνομες» ενέργειες. Τελευταίο παράδειγμα οι συλλήψεις στελεχών της ΑΤΙΚ (Συνομοσπονδία Εργατών από την Τουρκία στην Ευρώπη) σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, με τελικό σκοπό την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες η μνήμη των δολοφονημένων νεολαίων είναι να ενταθούν οι προσπάθειες για να καταργηθεί η τρομο-λίστα κι όλο το οπλοστάσιο «έκτακτης ανάγκης» της Ε.Ε.

 

***

 

«Οι κομμουνιστές νεολαίοι είναι αθάνατοι!»

Ανακοίνωση του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MLKP)

 

Προς τους εργάτες, τους καταπιεσμένους, τους φτωχούς

Το φασιστικό Ισλαμικό Κράτος έδειξε το βρώμικο πρόσωπό του στο Σουρούτς. Στοχεύοντας άοπλους και ανυπεράσπιστους νεαρούς επαναστάτες πρόσθεσε μια ακόμα σφαγή στα εγκλήματά του ενάντια στην ανθρωπότητα. Το αίμα που χύθηκε δεν λερώνει μόνο τα χέρια του ΙΚ αλλά και τα χέρια του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ) και των φασιστικών στρατοκρατικών θεσμών της καλυμμένης αποικιοκρατίας. Πλέον δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν με τις υποκριτικές, ψευδείς και δημαγωγικές δηλώσεις τους. Αμέτρητες αποδείξεις επιβεβαιώνουν τη συνενοχή τους.

Η επίθεση του φασιστικού ΙΚ εναντίον της σοσιαλιστικής νεολαίας δεν είναι τυχαία. Έγινε επειδή οι νεολαίοι πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα της επανάστασης της Ροζάβα και της αντίστασης στο Κομπάνι. Έγινε επειδή βγήκαν μπροστά στον αγώνα για την ελευθερία των γυναικών. Έγινε επειδή δεν έσκυψαν το κεφάλι τους στη φασιστική κατασταλτική τρομοκρατία και στις φυλακίσεις. Έγινε επειδή σηκώνουν τη σημαία του αγώνα για το σοσιαλισμό.

Με αυτή τη σφαγή, το φασιστικό ΙΚ και οι συνεργάτες του θέλουν να εμποδίσουν τον αγώνα της σοσιαλιστικής νεολαίας, να σταματήσουν την υπεράσπιση της επανάστασης της Ροζάβα και την ανασυγκρότηση του Κομπάνι, να σπείρουν τον φόβο ανάμεσα στις μάζες και να ανακόψουν τη δυναμική του ενωμένου αγώνα των λαών μας. Μάταια όμως! Οι γραμμές της κομμουνιστικής νεολαίας θα πυκνώνουν μέσα από τους αγώνες. Οι λαοί θα προχωρήσουν σε νέους αγώνες για ελεύθερη και ανθρώπινη ζωή.

Ο πόνος μας είναι βαθύς αλλά η οργή μας είναι μεγαλύτερη. Τα ονόματα και η μνήμη των νεαρών κομμουνιστών, γυναικών και ανδρών, θα κρατηθούν ζωντανά, τα ιδανικά τους θα κρατηθούν ψηλά, θα είναι η αιτία για να ζούμε και να αγωνιζόμαστε.

Καλούμε τον τουρκικό και κουρδικό λαό, τους Κιρκάσιους, τους Άραβες, τους Αρμένηδες, τους Έλληνες, τους Γεωργιανούς, τους Ασσύριους και άλλες κοινότητες, τους μεροκαματιάρηδες, τις γυναίκες, τη νεολαία και τη φτωχολογιά των Αλεβιτών και των Γιεζίντι, τους μουσουλμάνους που λένε όχι στη χρησιμοποίηση του Ισλάμ υπέρ της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, τους αγρότες, την κοινότητα LGTB, τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες, τους επιστήμονες: να γίνουμε όλοι μια γροθιά ενάντια στο μέτωπο του Ισλαμικού Κράτους και του ΑΚΡ, και να δυναμώσουμε τον αγώνα για ελευθερία και σοσιαλισμό.

Οι φασίστες και οι συνεργάτες τους θα πληρώσουν για τη σφαγή των ανθρώπων μας. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στους νέους και στις νέες που αντιμετώπισαν τον θάνατο με τις σημαίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας των λαών και του σοσιαλισμού. Στην Τουρκία, στο βόρειο Κουρδιστάν και στη Ροζάβα, αυτό το χρέος θα εκπληρωθεί.

 

 ***

 

 «Το χαμόγελό σας είναι στα χείλη μας, ο αγώνας συνεχίζεται»

Με αποτροπιασμό αντέδρασε η διεθνής κοινή γνώμη στο μακελειό του Σουρούτς. Οι φωτογραφίες των επαναστατών νεολαίων που δολοφονήθηκαν από τους φασίστες τζιχαντιστές, φωτογραφίες τραβηγμένες σε ανύποπτες στιγμές, ακόμη και λίγο πριν το μακελειό, με πλατιά νεανικά χαμόγελα, με φωτεινά μάτια, συγκλόνισαν. Οι νεκροί ήταν κάποιοι από εμάς, σαν και εμάς, αδέλφια μας. Με κάποιους είχαμε συναντηθεί σε διεθνείς κινητοποιήσεις. Αγωνιζόμαστε για την ίδια υπόθεση. Έτσι, με το σύνθημα «Το χαμόγελό σας είναι στα χείλη μας, ο αγώνας συνεχίζεται» πορεύτηκαν πολλοί άνθρωποι την επαύριο της σφαγής και στην Αθήνα, όπως και σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, έξω από τις πρεσβείες της Τουρκίας. Το παρών στην Αθήνα έδωσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Σχόλια

Exit mobile version